Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tudomány

Cikkek

Betonból öntötték ki a piramisok köveit

2019.01.21

 Carrel szerint ugyanis Joseph Davidovich, a franciaországi St. Quentinben található Geopolimer Intézet igazgatója már két évtizeddel ezelőtt megfejtette a piramisok titkát. Davidovich szerint a piramis köveit mészkő, agyag, mész és víz elegyéből készült betonból készítették.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Az idővonal rejtélye, a múlt, a jelen és a jövő különbözősége/ Kommentem

2019.01.20

 Az események mindig ugyanabban a sorrendben következnek be, sohasem kuszálódnak össze, sohasem játszódnak le visszafelé, ez olyan valami, amit sosem láthatunk visszafelé lejátszódni. Érdekesség, hogy nincs semmi a fizika törvényeiben, ami leírná, hogy a víz részecskék hogyan mozogjanak ahhoz, hogy újra összeálljanak a tó felszínén, kiugorjanak a vízből, összetapadjanak egy jégtömbbé, és aztán visszaragasszák magukat a gleccser felszínére. Ilyen szemszögből furcsának tűnhet, hogy ennek ellenére értjük, a világ miért nem visszafelé pörög.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

A valóság tökéletlen szimulációja észlelhető torzulásokat eredményezhet, hiba lehet a Mátrixban.

2019.01.11

 Azonban a rendszer gazdái egy univerzum méretű valóságshow-ba is beprogramozhattak minket, és hajlamosak lehetnek a játékszabályok manipulálására aszerint, hogy mit kívánnak céljaik. Ha ez helyzet, akkor időnként csodákat tapasztalunk.

Szimulálóink maguk is szimulációk lehetnek, mindegyik különböző fizikai alaptörvényekkel. Ha szimulációban élünk, akkor – logikailag lehetséges módon – nem a természet törvényeit fedeztük fel, hanem szimulálóink mesterséges játékszabályait.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Kutatók szerint megtalálták Szent Miklós sírját

2018.12.07

 amikor a gyerekek a Mikulást várják, kit is takar ez a kedves elnevezés, főleg, hogy itthon keveredik az orosz eredetű Télapóval. Szent Miklós volt, akinek a jótettei évezredeket átszelve eljutottak a modern idők emberéig, megalkotva a nagy szakállú, minden jóval megpakolt zsákot cipelő Mikulás képét.

Bár életének számos részlete ismeretes, beleértve születési helyét és idejét, valamint halála helyét és idejét is, a végső nyughelyének holléte talán csak most nyer bizonyosságot.

 

Akusztikus csoda az ősi máltai megalitikus templomokban, az emberi agy általában védtelen 110 vagy 111 hz frekvenciával szemben

2018.12.05

 A kutatás során egészséges jelentkezők agyműködését mérték EEG műszerrel, különböző frekvenciákon. A kísérlet során kiderült, hogy 110 hz-nél a nyelvi központ relatíve deaktiválódik és átmenetileg az agy jobb féltekéje lép működésbe, amely az érzelmekért felelős.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Legyeknél az első pasi tulajdonságai befolyásolják a gyerek genetikai örökségét

2018.11.25

 Sokszor lehet kellemetlen egy-egy régi szerető felbukkanása, amikor az ember már egy másik, komoly kapcsolatban él, netán végleg megállapodott. Amit viszont a Neriidae családba tartozó legyeknél figyeltek meg, már sokkal több, mint válóok. Az utódok ugyanis nem az apára, hanem egy korábbi szeretőre hasonlítanak. Még a tudósok sem értik, pontosan hogyan is működik ez.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Krumpli alakú a Föld az óceánok nélkül

2018.11.12

 MEGJEGYZÉSEM

A másik, sokkal súlyosabb becsapódási kráter az Antarktisznál a Déli-óceánban van. Ekkor a Föld tengelyéhez viszonyítva alulról meredek szögben érte a Földet a kisbolygó és a Fülöp-szigeteknél akadt el, ahol jelenősen felszakította és kinyomta a kérget. Maga az égitest a felszín közelében hosszú út mentén darabokra tört, a gömb alakú magja az útja végén kidudorodik Új-Zélandnál. Becsapódási kráter az Indiai-óceán is. Ezt az támasztja alá, hogy a gravitációs állandó alacsonyabb értékű, mint más területeken. 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Mesés kincsekre bukkantak a Robinson Crusoe szigeten

2018.11.12

 A hír igaz, bár teljességgel mesébe, vagy még inkább ifjúsági regénybe illő: egy japán fejlesztésű robot detektorai segítségével a chilei partokhoz közel fekvő Robinson Crusoe szigeten 15 méter mélységben döbbenetes mennyiségű nemesfémet érzékelt. A megtalált kincs értékéről a külföldi hírforrások adatai ugyancsak különböznek: a neves Neue Zürcher Zeitung és a szintén svájci Tages Anzeiger több milliárd dollár értékű kincsről beszél, a komolyabb angol lapok és a BBC inkább milliókra teszik az értékét. A híradások egyben azonban megegyeznek: hozzávetőleg 800 tonna nemesfém rejlik a föld alatt.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Hihetetlen diagnózis: magyar orvos fejtette meg Mona Lisa mosolyának titkát

2018.10.30

 A citromsárga folt a szemhéjnál a doktor szerint leginkább xanthelasmára hasonlít, amely nem más, mint enyhén kiemelkedő koleszterinlerakódás. Mona Lisa kezén a duzzanat pedig egy lipóma, vagyis zsírcsomó. A kettő együtt arra utal, hogy a megfestett nő öröklött anyagcsere-betegségben szenvedett.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

A K+L ősgyök jelentése és előfordulása a magyar és egyéb nyelvekben

2018.10.24

 LAKban LAKik a család, a LAKásban GYŰLnek össze az emberek. A LAKot hívhatjuk hajLÉK-nak is. Ha kicsi és rozoga, akkor KALiba a neve. A LAKtanyában LAKik a LEGénység. A KOLostorban vagy KLAstromban GYŰLnek össze az apácák. A KOLlégium is hasonló célra épül: összeGYŰJteni a diákokat. A GULya a marhák GYŰLése. A KELence nem egyéb, mint méhkas - ide GYŰLnek és GYŰJtenek a méhek.

 
Látható, hogy K+L és a G+L gyök végső soron megegyezik.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Észlelték a halált: sikerült végigkövetni, hogyan lehelik ki a sejtek magukból az életenergiát

2018.10.04

 A kutatóknak egy ízben már nemrégiben sikerült rögzíteniük mikroszkopikus felvételen azt, ahogy egy emberi sejtből kihuny a fény, vagyis a sejtet elhagyja az élet. Ez egy rendkívül bizarr és egyben lélegzetelállító esemény. Amikor “kialszik” egy sejt, akkor a benne működő folyamatok leállnak, elveszti a hőt, majd egyfajta “energia” távozik belőle.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Holland tudósok egy második információs réteget találtak az emberi DNS-ben

2018.09.30

 Nem is olyan régen a kutatók egy programozási nyelvet használtak, hogy szó szerint DNS áramköröket tervezzenek. Ezek az áramkörök testre szabhatók, hogy reagáljanak az olyan jelekre, amelyek végül megváltoztatják a sejt aktivitását. A biomérnökök alapjában véve ma már képesek egy kódot újraírni egy baktérium DNS-ének belsejében, megváltoztatva ezzel a funkcióit, melyeket a környezeti jelekre ad válaszként.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

AZ A BOLOND, AKI MONDJA

2018.09.12

 A heves szakmai reakciót az váltotta ki, hogy állítása szerint a pszichiátria intézményesült formájában nem képes eldönteni valakiről, hogy beteg-e vagy sem. Ez sok befolyásos orvosnak és kutatónak nem tetszett. Gyors válasz érkezett: egy neves egyetemi kórház próbára hívta Rosenhant. Azt állították, hogy ők bármikor kiszűrik az imposztorokat, így megállapodtak egy három hónapos periódusban, amikor Rosenhan álbetegeket küldhet hozzájuk.

Három hónappal később, amikor a kórház tisztségviselői átadták a jegyzéket a 42 lebuktatott imposztorról, Rosenhan elárulta, hogy ő bizony nem küldött senkit. Eztán sorban jöttek az újságokban a leleplező cikkek a pszichiátriákon történő visszaélésekről, a szórakoztatóipar is felkapta a témát.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Egy internetező lehet, hogy megtalálta az eltűnt maláj gépet, a Google Earth műholdképein

2018.09.12

 Az RT számolt be a hírről, miszerint egy brit férfi azt állítja, hogy a Google Earth műholdképeinek nézegetése közben megtalálta a 2014-ben eltűnt maláj Boeing 777-es gépet. Feltételezése szerint a lezuhant repülő a kambodzsai dzsungelben található. Ian Wilson azt szeretné, hogy helikopterrel kutassák át a területet.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Egy neves idegtudós szerint az agy hallucinálja a tudatos valóságot

2018.09.09

 "Valahogy mindannyiunk agyában több milliárd idegsejt együttes aktivitása, melyek mindegyike egy apró biológiai gép, tudatos élményt teremt. És nem csak egy akármilyen tudatos élményt - a tudatos élményt az ittről és a mostról. Hogyan történik ez? Ennek a kérdésnek a megválaszolása azért annyira fontos, mert mindenki rendelkezik tudattal. Nélküle nincs világ, nincsen én, nincs semmi."

Ahogy Planck maga mondta: "A tudatot alapvetőnek tartom. Az anyagot a tudat származékaként tekintem."

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Dr. Mogyorósy Gábor: az elhízás a leggyakoribb, szövődményeket okozó probléma a fiataloknál

2018.08.27

 A hazai egészségügy legnagyobb hiányossága a humán erőforrás hiánya. A 30-40 éves orvos generáció távolmaradását már nagyon érezzük. Ami talán még ennél is nagyobb probléma, a diplomás, és nem diplomás egészségügyi személyzet hiánya. Ma már nem egy orvos gyógyítja meg a beteget, vagy őrzi meg az egészségét, hanem egy bonyolult, egymásra épülő rendszerben történik mindez. A rendszer hiányosságai miatt az orvosok munkája sokkal több, és kevésbé hatékony, mint amilyen lehetne.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

A FACEBOOKON LÁZADOZNAK A MAGYAR TUDÓSOK, MERT SZERINTÜK AZ ELTE ELLEHETETLENÍTI A KÜLSŐS KUTATÓKAT

2018.08.09

  „Így teszi tönkre Magyarország úgynevezett elit-egyeteme a fiatal kutatókat” – ezzel a felütéssel posztolta a Facebookra Demeter Márton kommunikációkutató, egyetemi docens azt az írását, amelyben friss, saját pályázati kudarcán keresztül igyekezett rámutatni az ELTE Társadalomtudományi Karának (TáTK) a hazai tudományos élet érdekeivel szembemenő gyakorlataira.A kutatók azt állítják, hogy az ELTE tudománypolitikája szándékosan hátráltatja a fiatal, nemzetközileg is eredményes kutatókat, hogy a támogatások házon belül, az intézmény oktatóinál maradjanak.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Egy nőt a tűzoltók szabadítottak ki a ragadozó robotporszívó karmai közül

2018.08.06

 Ilyen gyenge pont lehet például egy robotporszívó is, amely 360 fokos kamerával rendelkezik, és feltörése révén a bűnözők teljes képet kaphatnak otthonunkról, irodánkról – ahogy néhány esetben ez már elő is fordult. Egy friss hír szerint a Positive Technologies biztonsági szakértői olyan biztonsági hiányosságokat találtak a Dongguan Diqee 360 robotporszívóban, melyek kihasználásával a támadók képesek távolról átvenni a készülék irányítását, beleértve az éjjellátó kamera és a mikrofon vezérlését is.

 
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Ez tényleg hátborzongató: olyan dolgokat mutatott be ez a robot

2018.07.11

 Nem kell félni a robothadseregektől. Robotok nem fognak harcolni egymás ellen. A mesterséges Intelligencia (MI) irányításával inkább közösen az embereket irtják ki.

 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

AZ EMBERI AGY ÖSZTÖNÖS DÖNTÉSÉNEK BEFOLYÁSOLÁSI TECHNIKÁJA

2018.06.25

 Mi követezik abból, hogy racionálisan tudja és vallja a dohányos, vagy ex-dohányos ember, hogy elrettentik a cigisdobozok feliratai, de mégis mélyen, belül rá akar gyújtani, ha csak meglát egy doboz cigarettát? Ez következik belőle:

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Következő »