Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Letegezte Orbánt, azonnal retorzióval fenyegették/ Kommentem Bencének

 Élete első parlamenti felszólalást kis híján nem tudta befejezni a Párbeszéd politikusa, az ülésvezetés nem tolerálta stílusát.

hirdetés

Alig kezdett bele felszólalásába, Tordai Bencétől majdnem megvonták a szót – a hivatalos indoklás szerint azért, mert a Párbeszéd politikusa nem illő stílusban szólalt fel a Tisztelt Házban. Egész pontosan – magyarázta Latorcai János országgyűlési alelnök – az volt a bűne, hogy tegezte Orbán Viktort (aki egyébként nem volt jelen), illetve a Fidesz és a KDNP frakciójának tagjait. Márpedig a parlamenti patkóban csak magázódni ér – legalábbis felszólalás közben. Tordai végül megígérte, hogy marad az önözésnél, így arra magázódva kérte a kormánypárti honatyákat – ne szavazzák meg az új kormánystruktúráról szóló javaslatot.

 Kommentem:

 

Helló Bence! A kérdés igazából nem Orbán Viktor által megalkotott hatalmi struktúra mibenléte. A szakpolitikai kérdések, oktatásügy, egészségügy már a rendszerváltás előtt is problémás területek voltak, hiszen a nép hajlamos önpusztító tevékenységet folytatni, a tanulás meg a kísérletező pedagógiai vezetők játéktere volt.  Az igazi kérdés az, mi a nép szempontjából előrevivő, a társadalmat felemelő, az ország gyarapodását segítő rendszer: A demokráciának nevezett katyvasz, vagy a központosított állami berendezkedés, vagy az autokrácia?! A jelen háttérhatalomnak az erőtlen demokrácia az érdeke, a sok hatalmi központ, az „oszd meg és uralkodj”. Ezért a központosított rendszereket elnevezi azt önkényuralomnak, diktatúrának, zsarnokságnak azért, hogy kárhoztassa azt. A Miniszterelnök Úrnak (a mi Viktorunknak) jól látod, valóban szüksége van visszajelzésre. Ez okból választottak meg ellenzéki képviselőket, köztük Téged is Bence. Ti vagytok azok a fékek, a visszacsatolás, akiknek lehetősége van jelezni a problémákat a miniszterelnökség felé, hogy ne álljon elő a zsarnokság esete. Amint azt az internetadó esete példázza, a hatalom odafigyel a visszajelzésekre. Jobb lenne, ha nem az utca, hanem az ellenzéki képviselők lennének képesek érdemben előre figyelmeztetni. De sajnos stílusod olyan mértékben lázító, hogy az általad valóban feltárt hibákat sem fogják figyelembe venni. Nem a környezetvédelmi minisztériumtól lesz jobb a levegő minősége. Hanem például attól, ha nem járnának felettünk a chemikál repülők, amelyek az égen kockázott kondenzcsíkjait magad is láthatod időnként. Ezeket eddig egyetlen államhatalom sem tudta leállítani, mi sem fogjuk.

A magyar nyelv lehetővé teszi az emberi kapcsolatok több szinten való jelölését a tegezés és magázás rendszerével. A képviselők (gondolom) tegezik egymást, ahogyan tegeződés van nagyon sok munkahelyen. De nyilvánosan a miniszterelnöknek meg kell adni a tiszteletet. Azért, hogy ha netán Te is államvezetői pozícióba kerülsz az évtizedek során, akkor neked is megadják a tiszteletet.