Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tudomány

Cikkek

Az aranymetszés rendje a tér-időben

2018.01.04

 A híres Fibonacci sorozatban a harmadik számtól kezdve mindegyik szám az előző kettő összegének felel meg; 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34 és így tovább. A sorozat egymást követő tagjainak hányadosából képzett sorozat (1/1, 2/1, 3/2, 5/3, …) határértéke éppen az aranymetszés aránya, a Phi.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Így tudta megállítani a felbőszült elefántot a túravezető

2018.01.03

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Bizonyítást nyert, hogy az unikornisok tényleg léteztek

2018.01.03

 Egy kazahsztáni lelet azt bizonyítja, hogy a szibériai unikornis nem halt ki 350 ezer évvel ezelőtt. A most megtalált 30 ezer éves óriás egyszarvú lelet alapján biztosan állítható, hogy az európai népek kultúráinak legendáiban és mítoszaiban szereplő unikornis alakja egy valaha ténylegesen látott különleges állatnak az emlékét őrizte meg.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Dr. Quantum - Kettős rés kísérlet

2017.12.28

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Ókori fejlett technológia - A 2400 éves yakhchalokban jeget tároltak a sivatagban

2017.11.14

 Az őseink okosabbak voltak, mint azt egyes emberek ma feltételezik. Nem voltak rakétáik vagy áramuk, legalábbis nincs vitathatatlan bizonyíték az ilyen technológiákra, viszont olyan technikai megoldásokkal rendelkeztek, melyeket általában nem az ókori világhoz társítunk. A yakhchal (yakh jelentése "jég" és chal jelentése "gödör") egyfajta ősi hűtőszekrény volt, amelyeket Perzsia (ma Irán) sivatagaiban építettek fel, amiket villanyáram és modern hűtőfolyadékok, vagy a mai hűtőgépek legtöbb eleme nélkül alkottak meg. Ez jól bizonyítja az embereknek azt a képességét, hogy megoldást  tudnak találni a problémákra a rendelkezésükre álló anyagok vagy technológiák felhasználásával.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Az elmaradt második szegedi Nobel-díj

2017.10.05

 

Szent-Györgyi Albert legközelebbi és legsikeresebb munkatársa volt dr. Banga Ilona csaknem 17 éven át. 25 közös publikációjuk jelent meg, több a Nature-ben. Jelentősen hozzájárult azokhoz a kutatásokhoz, amelyekért Szent-Györgyi a Nobel-díjat kapta: a nagy mennyiségű C-vitamin előállításáról szóló publikációt is ketten jegyezték. Egy későbbi, szintén kulcsfontosságú és Nobel-esélyes kutatást azonban mégsem ő vihetett végig. Szent-Györgyi az aktinnal és aktomiozinnal kapcsolatos eredményeket hosszú ideig másnak tulajdonította, egészen 1973-ig, amikor 26 év után először hazalátogatott, és kijelentette, hogy az ő vezetése alatt Banga Ilona fedezte fel azokat. 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Elon Musk: "A Skynetet építjük!"

2017.08.14

 
Elon Musk meglehetősen aggódó figyelemmel nézi, merre halad a mesterséges intelligencia kutatás. Szerinte 5 éven belül képesek lehetünk létrehozni - és ez komoly veszélyeket hordozhat magában. 

Szerinte ugyanis könnyen kiszabadíthatjuk a szellemet a palackból, amit később majd nem tudunk visszatessékelni. Sőt, ez a lidérc lesz az, ami akár az emberiség végét is

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

A KÍSÉRLETEK ALAPJÁN KÉT KÜLÖNBÖZŐ FOLYADÉK ALKOTJA A VIZET

2017.06.28

 Thomas Lörting, az Innsbrucki Egyetem fizikai kémiai intézete munkatársának kutatócsoportja 2013-ban kísérletekkel igazolta, hogy mindkét amorf test esetébenalacsony hőmérsékleten végbemegy egy átmenet, amelynek során az amorf, üvegszerű anyag a méznél is sűrűbb folyású folyadékká válik".

A jelenséget már 1992-ben megjósolták.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

ÖRÖKMOZGÓ MÁGNESMOTOROK

2017.06.19

 

AZ ÖRÖKMOZGÓ CSAK ADDIG VÉGEZ MUNKÁT, AMÍG A BOLYGÓ GRAVITÁCIÓJA EZt AZ ERŐT BIZTOSÍTJA SZÁMÁRA

2017.06.18

 A találmány megosztotta a korabeli közvéleményt. Sokan csalónak tartották Orffyreust, mások pedig a szerkezetek működőképessége mellett kardoskodtak. Azt, hogy a kerekek valóban örökké mozogtak volna, senki sem tudja. A leghosszabb működési idővel Orffyreus 1719. decemberében gyártott kereke büszkélkedhet, mely 1746. áprilisáig működött, bár erre tudományosan elfogadható bizonyíték nem létezik.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Oktatástól sújtva

2017.06.15

 A Föld majdnem minden országában hivatalosan elfogadott – de ettől még továbbra is teljesen alaptalan – világkép a materializmus. A materializmus szerint csak egy élet van.

Az emberek ennek az állítólagos egy életüknek igen jelentős részét (10-15-20 évet)  fordítják arra, hogy bizonyos információkkal találkozzanak, amelyeknek 80-85  százalékát egyszerűen elfelejtik miután kikerülnek az oktatási rendszerből, a fennmaradó hányad jelentős részét pedig semmire sem használják, legfeljebb beszélgetnek róla.

 

Trump elnök igazsága, a földi klíma változásához az emberi tevékenységnek nem sok köze van, téveszme a klímaegyezmény

2017.06.05

 Az orbitális ciklusok frekvenciatartományába eső jelentős tengerszintváltozások – melyek létére számos bizonyíték van – aligha magyarázhatók másként, mint hatalmas jégtömegek (elsősorban a hűtőházi szakaszok sarki jégsapkáinak) kiolvadásával, amit glacio-eusztatikus tengerszintváltozásnak nevezünk. A negyedidőszaki eljegesedés, illetve megolvadások idején 100 métert meghaladó amplitúdójú vízszintváltozások mentek végbe, jól követve a 100 ezer éves, sőt esetenként a 20 ezer éves periodicitást is. A melegházi szakaszokban megfigyelt kismértékű (néhány méteres) tengerszintváltozásokat elsősorban az óceánok vizének hőtágulására vezetik vissza.

 

Tévhírek a csókos poloskáról

2017.06.04

 Több oldalon megjelent mostanában egy cikk, amelyben arról írnak, hogy ezzel az állattal egyre több helyen találkozhatunk, az emberek szeme és szája körüli részeket támadják meg és halálos betegséget terjesztenek. Leírják a tüneteket és azt, hogy hogy tudjuk csökkenteni a kozkázatát annak, hogy találkozzunk az állattal.
Ezek az állítások kétségkívül rémisztőek, de félelemre nincs okunk, nem igazak. Függetlenül a valóságtartalmuktól, a rémhírek, riadalmat keltő hírek rengeteg lájkot, megosztást és látogatót hoznak. Ezek a cikkek is ebbe a kategóriába tartoznak. Tovább növeli a hitelesség érzetét, ha pl. a cikkel a megbízhatónak tűnő www.agrarinfo.hu oldalon találkozunk. Tavaly, 2016-ban is léteztek ezek az írások. Jellemzőjük, hogy szinte ugyanazt a tartalmat vette át az összes magyar oldal, ahol megjelent, apróbb eltérésekkel. Forrásmegjelölést is tartalmaztak, de ezek a linkek egymásra mutatnak. szakmaiatlanok, pl. a bogár szót használják. 

 

Félreértett Föld: a félreértett örvény

2017.05.29

 Ez pedig a közegek mozgásának egyik fajtája, az örvénymozgás.Más írásokban már többször olvashattunk arról, hogy az örvény NEM FOROG. Ez tagadhatatlan és cáfolhatatlan tény, amit ugyan minden örvény megfigyelése során mindenki észlelhetne, de nincs már rá szemünk. Azért, mert a tudományos és kulturális kondicionálás során az épült belénk, hogy az örvénylés nem más, mint a forgás egy fajtája. Ezért a jelenséget már csak forgásnak vagyunk képesek látni, noha ez nem más, mint érzékcsalódás. Valójában az örvény síkbeli leképezése a spirál, nem koncebtrikus körök. A spirált rajzoló ceruza egyetlen fordulatot nem tesz, és egyetlen kört sem rajzol. Egyetlen, folyamatos vonallal rajzolja végig a spirál minden menetét. Azaz: egyenletes, görbe vonalú, haladó mozgást végez, amely nem záródik önmagára, mint a forgásnál és a keringésnél a kör! EZ TAGADHATATLAN, és CÁFOLHATATLAN TAPASZTALATI TÉNY, amelyet bárki ellenőrizhet!

 

Ebből baj lesz! Google megalkotta az embernél okosabb mesterséges intelligenciát

2017.05.25

 Egymás után kétszer legyőzte a világ legjobb gójátékosát a Google mesterségesintelligencia-szoftverje egy Sanghaj közelében megrendezett versenyen.

Az AlphaGo program csütörtökön már a második játszmát nyerte meg a háromfordulós rendezvényen. A szoftver győzelme a világ legbonyolultabbnak tartott stratégiai táblás játékában újabb bizonyítéka annak, hogy a számítógépes intelligencia alkalmanként jobbnak bizonyul bonyolult feladatok megoldásában, mint az ember.

 

A mostaniaknál harmincszor olcsóbb napelemet dobhatnak piacra

2017.05.22

 Dastoor szerint az új technológia további előnye, hogy a hagyományos napelemeknél több áramot termel akkor is, amikor nem ideálisan a fényviszonyok. Vagyis mindegy, milyen a tető fekvése, egyszerűen csak fel kell rá tenni, és már termeli is az áramot.

Ráadásul a kutatók szerint miközben még a Tesla éppen most érkező napelemes tetőjéből is 235 dollárba (nagyjából 65 ezer forintba) kerül egy négyzetméter, addig ők végül 7,42 dolláron, azaz

2000 forint körül tudják majd tartani a négyzetméterárat.

 

Amit eltitkolnak előled a magyar nyelvről

2017.05.17

Aminek a formájában vagy mozgásában megjelenik a KÖR képe, annak az elnevezésében szerepel a K + R hang.

KERÉK, KERT, KERÍTÉS, KARIKA, KAROM, KÖRÖM, KARD, KORONA, KORONG, KORSÓ, ROKKA, KERÁMIA, KORBÁCS, HUROK, KIRÁLY, KÁRPÁTOK, KÖRTE, KERINGŐ, KORCSOLYA, KERESZT, KARVALY, KERING, KERES, KAROL, KÁRTOLÓ, KURBLI, KÖSZÖRŰ, SZEKÉR, KORMÁNY, KARAJ, KARÉJ, KRUMPLI, KRISZTUS, KERÍTŐ, KÖRÖZÉS, KERGET, UBORKA, KARIMA, KÓRUS, KARZAT, KÖRNYEZET, KÉREG, BUROK, KÓR, BOKOR, és így tovább …

 

A Föld körül keringő űrszemét elzárhat minket a világűrtől

2017.05.02

 Ezerszámra keringenek bolygónk körül ember alkotta tárgyak, de csak a töredékük működőképes műhold vagy űrállomás – utóbbiból összesen egy van. A többi az elmúlt hatvan év űrkutatásának hulladéka: rég magukra hagyott szatellitek és űrhajók darabjai. Az űrszemét mára olyan égető problémává vált, amely könnyen megakadályozhatja a világűrbe való kijutásunkat.

 

A mammográfia sötét oldala, amiről sok nő nem tud!

2017.03.15

 Amióta a mammográfiát bevezették, az államokban 328 százalékkal nőtt az úgynevezett ductalis emlőkarcinóma típusú rák előfordulása. Ebből kétszáz százalék növekedést a mammográfia hatásának tulajdonítanak.

Amellett, hogy maga a sugárzás igen káros, a vizsgálat során a mellekre helyezkedő nyomás következtében a rákos sejtek elkezdenek terjedni.

A Nemzeti Rák Intézet vizsgálati dokumentumokkal támasztotta alá azt az állítását, miszerint 35 éves kor alatt a mammográfia maga 75 rákos megbetegedést okoz minden 15 mellett, amit diagnosztizál. És minél korábban kezdi valaki a rendszeres szűrést, annál nagyobb az esélye arra, hogy mellrákja lesz

 

Antalffy Tibor könyvéből: Az olthatatlan honvágy

2016.12.31

 Sir George Solti, azaz Solti György világhírű karmester, akit az angol királynő lovaggá ütött, végrendeletileg kérte angol feleségét, – akivel évtizedeken keresztül nyilván nem magyarul beszélt -, hogy hamvait szállítsák vissza hazájába, Magyarországra. Solti 1912-ben született és közvetlenül a II. világháború előtt, 27 évesen hagyta el szülőföldjét. Huszonkét évig volt a Chicagói Szimfonikusok vezető karmestere, majd 1979-1983 között a Londoni Filharmonikusoké. Nyolcvanöt évesen halt meg. Ebből a 85 évből mindössze az első 27-et élte itt, a következő 58-at külföldön, ahol maximum annyit ismertek be, hogy „magyar származású”. Meghal, kinyitják a letétbe helyezett végrendeletét, és kiderül, hogy magyar földben akar nyugodni. Vagyis pontosan az van, amit az imént írtam: idő nem, csak a halál hozta meg a megoldást.

 

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Következő »