Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Akadémikusok tiltakoznak az MTA kutatóintézeteinek államosítása ellen/Kommentem

 

Akadémikusok tiltakoznak az MTA kutatóintézeteinek államosítása ellen

 

NÉMET TAMÁSKÖVETÉS

2018.06.15. 00:08

Ahogy azt korábban megírtuk, technikainak látszó, de valójában a magyar tudomány finanszírozásának lényegét érintő változásra bukkantunk a kormány költségvetési tervezetében. Idáig a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóintézeteinek finanszírozása nagyrészt közvetlen költségvetési támogatásból ment, innen kaptak évi durván 40 milliárd forintot, amit aztán a tudomány képviselői, irányítói lényegében maguk osztottak el különféle paraméterek alapján. Ha a mostani tervezet átmegy, ezentúl a pénz nagyobb része az újonnan felállított, Palkovics László által vezetett Innovációs és Technológiai Minisztériumtól fog érkezni, ami alapvető változást jelent: gyakorlatilag az idáig alapvetően független Magyar Tudományos Akadémia pénzügyi kontrollját.

Az MTA kutatóintézetei azért igazán fontosak, mert az egyetemi szféra mellett és előtt ezek a centrumai a tényleges kutatási tevékenységnek Magyarországon. A tudomány sokat hangoztatott függetlensége idáig lényegében megmaradt, most azonban nem látni, hogy egy közvetlen minisztériumi finanszírozás ezt hogyan érintené. Nem tudni, hogy a minisztérium milyen elvek mentén osztaná szét a beígért pénzt, mit várna ezért cserébe, és mondjuk ott döntenének-e arról, hogy melyik kutatóintézet mennyit kap, vagy ezt a kérdést nagyjából delegálnák az MTA-hoz.

Fotó: Nagy Attila Károly

A Magyar Tudományos Akadémia doktoraiból és akadémikusaiból álló Stádium 28 Kör most közleményben ítéli el ezt a pénzügyi kontrollt, az autonómia elleni súlyos támadásként értékelik. Közleményükben azt írják:

"A kormány újabb támadása a tudomány autonómiája ellen.

2018-ig a Magyar Tudományos Akadémia önálló költségvetési fejezete tartalmazta az akadémia kutatóintézeteinek központi költségvetési összegét. A kormány által készített 2019-i költségvetés tervezete ezt az összeget az MTA helyett az új Innovációs és Technológiai Minisztérium fejezetébe utalja.

A CEU-ügy után ez újabb súlyos támadás a tudomány autonómiája ellen. A minisztérium, rendelkezve a kutatóintézetek költségvetéséről, jogot formálhat arra, hogy kutatási programjuktól személyzeti döntéseikig minden anyagi vonatkozású kérdéssel kapcsolatban feltételeket szabjon.

A korábbi hasonló intézkedések ismeretében nem meglepő, de felháborító, hogy a kormány ezt a magyar tudomány teljesítőképességét alapvetően veszélyeztető támadást az MTA-val való egyeztetés nélkül, puccsszerűen vezette fel, ezzel a költségvetési tárgyalások idején eleve védekező helyzetbe hozva az akadémiát.

Tiltakozunk a magyar tudomány autonómiáját ért újabb támadás ellen, és követeljük, hogy az MTA kutatóintézeteinek költségvetése maradjon a Magyar Tudományos Akadémia önálló költségvetési fejezetében."

A költségvetési tervezet miatt péntekre rendkívüli elnökségi ülést hívott össze Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Ezt az MTA Kommunikációs Főosztálya is megerősítette nekünk, hozzátéve, hogy az ülésen „várhatóan részt vesz Palkovics miniszter úr is, azt követően pedig az MTA elnöksége közleményt ad ki”.

 index.hu/belfold/2018/06/15/akademikusok_tiltakoznak_az_mta_kutatointezeteinek_allamositasa_ellen/

Kommentem

A tudomány világa és annak állami támogatása, nehéz kérdés. Azt előre senki sem tudja megmondani, hogy az alapkutatásba betett támogatás valaha is megtérül, vagy nem. Ezért minden kutatást támogatni kell. Viszont a tudomány eredményeinek felhasználói körbe való átkonvertálása nem megfelelő. Kialakult, már réges-régen a tudósok elit köre, ami egyébként kézenfekvő folyamodvány. Nincsenek ösztönözve a tudósok, hogy a társadalomban kutatásaikkal érzékelhető hasznot hozzanak. Amit nem is lehet megkövetelni tőlük, hiszen például társadalomtudomány művelői hogyan mutassanak ki mérhető hasznot? A gondolkodó, kreatív, a világ jobbításán munkálkodó honfitársainkat a társadalomnak ki kell emelni, számukra lehetővé kell tenni a gondtalan életet és tudományos munkásságot. Bízzunk abban, hogy ténylegesen mindannyiunk számára hasznos munkát végeznek. Hogy ennek szervezeti keretei a Magyar Állam részéről egy zárt akadémikus közösségben, vagy egy külső, egyedi megítélésű állami vezérlésű támogatási rendszerben valósulnak meg, az a Magyar Kormány hatásköre. A kiszolgáltatottság oka az, hogy az MTA évtizedek alatt nem hozott létre olyan önfenntartó rendszert, amelyre támaszkodhatna. A biztos költségvetési támogatás kényelmessé tette a tudomány embereit. Most az állam feltételeket szab az általa nyújtott költségvetési összeg felhasználásában, amihez ésszerű joga van. Ha ennyi okos ember nem akart és nem tudott létrehozni olyan anyagi forrásokat, amelyekre legalább részben támaszkodhat, akkor a tudomány világát állami ellenőrzés alá kell vonni. Igen, nem feladata az MTA-nak a gazdasági tevékenység. De például a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Területi Bizottsága feladatai ellátásához szükséges anyagi feltételek javítására alapítványt működtet „A Tudomány Támogatásáért a Dél-Alföldön” névvel. Ha ez csak egyedi, helyi szabályozás, akkor a szabad  kutatási tervek ki vannak szolgáltatva a mindenkori állam jóindulatának, és az akadémikusok lobbi tevékenységének.