Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


El fog folyni Magyarország ivóvíz-tartaléka a kriptovaluta-tőzsdéken?

 Vállalatok

Szekszárdi vízműtelepet vásárolt a FuturAqua

2018. június 15. 14:38    

 

 

nyomtatás

 

 

A FuturAqua pénteki tájékoztatása alapján a társaság 73 millió forint értékben megvásárolt egy kiemelkedően nagy vízhozammal rendelkező vízbázist Szekszárdon. 

 


A FuturAqua pénteken arról tájékoztatta a piaci szereplőket, hogy a társaság 2018. január 15-én kötött adásvételi előszerződést egy kiemelkedően nagy vízhozammal rendelkező vízbázis megvásárlására Szekszárdon, amely alapján megkötésre került a végleges szerződés is. A 9 hektáros ipari ingatlan vételárát, 73 millió forintot a FuturAqua teljes egészében megfizette az eladónak, így a tranzakció zárásra került. Az ingatlan birtokba adásának első lépései a mai napon megtörténtek.

A társaság által közzétett tájékoztatás alapján a vízműtelepen összesen hét vízkút található, ezek közül kettő mélyfúrású kút: talpmélységük 370-375 méter, szűrőzésük 300 és 350 méter mélységben található, összesített vízhozamuk 2850 liter percenként.

Jelentős vízhozammal rendelkezik a területen található öt darab sekély fúrású kút is, amelyek összesített vízhozama 8200 liter percenként. A vízkutak összesített vízhozama alapján a vízbázis kiemelkedő jelentőségűnek mondható.

 

www.portfolio.hu/vallalatok/szekszardi-vizmutelepet-vasarolt-a-futuraqua.289030.html

A watereum (wrm) elnevezésű kriptovalutából 10 milliárd digitális utalványt (token) generáltak – írta a 2011-ben alapított, 107 millió forint jegyzett tőkéjű, szinte teljes egészében magyar tulajdonú, mintegy 1500 – többnyire kisbefektető – részvényessel rendelkező társaság.

A cég az önállóan forgalomképes token különlegességének nevezi, hogy az vagyoni értékű jogot tartalmaz. Egy egységnyi watereum felhasználásával egy liter ivóvíz vásárolható a Futuraqua Nyrt.-től. A társaság távlati célja a most létrehozott blokklánc-alapú vízkitermelési kvóták közösségi értékesítésének lehetővé tétele a token-értékesítéssel – áll a közleményben. A digitális utalványokat többlépcsős értékesítési rendszerben kínálják majd eladásra, azokat hagyományos fizetőeszközökért cserébe lehet megvásárolni. Elsőként befektetőik és részvényeseik számára lesz hozzáférhető, majd a külső befektetőknek ajánlják ki a tokeneket.

A digitális utalványok áráról még nem döntött a Futuraqua igazgatósága – mondta el Fodor István, a társaság elnöke az MTI érdeklődésére. Hozzátette: a kibocsátott 10 milliárd darab token ivóvíz-fedezete a Futuraqua által idén 70 millió forintért megvásárolt Szekszárdon található vízbázis lesz.

A közlemény szerint a vízműtelepen hét vízkút található, ezek közül kettő mélyfúrású kút, összesített vízhozamuk 2850 liter percenként.

“Az elvégzett vízvizsgálatok és hatósági szakvélemények alapján (.) a kút vize szigorú feltételek mellett ugyan, de akár ásványvízzé is minősíthető” – közölték. A két mélyfúrású kút termelési volumene a cég szerint alkalmas arra, hogy 4-6 éven belül a teljes kibocsátott watereum-mennyiség tulajdonosai ivóvízhez jussanak.

Fodor István ennek részleteiről azt mondta: társaságuk az ivóvizet – más nyersanyagokhoz hasonlóan – elsősorban befektetési céllal értékesíti, ugyanakkor lehetőséget biztosítanak a vízmennyiség átvételére. “Az ivóvízbe fektetni kívánók számára lehet pénzügyi alternatíva a digitális utalvány” – fogalmazott.

Fodor István az MTI kérdésére beszámolt arról, hogy a Futuraqua 2016-ban 8 milliós, tavaly 1 millió forintos árbevételt ért el, a cég működése az elmúlt két esztendőben veszteséges volt. A társaság elnökének várakozásai szerint a kriptovaluta létrehozásával idén már nyereséges lehet a társaság. A teljes token-mennyiségnek csak egy részét tervezi értékesíteni a FuturAqua Nyrt 2018-ban, amiből legalább 20-30 millió forintos árbevételt és nyereséges éves gazdálkodást remél a vállalat – közölte.

 

A blokklánc-technológia (blockchain technology) egy módszer, amelynek alkalmazásával lehetővé válik különböző értékek és adatok egyszerű cseréje. E technológia segítségével létre lehet hozni digitális fizetőeszközt, így a bitcoin és más kriptodevizák mögött is ez a módszer áll, ám a blokklánc lehetőséget teremt például közvetítők nélküli fizetésekre és átutalásokra is. Pénzmozgatás esetén a tranzakciók történetét egymástól független és egyenrangú számítógépek tartják nyilván és bővítik tovább, és ezekhez bárki csatlakozhat.

kadarka.net/cikkek-kat/szekszardon-talalhato-vizbazis-lesz-egy-uj-kriptovaluta-fedezete

 

 

euro-496233_640.jpgJúliusban érkezett a hír, hogy a pécsi székhelyű, a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett FuturAqua blockchain-alapú kriptovalutát hoz létre, Watereum néven. A cég a víz világpiaci kereskedelmének megteremtéséhez kapcsolódva tízmilliárd darab tokent (digitális utalványt) generált, amely vagyoni értékű jogot tartalmaz, így egy Watereum felhasználásával 1 liter ivóvíz vásárolható a FuturAquától. A Watereumot a már működő kriptovaluta-tőzsdékre viszi be a cég. Az ötlet a világon egyedülállónak számít, és kiszámítható – bár kissé utópisztikusnak tűnő – megoldásként járulhat hozzá a vízkészletek fenntartható kezeléséhez.

A társaság célja, hogy az ICO (Initial Coin Offering, token-értékesítés) keretein belül értékesítse a blokklánc-alapú vízkitermelési kvótákat. Többlépcsős értékesítési struktúrában kínálják majd eladásra a digitális utalványokat. Elsőként – a pre-sale fázisban – a befektetők és a társaság részvényesei számára lesz elérhető a Watereum, és ezután kezdődik meg a külső befektetőknek történő értékesítés, az úgynevezett private-sale fázis. Az ICO konkrét időpontja egyelőre nem ismert, és a Watereumot részletesen taglaló white paper, valamint az elsődleges érmekibocsátásról szóló tájékoztató is csak ősszel jelenik majd meg.

A FuturAqua üzleti modelljének a lényege, hogy ha egy tokentulajdonos bemutatja kriptopénzét a vállalatnak, akkor a meglévő valuta értékének megfelelő mennyiségű ivóvizet a cég kiszivattyúzza és elszállítja a vásárlónak. Fedezet gyanánt a vállalat egy 10 milliárd liternyi vizet tartalmazó vízbázist vásárolt Szekszárdon. A vízbázis méretének szemléltetésére hozott példa szerint ebből a mennyiségből 1 évig 9 millió embert lehet ellátni, ha 1 ember naponta 3 liter vizet fogyaszt el.

Tervezni kell a csökkenő vízkészlettel

A cég azzal indokolja a Watereum létjogosultságát a piacon, hogy – bár a jó minőségű, iható csapvíz ma a világ jó részén még alapvető szolgáltatásnak számít – már most is számos olyan régió van, ahol nem egyszerű a tiszta vízhez való hozzáférés. Az ivóvízkészletek csökkenése pedig valós probléma, amely a jövőben feltehetően súlyosbodni fog és egyre kevesebb lesz a kitermelt és fogyasztásra kész ivóvíz.

 

 

Az ENSZ szakosított intézménye, a Meteorológiai Világszervezet már a 3 éve kiadott tanulmányában is arról beszélt, hogy az ivóvízkészletek drasztikus apadása világméretű gondokat fog okozni, és bár jelenleg a készletek még képesek ellátni az emberiséget, a népesség növekedésével és a készletek csökkenésével ez változni fog. A világszervezet felhívta a figyelmet továbbá arra is, hogy a rendelkezésre álló források felhasználásának, kezelésének és felosztásának alapvető változásaira van szükség ahhoz, hogy minél tovább és minél szélesebb kör számára legyen hozzáférhető a jó minőségű ivóvíz. A jelentést kiadó Meteorológiai Világszervezet szakértői becslései szerint 2030-ra a természetes vízképződés és az ivóvíz iránti igény közötti eltérés akár 40 százalék is lehet. A WMO becslései szerint 2050-re 9,1 milliárdra emelkedhet a világ népessége, ami azt eredményezi, hogy 55 százalékkal is nőhet az emberiség vízigénye.

Összességében elmondható, hogy bár egyelőre kérdéses, hogy piaci oldalról megfelelő intenzitású lesz-e a kereslet a Watereum iránt, fenntarthatósági oldalról mindenképpen pozitívumnak számít a megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvíztartalék megteremtésére való törekvés.