Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Herkulesfürdőt, ahol három császár, két császárné és két király fordult meg, jelenleg az elmúlás levegője járja át

 

Császárok építették, Armaș lerombolta – Herkulesfürdőn jártunk

 

 
 


Herkulesfürdőt, ahol három császár, két császárné és két király fordult meg, jelenleg az elmúlás, a balkáni igénytelenség és nemtörődömség poshadt levegője járja át.

„Herkulesfürdő Magyarország legnagyszerűbb s legszebb fürdője, mely a világfürdők közt méltó helyet foglal el. (...) Központja a Domogled tövében épült nagyszerű gyógycsarnok, melyhez oldalt a Rezső- és Ferenc József-udvar pazar fénnyel berendezett palotaszerű épületei csatlakoznak; ezekkel szemben a Cserna jobb partján emelkedik az impozáns kupolákkal ékített francia renaissance stílű Szapáry-fürdő hatalmas épülete. Az ezektől körülzárt tér nagyszerűségét Közép-Európa egyik fürdője sem múlja felül.” A Pallas Nagy Lexikonában található, a 120 évvel ezelőtti állapotokat tükröző leírás élesebb kontrasztban már nem is lehetne a bánsági üdülőhely jelen helyzetével.

A fürdővárost, melyben három császár (I. Ferenc, II. József és I. Ferenc József osztrák uralkodók), két császárné (Karolina és a Sissiként ismert Erzsébet) és két király (I. Károly román és I. Sándor szerb uralkodók) fordult meg, jelenleg az elmúlás, a balkáni igénytelenség és nemtörődömség poshadt levegője járja át. A valaha patinás épületek egy része düledezik. Másokat felújítottak ugyan, de szakszerűtlenül, mint például az 1838-ban épült Ferdinánd Szállót, melynek homlokzati ablakaiba fehér műanyag nyílászárókat szereltek. A restaurált ingatlanok zöme kihasználatlanul áll.

Herkulesfürdő jelen állapotához az vezetett, hogy 2001-ben, egy gyanús privatizációs eljárás során a Năstase-kormány az óváros 12 épületét semmi pénzért átjátszotta a Iosif Armaș nevű kalandor-üzletembernek. A szállodai portásból lett dúsgazdag vállalkozó azt ígérte, 35 millió dollárt fog befektetni az üdülőtelepbe. Az időközben tönkrement Armaș végül egy vasat sem fektetett be, ellenben a műemléképületeket elzálogosította nevetséges, 50 és 200 ezer euró közötti összegekért. A Krassó-Szörény megyei ügyészség szervezett bűnözéssel foglalkozó osztálya jelenleg is nyomoz Armaș herkulesfürdői ámokfutásának ügyében, a szélhámos üzletembert és bűntársait 30 millió euró értékű károkozással gyanúsítják. A fürdőváros omladozó épületei a vád beszédes tanúi lehetnének.

Képtalálat a következőre: „1899”

Képtalálat a következőre: „ruins”

Képtalálat a következőre: „Új Magyar Szó”

www.maszol.ro/index.php/nagykep/127-csaszarok-epitettek-arma-lerombolta-herkulesfurd-n-jartunk/

Doina Fischer/Souvenir de Herkulesbad (Herkulesfürdöi Emlék) von Jakob Pazeller