Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Latorca partján a nóta más

Cikkek

Hiú ábránd Porosenkótól bármit is remélni a kárpátaljai magyaroknak

2017.09.06

 A közlemény szerint az új ukrán szabályozás megfosztja az országban élő nemzeti kisebbségeket az anyanyelven tanulás lehetőségétől, alapjaiban veszélyeztetve ezáltal a szülőföldön való megmaradásukat.

A törvény értelmében a középiskolai és a felsőoktatás nyelve ezentúl az ukrán, a kisebbségek nyelvén való oktatás pedig kizárólag az óvodákban és elemi osztályokban engedélyezett. Ez példátlan módon sérti az országban élő nemzetiségek, köztük a mintegy 150 ezres magyarság jogait és teljes mértékben ellentétes Ukrajna alkotmányával – tette hozzá az államtitkár.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Latorca partján a nóta más | Hozzászólások: 0

Disznótetemek úsznak Kárpátalján a Salánk melletti csatornában

2017.07.08

 Ágij László erdőmérnököt, a Nagyszőlős járási állami erdőgazdaság vezetője a portál megkeresésére azt mondta, hogy a településen egy hónappal ezelőtt volt sertésvész. Akkor összesen 30 állat pusztult el, egy részét a roma lakosság összegyűjtötte és elfogyasztotta. Néhány tetem a csatornába került. Hogy megelőzzék a bajt, a tartók sok disznót levágtak.
Ez a kérdés felvetődőt azon a tanácskozáson, amin a járási közigazgatási hivatal elnökhelyettese, az állategészségügyi valamint a járványügyi szolgálat vezetői vettek részt, miután Afrikai sertéspestisben elhullott vaddisznótetemet találtak néhány hete a szomszédos beregszászi járási Beregújfalu határában.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Latorca partján a nóta más | Hozzászólások: 0

Befalazott bírósági panaszkönyv került elő Munkácson

2017.06.22

 A panaszok mellett családi és keresztnév szerepel, azt valószínűsítik, hogy a könyv a városházán állhatott. Azt sem tartják kizárnak, hogy ekkortájt Munkács jelenleg külvárosi részei külön települések voltak és valamelyik körzetből származhat a panaszkönyv, amelyben összesen 892 panaszt regisztráltak 1911 január 1-je és december 31-e között.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Latorca partján a nóta más | Hozzászólások: 0

Ukrán állami tv: Rettegj ukrán, jön a magyar!

2017.06.21

 Magyar határrevízióval, Kárpátalja elszakadásával riogat az ukrán állami tévé. A riport végén ugyan elismerik, hogy „nem fosztogatnak, hanem osztogatnak”, azonban az üzenet világos: rettegj ukrán, és tipord a kisebbségeket!
Nagy-Magyarország! – az ukrán 1+1 nevű állami csatorna műsorvezetője magyarul ejti ki a kifejezést. A hangja megremeg, amikor a háttérben megjelenő bejátszást konferálja fel. A videón az egyre terjeszkedő Magyarországot látjuk, a hölgy sorolja a bekebelezendő osztrák, horvát, román, szerb, szlovák, szlovén és kárpátaljai területeket.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Latorca partján a nóta más | Hozzászólások: 0

Jogtiprások Kárpátalján – Morvai és Mogherini levelezése

2017.06.08

 Az Európai Unióhoz közeledő – és csatlakozásra váró – Ukrajna minden lehetséges eszközzel korlátozni kívánja az őshonos magyar nemzeti közösség jogait. Erre hívta fel Frans Timmermans európai bizottsági alelnök figyelmét Morvai Krisztina EP képviselő, rámutatva, hogy az ukrán nyelvtörvény-tervezet összeegyeztethetetlen az európai emberi jogi normákkal, különösen a „nemzeti kisebbségeket”, azaz őshonos nemzeti közösségeket védő európai normákkal.

 

Turcsinov szerint Ukrajnának történelmi missziója van a nyugati határ védelmében

2017.06.01

 Turcsinov a következőket mondta: „Ukrajna számára hamarosan megnyílnak a nyugati határok, ezért biztosítani kell a keleti határok védelmét, ami megvédi majd a civilizációt az Orosz Föderáció agressziójától.” Történelmi küldetésnek nevezte azt, hogy éppen Ukrajna tartja féken Oroszországot.

 

A megyei vezetés elvesztette az irányítást Kárpátalján - mondja az ellenzék

2017.05.20

 A Viktor Baloga munkácsi oligarcha politikus és parlamenti képviselő által vezetett JC nyilatkozata szerint még nagyobb veszélyt jelentenek az állam biztonságára nézve az egyre szaporodó provokációk. Így az utóbbi két napban a megye több járásában (a Nagyszőlősi és Beregszászi járásokban) ismeretlenek az éj leple alatt provokációs tartalmú táblákat helyeztek el, azokról videó- és fényképfelvételeket készítettek, majd azonnal leszerelték őket. És annak ellenére, hogy ezek a cselekmények esetleg nagy léptékű provokációk előkészítését jelzik Kárpátalján, az államhatalom nem tesz semmit - emlékeztet a dokumentum.

 

Egy hőslelkű magyar asszony

2017.05.20

 Zrínyi Ilona magára maradt két gyermekével a munkácsi várban. A vár alá már 1685. novemberében megérkeztek a felvonuló császári seregek. Az ostrommal azonban Caprara tábornagy 1686 áprilisában kénytelen volt felhagyni. A védők alig veszítettek embert, viszont a támadókat jelentős csapások érték. Bosszút a védtelen városon, Munkácson álltak, előírásszerűen kirabolták.

 

Magyar Idők: Sodródik a megsemmisülés felé a kárpátaljai magyarság

2017.05.14

 Az elképesztő pénztelenség és forráshiány miatt azonban szinte minden pusztul, kevés az esély, hogy a helyzet rövid távon megváltozzon.

Így semmi meglepő nincs abban, hogy a Beregszászhoz közeli Benén oldalára dőlt, legalább negyvenéves busz jön velünk szembe, miközben lovas kocsikkal versenyezve kerülgeti a kátyúkat. De legalább ilyenkor működik, mert télen a régi járművek – mentők és tűzoltók is – el sem indulnak. A régi Zsigulik, Volgák némelyike aranyszínben „ragyog”. Megesik, hogy egy kétsávos úton négy autó halad egymás mellett, a vasúti átjáró piros lámpája pedig csak minket tartóztat fel. Az ukrán rendszámú autók mindenkit kikerülve hajtanak át a tilos jelzésen.

 

Ukrajnából fél lábbal Oroszországba

2017.05.02

 Moszkva biztosítja majd a luhanszki szakadár terület áramellátását, miután Kijev fizetési elmaradásra hivatkozva leállította az oda irányuló villamosenergia-szállítást – jelentette be Borisz Grizlov, Oroszországnak a kelet-ukrajnai válság rendezéséről egyeztető összekötő csoportban ülő képviselője az Interfax hírügynökség keddi jelentése szerint. Grizlov elmondta, hogy az orosz kormány úgy döntött, hogy humanitárius támogatás keretében látja el villanyárammal az önhatalmúlag kikiáltott köztársaságot. 

 

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Következő »