Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tudomány

Cikkek

Miért nem omlott még össze egy csomó több ezer éves római épület?

2019.08.12

  Colosseum vagy a Pantheon, számos, az időjárás és a történelem viszontagságainak még jobban kitett építmény, mint a vízvezetékek, a mólók vagy a hidak is szép számmal találhatók, és szinte alig látszik meg rajtuk az eltelt nagyjából két évezred.

Még rejtélyesebb a dolog, ha hozzávesszük azt is, hogy a római építészek előszeretettel használtak betont ezekhez az alkotásokhoz – márpedig a modern betonépítmények élettartamát 100, legfeljebb 150 évre tervezik.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Japánban felfedeztek egy új energiaformát, ami a fémet elpárologtatja, a műanyagot viszont érintetlenül hagyja

2019.07.17

 Dr. Egely György egy meghívást kapott Japánba, hogy analizáljon, értékeljen egy új energiaformát, ami egy speciális plazmagáz. Ennek érdekes tulajdonsága az, hogy a gázt meggyújtva a wolframot porrá égeti, de a szigetelőanyagokat érintetlenül hagyja.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

100 évig ellenálló lesz a fa, ha ezzel a japán égetéses technikával kezelik

2019.07.08

 A jakisugi technikát másképp szenesítésnek hívják, láthatjuk is alábbi videóban, hogy egy lángszóró segítségével mennyire elszenesítik a fa felületét. A deszkák felső rétegét teljesen szénné égetik, majd egy speciális kefe segítségével letakarítják róla. Ezután beolajozzák, mely a levegő hatására gyorsan egy kemény védőréteget képez a fa felületére.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

ÚJ KÉK SZÍNT FEDEZTEK FEL

2019.06.13

 Teljesen véletlenül sikerült megalkotni azt a tökéletes kék festéket, amelyet az emberiség nagy elméi évezredek óta hiába kutattak. A színe majdnem ugyanolyan, mint a méregdrága ultramarinnak, és még tartósabb is – állítja Mas Subramanian, az Oregoni Állami Egyetemen működő Subramanian Kutatócsoport vezetője. A színt úgy fedezték fel az oregoni vegyészek, hogy 2009-ben a mangán-oxid elektronikus tulajdonságait vizsgálva felhevítették az anyagot 2000 fokos hőmérsékletre – ami ettől csodaszép kék színt öltött.  

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Egy tudós véletlenül fejlesztett ki egy olyan napszemüveget, amely kijavítja a színvakságot

2019.06.12

 A kaliforniai Berkeleyben élő McPherson, aki az Alfred Egyetemen szerzett doktori fokozatot az üvegtudomány területén, eredetileg orvosok számára készített szemüvegeket, hogy védelmet nyújtsanak a lézeres műtétek során. A szemüvegbe ágyazott ritka földfém jelentős mennyiségű fényt nyelt el, lehetővé téve a sebészek számára, hogy ne csak biztonságban legyen a szemük, hanem hogy egyértelmű különbséget tudjanak tenni a vér és a szövet között az eljárások során.

 

Mozog és beszél: életre keltette a Mona Lisát a mesterséges intelligencia

2019.05.28

 A Samsung moszkvai laboratóriumában olyan algoritmust fejlesztettek ki, ami egyetlen fotóból is képes videót készíteni úgy, mintha abban a képen látható személy szerepelne.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Tanulmány: az elektromos autókkal nem csökken a szén-dioxid-kibocsátás

2019.04.26

 Az ifo által idézett tanulmány élesen bírálja azt az uniós jogalkotási gyakorlatot, amely "zéró" szén-dioxid-kibocsátással veszi figyelembe az elektromos autókat az elterjesztésüket ösztönző intézkedésekben. Ez az eljárás azt a benyomást kelti, mintha az elektromos autók nem termelnének szén-dioxidot, holott erről szó sincs - hívja fel a figyelmet a tanulmány. Valójában az elektromos autók gyártása és az akkumulátorok gyártása egyaránt meglehetősen energiaigényes folyamat. - a Maszol.ro portálról

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Az üres agy - Az agy nem dolgozza fel az információkat, tölti le az ismereteket vagy tárolja az emlékeket

2019.04.15

 Az agyról való sekélyes gondolkodásunknak mély történelmi gyökerei vannak, de a számítógépek feltalálása az 1940-es években különös módon összezavart bennünket. Több mint fél évszázada a pszichológusok, nyelvészek, idegtudósok és az emberi viselkedést kutató más szakemberek azt állítják, hogy az emberi agy úgy működik, mint egy számítógép.

Hogy lássuk, mennyire bárgyú ez a gondolat, nézzük meg a babák agyát. Az evolúciónak köszönhetően az emberi újszülöttek, mint minden más emlős faj újszülöttje felkészülten lép be a világba, hogy hatékonyan tudjon kölcsönhatásba lépni vele. Egy csecsemő látása homályos, de különös figyelmet fordít az arcokra, és gyorsan képes azonosítani az anyját. 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

RÉMISZTŐ DOLGOK AMIKET ROBOTOK MONDTAK

2019.04.05

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Az üres anyag: érdekesség az anyagról, tehát az atomokról

2019.04.02

 Ha a képen szereplő példában az egybilliószorosára (10^12-szeresére), vagyis 100 méteresre "felhízlalt" atommal is ennek megfelelően járunk el, a felnagyított atom átmérőjét is el kell osztanunk százezerrel. 100 méter századrésze 1 méter, annak ezredrésze 1 milliméter, ekkora lenne mindössze a 100 méteres hidrogénatomnak az atommagja! 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

A LÉGSZENNYEZÉSTŐL SIKOLT A TERMÉSZET MUNCH IKONIKUS KÉPÉN

2019.03.28

A PSC felhőket nem feltétlenül csak víz alkotja, salétromsav és kénsav is előfordul bennük, az ózonra veszélyes kialakulásuk mögött tehát nagy részben az emberi tevékenység, az iparosodás hatása is feltételezhető. Ha elfogadjuk azt a lehetőséget, hogy expresszionizmusa ellenére Munch a valóságot többnyire hűen tükröző módon adta vissza a természetben látottakat, akkor nyugodtan mondhatjuk, hogy a norvég festőnek köszönhetjük az emberi környezetszennyezés sztratoszférára gyakorolt hatásának első széles körben ismert dokumentálását.

 

A Sikolyon szereplő alak nem is sikít, hanem sikolyt hall

2019.03.24

 Két barátommal sétáltam az úton - a nap éppen lefelé ment - az ég egyszer csak vérvörösre váltott - megálltam, kimerültnek éreztem magam, és a kerítésnek dőltem - vért és lángnyelveket láttam a kék-fekete fjord és a város felett - a barátaim tovább sétáltak, én pedig ott álltam, remegve a szorongástól - és éreztem, ahogy egy végtelen sikoly áthatol a természeten

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

A Déli-sarkvidék vizeiben rejlik a “nagy klímarejtély” megoldása

2019.03.12

  Elméletük szerint döntő szerepet játszott az, hogy lelassult a déli-sarkvidéki vízterületek mély és felszíni rétegeinek cirkulálása. Ennek hatására kevesebb szén-dioxid került a mélyebb rétegekből a légkörbe, aminek következtében legyengült az üvegházhatás, és intenzívebbé váltak a jégkorszakok. Globális lehűlés következett – mondta Jaccard.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Böki az oldalunkat az Adriai tüske, avagy miért érezzük úgy, hogy egyre több a földrengés a Kárpát-medencében?

2019.03.08

 Az Adriai mikrolemez már említett másfél milliméteres évenkénti ütközési sebességéhez képest Japán partjainál, ahol négy nagy kőzetlemez feszül egymásnak, 8,5-9 centiméter az ütközési sebesség! Afrika pedig évi 1,9 centiméteres sebességgel közeledik Európához. Még egy érdekes adat: a 2011-es oroszlányi földrengést, amely az 1985-ös berhidai óta a legerősebb volt hazánkban, még 400 utórengés követte fél év alatt, ezek 98 százalékát csak a műszerek érzékelték.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Minden, amit az otthon elvégezhető DNS tesztekről tudnod kell

2019.03.06

 Év elején rendeltünk egy otthon is elvégezhető DNS tesztet 20 ezer forintért, és megcsináltuk. Másfél hónappal később megérkeztek az eredmények. Meg tudja mutatni az embereknek, hogy nem is különböznek olyan sokban egymástól, de közben az elnyomás eszköze is lehet, és a gyógyszeripar kapzsiságának a szolgálatába is állhat ez a technológia.


 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Annyira fejlett mesterséges intelligenciát fejlesztettek ki, hogy nem merik a nyilvánosság számára elérhetővé tenni

2019.02.28

 Alapvetően a GPT-2 egy szöveggenerátor. A rendszernek egy forrást, például szöveget vagy teljes oldalakat kínálnak, és aztán megkérik, hogy írja le a következő néhány mondatot, ami az előrejelzése alapján következik.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

A szúnyogállomány monitorozásának és célzott gyérítésének járványügyi fontossága - A Magyar Tudományos Akadémia felhívása

2019.02.19

 A trópusi területekről behurcolt invazív szúnyogfajok betegségterjesztő képessége viszont jól dokumentált, és rendkívül komoly kockázatot jelent. Hazánkban eddig három invazív szúnyogfajt írtak le. Tartós megtelepedésükre is egyre több tudományos bizonyíték áll rendelkezésre. Meghonosodásuk az első nagy lépés az új betegségek megjelenése és terjedése felé, de kiválthatja a már jelen lévő kórokozók intenzívebb terjedését is. Ezáltal reálissá vált új, a korábbiaknál súlyosabb járványok kialakulásának veszélye.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Tömeges kártétel, növekvő elterjedés, szódabikarbóna és futókacsa – internetes felmérés a spanyol csupaszcsigáról

2019.02.19

 hosszútávon újra és újra tömegesen megjelenik a kártevő, az utánpótlás végtelen. Az eddigi adatok alapján a spanyol csupaszcsiga nagy területen van jelen Magyarországon, könnyen alkalmazkodik, és nem válogat a táplálékban, így tömeges elterjedésük és kártételük igen sok fejtörést okoz a gazdálkodónak és a kiskerttulajdonosoknak.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Millió szám irtották az amerikai őslakosokat a telepesek, Európában kis jégkorszak következett be

2019.02.04

 „Az amerikai őslakosok legyilkolása miatt a földek műveletlenül maradtak, a területek elvadulása pedig mind a légköri szén-dioxid mennyiségére, mind a Föld felszíni hőmérsékletére hatással volt” – írták a Robert Koch és kollégái a Quaternary Science Reviews című tudományos lapban.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Betonból öntötték ki a piramisok köveit

2019.01.21

 Carrel szerint ugyanis Joseph Davidovich, a franciaországi St. Quentinben található Geopolimer Intézet igazgatója már két évtizeddel ezelőtt megfejtette a piramisok titkát. Davidovich szerint a piramis köveit mészkő, agyag, mész és víz elegyéből készült betonból készítették.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Következő »