Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szabó Gábor: Minden ellenvetés dacára bizonyított Petőfi Sándor sírját találták meg a szibériai Barguzinban

2018.08.01

 Szabó Gábor: Minden ellenvetés dacára bizonyított Petőfi Sándor sírját találták meg a szibériai Barguzinban

 

Alexander Petrovics magyar őrnagy és költő eredeti sírkeresztjének fotója a barguzini temetőben

Képtalálat a következőre: „barguzin Küchelbecker sírja fotó”Képtalálat a következőre: „barguzin Küchelbecker sírja fotó” Képtalálat a következőre: „house”Képtalálat a következőre: „barguzin Küchelbecker sírja fotó”

Petőfi sírját a fotóra támaszkodva igyekeztek meghatározni. A sík  helyszínen tehenek legeltek. ” Még a Petrovics-sír feltárása előtt megtaláltuk M.K. Küchelbecker igazi sírját, kb. 40-50 méterre az 1975-ben felállított emlékművétől. Ezzel egy 1889-es Svigel fotóval (kézzel ráírt szöveg szerint a háttérben Petrovics sírja látható) is igazolást nyert a helybeliek tájékoztatása”. Mihail Küchelbecker, aki a költő Vilhelm Küchelbecker dekabrista költő testvére volt, Barguzinban meghalt, s eltemették a helyi temetőben. Emlékművet emeltek sírja fölé, amit az 1889-es fotó örökített meg. Ennek alapján határozták meg Petőfi sírhelyét.

Néhány ellenőrizhető antropológiai tény a barguzini csontvázból.

4.    "A megtalált lelet nem szokványos méretei mindenben megegyeznek a költőnek a Petőfi Irodalmi Múzeumban őrzött sújtásos atillája alapján az amerikaiak által készített számítógépes eredményekkel.

5.    A halott életbeli termete 166 cm volt. Ez megegyezik a különböző dokumentumokból számítható értékekkel.

6.    A halott arc- és koponya-jellemzői az amerikai számítógépes feldolgozás alapján egyezést mutatnak a dagerrotípiával és a Petőfi Sándorról ismert jegyekkel.

7.    A fogak, különösen a bal szemfog teljes egyezést mutat az irodalomból ismert adatokkal (Jókai Mór olyan jellemzőnek tartotta Petőfi Sándor fogazatát, hogy egy ásatás alkalmával, csupán ennek alapján is megtalálhatónak tartotta tetemét egy tömegsírban. A Pesti Hírlap 1902/4. számában így írja le: „Petőfi felső fogsorában bal felől egy szemfog ferdén, előre nőtt, valóságos kis agyarat képezett, ez a kiálló fog nevetésének ilyen szatír kifejezést adott.“ Gyerekkori barátja, Dr. Sas István, így ír róla: „Bal szemfoga igen előre állt.“)

8.    A nyak a Petőfiére is jellemzően, hosszú.

9.    Mindkét kéz arányosan fejlett, de izomtapadása felszínek a bal kéznél erősebbek. (Petőfi balkezes volt.)"

Annak valószínűsége, hogy a távoli Szibériában egy tehénlegelőn, a helyiek által Petrovicsnak  nevezett, Petőfi Sándor testalkatához hasonló, kiálló bal szemfogú csontvázat találjanak a sírban, és az ne Petőfi Sándor legyen, hanem egy nő,(ahogyan a tudósok állítják) nulla.

www.negyedik-dimenzio.eoldal.hu/cikkek/petofi-sandor-sziberiaban/alexander-petrovics--petofi-sandor--magyar-ornagy-es-kolto-sirkeresztjenek-eredeti-fotoja-a-barguzini-temetoben.html