Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Történelmi döntést hozott az uniós bíróság az azonos neműek házasságát illetően

 Azokban az uniós országokban is, ahol nem engedélyezik az azonos neműek házasságát, tiszteletben kell tartani minden ember, így a meleg párok szabad tartózkodáshoz való jogát.

Az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága kedden kimondta: a házastárs fogalma - az uniós állampolgárok és családtagjaik szabad tartózkodáshoz való joga vonatkozásában - érvényes az azonos nemű házastársakra is.

A bíróság azt követően hozta meg döntését, hogy egy azonos nemű, román-amerikai pár együttélését korlátozni akarta a román állam. A pár a román hatóságoktól az ahhoz szükséges dokumentumok kibocsátását kérte, hogy az amerikai fél házastársával együtt Romániában munkát vállalhasson, illetve ott állandó jelleggel tartózkodhasson. A hatóságok azonban elutasították a tartózkodási jog iránti kérelmet, méghozzá azzal az indokkal, hogy az amerikai férfi Romániában nem minősülhet uniós állampolgár házastársának, mivel e tagállam nem ismeri el az azonos nemű személyek között kötött frigyet.

Az uniós bíróság szerint, noha a tagállamok saját hatáskörben rendelkezhetnek arról, hogy engedélyezik-e, vagy sem az azonos neműek közötti házasságkötést, nem akadályozhatják meg az uniós állampolgárok szabad tartózkodáshoz való jogának gyakorlását. Még úgy sem, hogy az EU-n kívüli országból származó, azonos nemű házastársától megtagadják a területükön való állandó tartózkodást.

A bíróság kimondta: a szabad mozgáshoz való jog gyakorlásáról szóló uniós irányelv szerint a házastárs fogalma nemi szempontból semleges. Így magában foglalhatja az érintett uniós állampolgár azonos nemű házastársát is. Nem sérti a házasság intézményét, ha a tagállam elismeri az azonos nemű személyek között egy másik tagállamban megkötött házasságot. Egy nem uniós állampolgár tartózkodási joga elismerésének kötelezettsége pedig nem sérti az érintett tagállam nemzeti identitását, és nem veszélyezteti annak közrendjét sem - tették hozzá.

hvg.hu/elet/20180605_Tortenelmi_dontest_hozott_az_unios_birosag_az_azonos_nemuek_hazassagat_illetoen