Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Politika

Cikkek

Most már inkább Romániához zárkózna fel a békési határvidék

2015.05.30

 Békés megyét annyira elhanyagolták a mindenkori kormányok, hogy itt még megyei útdíjmatricát sem kell vásárolni – mert nincs fizetős gyorsforgalmi út. A közlekedés nehézsége az egyik ok, amiért Békésbe alig jöttek befektetők. De valószínűleg meghatározóbb, hogy ha valaki már átjött a Tiszán, akkor átmegy a határon is. A magyar bérek magasabbak voltak a románokénál – amíg volt munka. A magyar segélyek is elfogadhatók voltak – amíg bírta a költségvetés. A nyugat-romániai nagyvárosokban – Temesváron, Aradon, Nagyváradon – megmaradt az ipari kultúra, alacsonyak voltak a bérek, és aki ott letelepült, egy 23 milliós piacon találta magát.

SZG: ELNÉZÉST A KÉPEKET NEM TUDOM SZERKESZTENI, AZÉRT CSAK EGY RÉSZÜK LÁTSZIK

 

Putyin elnök jóváhagyta a külföldi támogatással működő politikai tevékenységet folytató szervezetek betiltását

2015.05.25

  

A nem kormányzati szervezetek működését korlátozó, Oroszországban 2012 novemberében hatályba lépett szabályozás szerint ha az NGO-k/ civil szervezetek/ külföldi támogatással működnek és politikai tevékenységet folytatnak, külföldi ügynökként kell nyilvántartásba vétetniük magukat. A törvény újabb csapást jelenthet az oroszországi nem kormányzati szervezetekre, tekintettel a 2013-ban hatályba lépett külföldi ügynöktörvényre.

 

Felülírnák a modern pénzügy szabályait Izlandon

2015.05.25

 „Egy jobb pénzügyi rendszert Izlandnak” – ezen a címen jelentette meg tanulmányát az országot kormányzó Progresszív Párt politikusa, Frosti Sigurjónsson. A honatya, aki egyben a gazdasági és kereskedelmi ügyekért felelős bizottságnak is tagja, írásában úttörő javaslatot vázolt fel: az izlandi kereskedelmi bankok kizárólag a jegybank segítségével nyújthassanak a jövőben hitelt – írja a Telegraph. Így a nemzeti bank visszakapná az ország monetáris bázisának alakítására és a pénzbőség szabályozására vonatkozó tényleges monopóliumát.

 

Az Alapjövedelemről Babarczi Eszter Londonból és Braun Róbert Magyarországról

2015.05.24

  

Az alapjövedelem egy radikálisan új társadalmi szerződés-típus. Alapszintű biztonságot ígér mindenkinek, amivel egyben az egyenlőtlenség elfogadható szintjét is meghatározza: nem az a baj, ha egyesek sokat keresnek, az a baj, ha bárki olyan mélyre kerülhet, ahonnan képtelen már kikapaszkodni. Választ kínál arra a jelenségre, amely általában jellemző a kapitalista rendszerekre, s amelyet kielégítően a jóléti rendszerek oldnak csak fel. 

 

Az abortusz nem szolgálja a nők egészségét!

2015.05.24

 Május 26-án az EU közös döntést hozhat az abortuszok előmozdítása érdekében, holott az abortuszt korábban több soron tagállami hatáskörbe helyezték. Amennyiben minden tagállam igent mond az „abortuszjog előmozdítására” – akár saját jogszabályaival ellentétben –, a nemzetközi fórumokon az EU egységes blokként lép fel az abortuszok terjesztése érdekében.

 

Szabó Anna /MN/: Neoliberális támadás a profitért

2015.05.21

 A megállapodás elfogadtatásához éppen ezért óriási marketingerőket vet be az Egyesült Államok és – érdekes módon – az uniót képviselő Európai Bizottság (EB) is. A népszerűsítés elkelne, hiszen az unió polgárainak zöme ellenzi a génmódosított anyagból készült, klórral kezelt élelmiszer behozatalát, a multik érdekében felvizezett fogyasztóvédelmi szabályokat és az európainál lazább amerikai környezetvédelmi előírások átvételét. A paktumról éppen ezért kezdettől fogva a hallgatás taktikáját választották a felek: az érintett 820 millió állampolgár éveken át szinte alig tudhatott valamit a jövőjükbe beleszóló tárgyalásokról. Amint a TTIP szövegezése a végéhez közeledett, látni lehetett, hogy megmaradtak a legnehezebben emészthető részek, amelyeket már aligha lehet letuszkolni az uniós tagállamok torkán az eddigi módszerekkel.

 

"És hogy senki se vehessen, se el ne adhasson [semmit], hanem csak akin a fenevad bélyege van, vagy neve, vagy nevének száma.

2015.05.17

 Dánia egy lépéssel közelebb kerülhet ahhoz, hogy a világ első készpénz nélküli országává váljon, ugyanis a kormány bizonyos kiskereskedők számára nem tenné kötelezővé e fizetési mód biztosítását. Azt szeretnék elérni, hogy a ruhaboltokat, az éttermeket és a benzinkutakat ne lehessen jogilag arra kötelezni, hogy készpénzt is elfogadjanak – írta a The Independent brit napilap.

 

Fényre lépett az ember, aki megmentette a várost az Illatos úti vegyi pokoltól

2015.05.15

  

Ő volt az, aki a Föld napján megfenyegette a Greenpeace-t, hogy beperli őket pánikkeltésért, mert azt állították, hogy katasztrófaközeli állapot van az Illatos úton.

Ő volt az egyetlen polgármester az érintettek közül, akit a Vegyiművek bejárására hiába invitálták többször is, nem ment el, de minden létező fórumon megszakértette a témát.

 

Ezt a hatalmas mecsetet építhetik Budapestre

2015.05.15

 Kőbányán épülhet meg a budapesti nagymecset? 

Az iszlam.com Facebook-oldalán jelent meg egy új videó a Budapestre tervezett nagyméretű mecsetkomplexum látványterveiről. A projektet a bejegyzés szerint a Török Vallásügyi Minisztérium indította és támogatja. A négy és félperces 3D-animáció magas technikai színvonala alapján a szándék komolynak tűnik. Ugyanakkor a portál az érdeklődők kérdéseire nem árulta el, hol és mikor tervezik felépíteni a budapesti nagymecsetet.

 

Inog a dollár trónja

2015.05.12

 A 2013-as kémkedés leleplezése után az utolsó csepp, ami az orosz és kínai türelem poharának túlcsordulását jelentette, 2014-ben az volt, amikor a brit kormányfő, David Cameron az ukrajnai válság miatt Oroszország kizárását követelte a SWIFT-rendszerből. Ezt követően jelentette be Oroszország és Kína, hogy 2015 májusáig bevezetik saját szervezetüket. A vártnál korábban, múlt szerdán jelentette be Moszkva, hogy a 600 orosz nemzetközileg tevékeny hitelintézete közül már 91 az új kínai-orosz „SWIFT”-rendszerben működik.

 

Miért nem kapott drónokat Izraeltől Ukrajna?

2015.05.11

A  hat nagyhatalom már megállapodott Iránnal a nukleáris program befagyasztásáról.

Itt tart most az orosz-izraeli pávatánc, amelynek a drónok immár nem oly fontos részei. Működik ugyanis az izraeli-orosz drónüzem orosz földön, ahol izraeli technológiával gyártják a drónokat. Ha Izrael mégis úgy döntene, hogy szállít drónokat Ukrajnának, akkor azzal nem okozna nagy csapást Oroszországnak. A Bloombergnek nyilatkozó izraeli biztonságpolitikai szakértő szerint nem is ezen gondolkodnak Jeruzsálemben, hanem azon, hogyan gyengíthetik meg Oroszország fő szövetségesét a térségben: Asszad elnök rendszerét Szíriában. 

 

Jávor Benedek: Veszélyek az új GénMódOsított termékek szabályozásában

2015.05.11

 A GMO-termékek tömeges megjelenése az áruházak polcain pedig kérdésessé teheti, hogy vajon mit ér a magyar termesztési tilalom, ha a hazai fogyasztók végül éppúgy GMO termékekkel fognak találkozni a tányérjukon, még ha azok más tagállamokból érkeznek is. A bizottság javaslatát – a PM álláspontjával összhangban – egyértelműen elutasítják a nemzetközi zöld szervezetek, és a Zöldek európai parlamenti képviselőcsoportja is. Meggyőződésünk, hogy az európai GMO-szabályozásnak nem újabb kiskapukat, hanem egyértelmű, az európai fogyasztókat és a környezet biztonságát garantáló, szigorú előírásokat kell tartalmaznia.

 

Párbeszéd Magyarországért: Alapjövedelem állampolgári jogon

2015.05.09

 Az én előszóm: Nem azért élünk, hogy dolgozzunk. Az emberi élet főcélja a Mindenható Isten teremtett világában az Ő munkájának felismerése. Ennek előfeltétele az, hogy az egyén túl tudjon látni a mindennapok gondjain. Ezt a zsidóság életében úgy valósította meg, hogy minden ötvenedik évben mindenki visszakapta a földjét, eltörölték az össze adósságát, és újra kezdhette tiszta lappal, egzisztenciával az életet. Olyan volt, mintha most eltörölnének hirtelen minden deviza és egyébb adósságot. A mindennapi küzdelem az alapvető fennmaradásért megakadályozza, hogy az ember keresse az Istent. Ezért az "Alapjövedelem" fontos eszköz az emberi életcél megvalósíthatósága felé.

 

Sutyiban kicsinálná a minisztérium a magyar régészetet

2015.05.08

 Az elmúlt hónapok szakmai konzultációit semmissé téve stikában szabályoznák újra a gyorsforgalmi utakhoz kapcsolódó ásatásokat. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által benyújtott tervezet célja, hogy felgyorsítsa az utóbbi hetekben beharangozott útépítéseket. A paragrafusok között olyan pontok szerepelnek, amelyek alapvetően írnák át azt, hogy mit kell és lehet csinálni az útépítések nyomvonalán lévő régészeti kincsekkel. Az idáig még létező szakmai garanciák a régészek szerint gyakorlatilag eltűnnének, a magyar kulturális örökség komoly veszélybe kerülne.

 

A megelőző lépés, Obama és Putyin elnökök

2015.05.08

 Washington ezért egyszerre mindjárt két problémát igyekszik megoldani. Először is, az „orosz agresszió” jegyében igyekszik tömöríteni az európaiakat – megakadályozva egyben azt, hogy az EU kicsússzon az ellenőrzése alól. Másodszor pedig az Oroszországra gyakorolt politikai nyomást katonaival igyekszik kiegészíteni – demonstrálva egyben: a NATO készen áll a konfrontációra.

És történt meg az, hogy – a mostani válság idején másodízben – Oroszország sikerrel emelte a játszmában a téteket. Moszkva nem egyszerűen megmutatta, hogy kész felvállalni a katonai konfrontáció képében jelentkező kihívást. Oroszország megmutatta: készen áll a NATO-val megvívandó teljes értékű háborúra is.

 

Adó és járulék elvonásában egyik legmohóbb a Magyar Állam

2015.05.07

  Jelenleg a teljes adóék 49,03 százalék. Ez azt mutatja meg, hogy a teljes munkaerőköltségnek összesen hány százalékát vonja el az állam különböző adók és járulékok formájában.Egyben azt is jelenti, hogy a régióban sem leszünk sokkal versenyképesebbek. A 2014-es adatok alapján ugyanis míg Csehországban 39,7 százalék az adóék mértéke, addig a szlovákoknál 38,6, a lengyeleknél pedig 34,8 százalék. 

 

A halálbüntetés kiszabásáról

2015.04.30

 Az emberi élet kioltása bűncselekmény. A kérdés az, hogy ha valaki mégis ezt megteszi, akkor azt lehet e őt ugyanilyen módon büntetni? Meg lehet ölni egy embert, csak azért, mert ő megölt egy másikat? És a halálbüntetés törvénybe iktatása esetén, az nem lesz gyilkos, aki részt vesz az ítélet végrehajtásában? Az nem öl? Igyekszem a Biblia alapján ezt a kérdést megvilágítani. Más vallások, más erkölcsi rendszer szerint hoznak ítéletet. Az állam ebben az esetben vallási, vagy nem vallási alapokon álljon? Európában el van egymástól különítve az egyház és a világi hatalom, az ítélkezést nem a keresztény erkölcs, hanem a világi, Római Jog alapján álló Polgári Törvénykönyv szabályozza. A Római Jog pedig tartalmazza a halálbüntetés kiszabását. És a Biblia is.

 

Dmitrij Kalinyicsenko: Putyin nagymester nyugati csapdája

2015.04.26

 Amikor Putyin beveti azt a mechanizmust, hogy a piacról ténylegesen kivonja a Nyugat által mesterségesen leértékelt egyik csereeszközt (az aranyat), cserében egy, a Nyugat által mesterségesen felértékelt, másik csereeszközért (a dollárért) – ezzel elindította azt a visszaszámlálást, amellyel véget ér az olajdollárnak a világszerte élvezett hegemóniája. Ezzel Putyin bevitte a Nyugatot abba a zsákutcába, amelyből hiányzik bármiféle pozitív gazdasági perspektíva. Mostantól a Nyugat fordíthat bármekkora erőfeszítéseket, bármekkora eszközöket arra, hogy mesterségesen növelje a dollár vásárlóerejét, csökkentse az olaj árát, és mesterségesen leszorítsa az arany vásárlóerejét. A gondot az fogja okozni a Nyugat számára, hogy a rendelkezésére álló természetes arany készletei végesek. Ezért minél inkább fog törekedni a Nyugat arra, hogy a dollárhoz viszonyítva elértéktelenítse a kőolajat és az aranyat, annál gyorsabb ütemben fognak apadni az egyre olcsóbb aranyból rendelkezésére álló, ám távolról sem végtelen tartalékai. E Putyin által mesterien megjátszott gazdasági kombináció során a természetes arany a Nyugat tartalékaiból gyors ütemben áramlik majd át Oroszországba, Kínába, Brazíliába, Kazahsztánba3 és Indiába – a BRICS országokba. 

 

Szlazsánszky Ferenc: Hová tűnt a dollármilliárdokat érő titánkészletünk?

2015.04.20

 Nem 22 milliárd dollár államadóssággal, hanem valutatartalékkal hagyhattuk  volna magunk mögött a szocializmust, ha nem „ajándékozzuk” a Szovjetuniónak rendkívül értékes titánkészletünket. Legalábbis ezt állítja egy főorvos és egy gépészmérnök – évtizedes kutatómunkájukra hivatkozva. Az illetékes természetesen cáfol.

 

12 millió tonna méreg billeg a Duna felett

2015.04.16

 – Szezon és fazon – reagált erre Vay Márton, a Greenpeace szóvivője. Vay hozzátette: „Érthető, hogy az egyenes és igaz beszéd csak kárára volna egy olyan cégnek, amelyik a hatóságok támogatásával az ország egyik legnagyobb toxikus veszélyforrását hordta össze Budapest ivóvízbázisa fölött. De akkor legalább hallgassanak, és ne nevezzék az Tudományos Akadémia meg nem cáfolt állításait a Greenpeace hazugságainak.”

 

Vegyi szennyezés fenyegeti Budapest légkörét

2015.04.14

 „Na jó, gyorsan menjünk innen, mert ez itt nagyon nagyon durva.”

Ezt mondta a Greenpeace vegyész-szakértője, Simon Gergely, miután nyikorogva kinyílt a már növényzettel dúsan benőtt Budapesti Vegyiművek veszélyeshulladék-tárolójának kapuja.

Amit Kispest, Ferencváros és Pesterzsébet találkozásánál, a szétmálló hatalmas ipari területen láttunk és szagoltunk, az alapján egyáltalán nem biztonságos az Illatos úton és környékén élni vagy dolgozni. 2000 tonna, részben azonosítatlan veszélyes hulladékot tárolnak szétrohadt, sokszor szétdurrant hordókban a szabad ég alatt. Az egész terület egy nagy bűzölgő kondér, amiben gyúlékony és mérgező anyagok keverednek. Ráadásul ez a gigantikus kondér lyukas és fedetlen, ezért az anyagok egy része folyamatosan szivárog a talajba és a talajvízbe, a szél pedig szabadon fújja szét a fedetlen hordókból a mérgeket.

 

Palagázkitermelés: Földrengésveszély a bepréselt víztől, a vízbázisok mérgezése

2015.04.11

 „Kerestem, de sajnos nem találtam a New York Timesban cikket, ami bemutatná az amúgy is folyamatos vízhiánnyal küzdő Kalifornia államban történt szomorú "balesetet", mely során mintegy 3 millió gallon* repesztésre használt visszamaradt toxikus folyadékot fecskendeztek vissza illegálisan a talajba, épp az állam egyik legnagyobb, Közép-kaliforniai vízzáró rétege alá. Miután az esetre fény derült, az EPA kivizsgáltatta az esetet, és 11 fracking területből 9 egyenesen a vízzáró rétegekbe pumpálta a mérgező folyadékot, elszennyezve ezzel az ott lakó kaliforniaiak ivóvizét örökre. *Ez New York város három napi teljes vízellátásának megfelelő mennyiség.

 

SARKADI-ILLYÉS CSABA: A KORMÁNY PALAFORRADALMA A MAGYAR VÍZBÁZIST VESZÉLYEZTETI

2015.04.11

 A bányajáradék-csökkentés a palagáz közvetett állami támogatásának egyik legerősebb lépése. Viszont ha a palagáz ilyen jó üzlet Magyarország számára, akkor mi szükség a bányajáradéka drasztikus csökkentésére, azaz a belőle származó állami bevételek minimalizálására? Talán mert a kisebb részben állami tulajdonú MOL, illetve partnerei egyre több palagáz-koncessziót szereznek az Alföldön? Vagy mert az érdekeltek ennyire kétségbeesetten próbálnak befektetőket bevonni a makói nem hagyományos gázkészlet feltárásába? Hiszen a projektbe már a sok multicég – köztük a Gazprom-hátterű NIS -  belebukott, mondván, nem gazdaságos.

Európában több ország, például Lengyelország, Románia, Csehország, Ukrajna is igyekezett többé-kevésbé csökkenteni a palagáz bányajáradékát, azonban e befektető-csalogató lépések ellenére a palagázban nálunk gazdagabb és a kitermelést támogató államokat is sorra hagyják el az energetikai-vállalkozások a „gazdaságilag életképtelen” kutatási eredmények miatt.

 

Káncz Csaba: Orbán kivezet bennünket a nyugati érdekkörből

2015.04.07

 Orbán Viktor nemzetpolitikai lépéseinek következményeként megrendültek az ország tradicionális kapcsolatai.

A miniszterelnök máig nem tájékoztatta a magyarokat arról, hogy meddig megy el a Moszkvával folytatott különutas játszmájában. A nyugatos beállítottságú diplomatákat kiűzték a Külügyminisztériumból, az EU-ügyek államtitkárságát porig rombolták. A jelek szerint megindult az ország kivezetése és kilökődése a nyugati érdekszférából.

 

Obamát felszólították, küldjön fegyvert Ukrajnába

2015.03.26

 Napra pontosan egy hónapja Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes úgy fogalmazott, egy ilyen amerikai lépés „a legsúlyosabb csapás lenne a minszki megállapodásokra, és újabb bizonyíték lenne arra, hogy aki ilyen döntésekben gondolkodik, azt kizárólag saját geopolitikai elképzelései vezérlik Oroszország úgymond elrettentésének szükségességéről, ha nem eltaszításáról”. Rjabkov leszögezte, hogy Oroszország nem nézné tétlenül az ilyesfajta provokatív lépéseket, és kénytelen lenne reagálni rájuk.

 

Netanjahu győzelmének okai és következményei

2015.03.19

  

„ A választás egy három hónapos időszakot zárt le, amelyet megfigyelők az eddigi legfeszültebb kampányként jellemeztek (bár a legutóbbi választás után is ugyanezt mondták). A feszültséget nem kis részben a külső beavatkozás eredményezte: a világ számos pontjáról bekapcsolódtak a „Bárkit, csak ne Bibit” kampányba. Barack Obama nem is titkolta, mennyire örült volna annak, ha Netanjahu helyett legközelebb mással kell leülnie a fehér házi kandalló elé.”/hetek.hu/

 

Román elemző: Erdély el fog szakadni Romániától

2015.03.15

 Az erdélyi magyar portálon olvasható fordítás szerint Ilie Serbanescu elemző gazdasági szempontok alapján vette górcső alá a régió helyzetét, és arra jutott, hogy Erdély számára Bukarest a leggyengébb gazdasági hatalmi pólus a térségben. Budapest és Bécs sokkal erősebbek, és sokkal közelebb vannak.

 

Washington Brzezinski tájékoztatója és Index: Moszkva szerződés felmondás

2015.03.11

 Az Ukrajnának nyújtandó katonai, fegyvereket tartalmazó segély nem arra alkalmas, hogy a mostani orosz offenzívát megállítsa, megerősítse az ukrán haderőt, hanem arra, hogy a diplomáciai megoldás segítse. Diplomáciai megoldás kell de ezt Vlagyimir Putyin csak akkor lesz hajlandó elfogadni, ha a további harc (emberéletben, haditechnikában) drágának bizonyulna számára. Ez lehet az amerikai fegyverszállítmányok hatása.

Egy nap után hatályba is lép Moszkva döntése, amellyel kilép a hidegháború végén kötött korszakos katonai megállapodásból.A hagyományos katonai erők európai állomásoztatását szabályozó szerződést (CFE) 1990-ben írták alá a NATO és az akkor még létező Varsói Szerződés tagjai.

 

 

 

Lord Rotschild: A II. Világháború óta most a legveszélyesebb helyzet

2015.03.10

 Rothschild arra figyelmezteti a befektőit, hogy most ne a profitra gondoljanak, hanem örüljenek, ha sikerül megtartani a vagyonukat. Befektetési alapja híres arról, hogy általában tisztes hasznot hozott az ügyfeleknek, de most azt írja, hogy teljesen kiszámíthatatlan a közeli jövő.

 

Az NSA a mobilelőfizetők teljes kommunikációjához hozzáfért

2015.02.20

 Az amerikai és a brit titkosszolgálatoknak dolgozó hackerek behatoltak a világ legnagyobb SIM-kártyákat gyártó vállalatának, a Gemaltonak a rendszereibe és ellopták a titkosításárt felelős kódokat, írja az Intercept, Edward Snowden legújabb kiszivárogtatott dokumentumaira hivatkozva.

 

« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Következő »