Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tudomány

Cikkek

Krumpli alakú a Föld az óceánok nélkül

2018.11.12

 MEGJEGYZÉSEM

A Föld domborzati képéből tökéletesen látható az a kataklizma, amely bolygónkat érte. Egy kisebb Hold becsapódott Észak-Amerikába, áthatolt a bolygón és a földköpenyt jelentősen kinyomva, kissé kiszakítva, megállt Ausztráliánál. Ezért ott a legmagasabb a gravitáció értéke, hiszen egy Hold van a földköpeny alatt.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Mesés kincsekre bukkantak a Robinson Crusoe szigeten

2018.11.12

 A hír igaz, bár teljességgel mesébe, vagy még inkább ifjúsági regénybe illő: egy japán fejlesztésű robot detektorai segítségével a chilei partokhoz közel fekvő Robinson Crusoe szigeten 15 méter mélységben döbbenetes mennyiségű nemesfémet érzékelt. A megtalált kincs értékéről a külföldi hírforrások adatai ugyancsak különböznek: a neves Neue Zürcher Zeitung és a szintén svájci Tages Anzeiger több milliárd dollár értékű kincsről beszél, a komolyabb angol lapok és a BBC inkább milliókra teszik az értékét. A híradások egyben azonban megegyeznek: hozzávetőleg 800 tonna nemesfém rejlik a föld alatt.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Hihetetlen diagnózis: magyar orvos fejtette meg Mona Lisa mosolyának titkát

2018.10.30

 A citromsárga folt a szemhéjnál a doktor szerint leginkább xanthelasmára hasonlít, amely nem más, mint enyhén kiemelkedő koleszterinlerakódás. Mona Lisa kezén a duzzanat pedig egy lipóma, vagyis zsírcsomó. A kettő együtt arra utal, hogy a megfestett nő öröklött anyagcsere-betegségben szenvedett.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

A K+L ősgyök jelentése és előfordulása a magyar és egyéb nyelvekben

2018.10.24

 LAKban LAKik a család, a LAKásban GYŰLnek össze az emberek. A LAKot hívhatjuk hajLÉK-nak is. Ha kicsi és rozoga, akkor KALiba a neve. A LAKtanyában LAKik a LEGénység. A KOLostorban vagy KLAstromban GYŰLnek össze az apácák. A KOLlégium is hasonló célra épül: összeGYŰJteni a diákokat. A GULya a marhák GYŰLése. A KELence nem egyéb, mint méhkas - ide GYŰLnek és GYŰJtenek a méhek.

 
Látható, hogy K+L és a G+L gyök végső soron megegyezik.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Észlelték a halált: sikerült végigkövetni, hogyan lehelik ki a sejtek magukból az életenergiát

2018.10.04

 A kutatóknak egy ízben már nemrégiben sikerült rögzíteniük mikroszkopikus felvételen azt, ahogy egy emberi sejtből kihuny a fény, vagyis a sejtet elhagyja az élet. Ez egy rendkívül bizarr és egyben lélegzetelállító esemény. Amikor “kialszik” egy sejt, akkor a benne működő folyamatok leállnak, elveszti a hőt, majd egyfajta “energia” távozik belőle.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Holland tudósok egy második információs réteget találtak az emberi DNS-ben

2018.09.30

 Nem is olyan régen a kutatók egy programozási nyelvet használtak, hogy szó szerint DNS áramköröket tervezzenek. Ezek az áramkörök testre szabhatók, hogy reagáljanak az olyan jelekre, amelyek végül megváltoztatják a sejt aktivitását. A biomérnökök alapjában véve ma már képesek egy kódot újraírni egy baktérium DNS-ének belsejében, megváltoztatva ezzel a funkcióit, melyeket a környezeti jelekre ad válaszként.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

AZ A BOLOND, AKI MONDJA

2018.09.12

 A heves szakmai reakciót az váltotta ki, hogy állítása szerint a pszichiátria intézményesült formájában nem képes eldönteni valakiről, hogy beteg-e vagy sem. Ez sok befolyásos orvosnak és kutatónak nem tetszett. Gyors válasz érkezett: egy neves egyetemi kórház próbára hívta Rosenhant. Azt állították, hogy ők bármikor kiszűrik az imposztorokat, így megállapodtak egy három hónapos periódusban, amikor Rosenhan álbetegeket küldhet hozzájuk.

Három hónappal később, amikor a kórház tisztségviselői átadták a jegyzéket a 42 lebuktatott imposztorról, Rosenhan elárulta, hogy ő bizony nem küldött senkit. Eztán sorban jöttek az újságokban a leleplező cikkek a pszichiátriákon történő visszaélésekről, a szórakoztatóipar is felkapta a témát.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Egy internetező lehet, hogy megtalálta az eltűnt maláj gépet, a Google Earth műholdképein

2018.09.12

 Az RT számolt be a hírről, miszerint egy brit férfi azt állítja, hogy a Google Earth műholdképeinek nézegetése közben megtalálta a 2014-ben eltűnt maláj Boeing 777-es gépet. Feltételezése szerint a lezuhant repülő a kambodzsai dzsungelben található. Ian Wilson azt szeretné, hogy helikopterrel kutassák át a területet.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Egy neves idegtudós szerint az agy hallucinálja a tudatos valóságot

2018.09.09

 "Valahogy mindannyiunk agyában több milliárd idegsejt együttes aktivitása, melyek mindegyike egy apró biológiai gép, tudatos élményt teremt. És nem csak egy akármilyen tudatos élményt - a tudatos élményt az ittről és a mostról. Hogyan történik ez? Ennek a kérdésnek a megválaszolása azért annyira fontos, mert mindenki rendelkezik tudattal. Nélküle nincs világ, nincsen én, nincs semmi."

Ahogy Planck maga mondta: "A tudatot alapvetőnek tartom. Az anyagot a tudat származékaként tekintem."

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Dr. Mogyorósy Gábor: az elhízás a leggyakoribb, szövődményeket okozó probléma a fiataloknál

2018.08.27

 A hazai egészségügy legnagyobb hiányossága a humán erőforrás hiánya. A 30-40 éves orvos generáció távolmaradását már nagyon érezzük. Ami talán még ennél is nagyobb probléma, a diplomás, és nem diplomás egészségügyi személyzet hiánya. Ma már nem egy orvos gyógyítja meg a beteget, vagy őrzi meg az egészségét, hanem egy bonyolult, egymásra épülő rendszerben történik mindez. A rendszer hiányosságai miatt az orvosok munkája sokkal több, és kevésbé hatékony, mint amilyen lehetne.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

A FACEBOOKON LÁZADOZNAK A MAGYAR TUDÓSOK, MERT SZERINTÜK AZ ELTE ELLEHETETLENÍTI A KÜLSŐS KUTATÓKAT

2018.08.09

  „Így teszi tönkre Magyarország úgynevezett elit-egyeteme a fiatal kutatókat” – ezzel a felütéssel posztolta a Facebookra Demeter Márton kommunikációkutató, egyetemi docens azt az írását, amelyben friss, saját pályázati kudarcán keresztül igyekezett rámutatni az ELTE Társadalomtudományi Karának (TáTK) a hazai tudományos élet érdekeivel szembemenő gyakorlataira.A kutatók azt állítják, hogy az ELTE tudománypolitikája szándékosan hátráltatja a fiatal, nemzetközileg is eredményes kutatókat, hogy a támogatások házon belül, az intézmény oktatóinál maradjanak.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Egy nőt a tűzoltók szabadítottak ki a ragadozó robotporszívó karmai közül

2018.08.06

 Ilyen gyenge pont lehet például egy robotporszívó is, amely 360 fokos kamerával rendelkezik, és feltörése révén a bűnözők teljes képet kaphatnak otthonunkról, irodánkról – ahogy néhány esetben ez már elő is fordult. Egy friss hír szerint a Positive Technologies biztonsági szakértői olyan biztonsági hiányosságokat találtak a Dongguan Diqee 360 robotporszívóban, melyek kihasználásával a támadók képesek távolról átvenni a készülék irányítását, beleértve az éjjellátó kamera és a mikrofon vezérlését is.

 
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Ez tényleg hátborzongató: olyan dolgokat mutatott be ez a robot

2018.07.11

 Nem kell félni a robothadseregektől. Robotok nem fognak harcolni egymás ellen. A mesterséges Intelligencia (MI) irányításával inkább közösen az embereket irtják ki.

 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

AZ EMBERI AGY ÖSZTÖNÖS DÖNTÉSÉNEK BEFOLYÁSOLÁSI TECHNIKÁJA

2018.06.25

 Mi követezik abból, hogy racionálisan tudja és vallja a dohányos, vagy ex-dohányos ember, hogy elrettentik a cigisdobozok feliratai, de mégis mélyen, belül rá akar gyújtani, ha csak meglát egy doboz cigarettát? Ez következik belőle:

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Az orvos, aki már 80 éve megoldást talált a rákra, majd a gyógyszeripar tönkretette és elhallgatta mesterművét

2018.06.18

 Hosszú, évekig tartó tanulmányai során észrevette hogy minden egyes vírusnak, vagy baktériumnak van egy saját rezonáns frekvenciája, ami sebezhetővé is teszi azokat. Például, azt mondta, hogy a rákos daganatban levő organizmusok arról voltak felismerhetők, hogy egy jellegzetes lilás-vörös kisugárzást adtak.

Ezeket a rendkívül kisméretű, lilás-vörösen fénylő, élő alakzatokat BX bacilusoknak nevezte. Erről a speciálisan fénylő mivoltukról voltak felismerhetőek más közegekben is.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Akadémikusok tiltakoznak az MTA kutatóintézeteinek államosítása ellen/Kommentem

2018.06.15

 Kommentemből:

Azt előre senki sem tudja megmondani, hogy az alapkutatásba betett támogatás valaha is megtérül, vagy nem. Ezért minden kutatást támogatni kell. Viszont a tudomány eredményeinek felhasználói körbe való átkonvertálása nem megfelelő. Kialakult, már réges-régen a tudósok elit köre, ami egyébként kézenfekvő folyamodvány. Nincsenek ösztönözve a tudósok, hogy a társadalomban kutatásaikkal érzékelhető hasznot hozzanak. Amit nem is lehet megkövetelni tőlük, hiszen például társadalomtudomány művelői hogyan mutassanak ki mérhető hasznot? 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

FARKASOK MENTETTÉK MEG A YELLOWSTONE PARKOT

2018.06.12

 A farkasok megölték a prérifarkasokat, az ő eltűnésük viszont kedvezett az egerek és a nyulak elszaporodásának. Emiatt egyre több róka, sas, görény, menyét és ragadozómadár tűnt föl a környéken, hiszen nekik ezek voltak a finom zsákmányok, csak a prérifarkasok felzabálták előlük az összeset. Az állatokra a visszatérő medvék is vadásztak, amiket nemcsak a hús, hanem a bokrokról lecsíphető finom bogyók is vonzottak.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Az agykutatás 10 igazán meglepő eredménye

2018.06.05

Egy iskolai tananyagot meg lehet tanulni a jutalom reményében (jó jegyek, dicséret) vagy a büntetés elkerülése érdekében (bukás megelőzése) is, de itt lelkesedésről már szó nincs, ezért nagy az oktatás felelőssége, hogy fenntartsa a lelkesedést, és ne túlélni tanítson meg elviselhetetlen környezetben. A félelem egyébként is nagyon rosszul hat az agyra általában, nemhogy a kreativitásra és tanulásra: félelem esetén olyan agyi területek aktiválódnak, amelyeknek fő funkciója a túlélés biztosítása. Ebben a helyzetben egy szorongó, félő gyerek már végképp nem fog jól teljesíteni, de ez igaz a felnőttek munkahelyi környezetére is.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

ÍGY CSINÁLSZ SZOCIOPATÁT A GYEREKBŐL

2018.05.20

 A legtöbb szülő tettei azon alapulnak, hogy jót szeretnének a gyereküknek, és szeretnék megkímélni a kellemetlenségektől. Vannak azonban olyan jó szándékkal elkövetett dolgok, amelyek inkább többet ártanak, mint használnak.
Amikor a szülők ezeket a hibákat elkövetik, jó úton járnak afelé, hogy a gyerekükből szociopatát csináljanak, írja a Huffington Post

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Ez a gyakorlat hatékonyabb, mint több hasprés és guggolás! Alakítsd át a tested most!!!

2018.02.04

 

Nagyon sok ember küzd a felgyülemlett hasi zsírral, és vannak, akik esztétikai problémán túl már az egészségüket is kockáztatják. Szabaduljunk meg tőle minél hamarabb, míg nem megy az egészségünk rovására a dolog!

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Következő »