Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tízezrek tartják így tisztán a kezüket: fogalmuk sincs, milyen veszélyes

 

Tízezrek tartják így tisztán a kezüket: fogalmuk sincs, milyen veszélyes

·   

·         2018. április 22. vasárnap 07:01

 www.penzcentrum.hu/vasarlas/tizezrek-tartjak-igy-tisztan-a-kezuket-fogalmuk-sincs-milyen-veszelyes.1065778.html

Beköszöntött a jó idő, a hétvégék sokak számára már az aktív pihenésről szólnak: túra és kemping a természetben, hosszú hétvége külföldön, nyaralás, és persze jönnek a fesztiválok is. Viszont könnyen baj lehet az önfeledt szórakozásból. A baktériumok és vírusok terjedésének megakadályozásához a szappanos kézmosás a legjobb, legegyszerűbb és leghatékonyabb eszköz, viszont előfordulhat, hogy erre nincs lehetőség. Ilyenkor jöhet jól a kézfertőtlenítő. Viszont ha túlzásba esünk, rosszul sülhet el a dolog.

 

Az önfeledt szórakozás és kikapcsolódás viszont rosszul is elsülhet. Elég egy vírusfertőzés, és máris lőttek az eltervezett programnak, helyette mehetünk orvoshoz. A különféle baktériumok és vírusok terjedésének megakadályozásához a szappanos kézmosás a legjobb, legegyszerűbb és leghatékonyabb eszköz, viszont van, hogy erre nincs lehetőség. Ilyenkor jöhet jól a kézfertőtlenítő.

Az alkohol alapú kézfertőtlenítők hatásos alternatívák, mivel ezeknek is szélesspektrumú antimikróbiális hatásuk van, ráadásul a szappannal és vízzel való mosakodással ellentétben a géles kézfertőtlenítés megnövekedett kézszárazsággal sem jár

 - mondta megkeresésünkre Makk Judit, az ELTE TTK Mikrobiológiai Tanszékének adjunktusa. A szakember szerint ezek a szerek olyan utazások során jöhetnek igazán jól, ahol olyan mikrobákkal találkozhatunk, amivel a megszokott környezetünkben nem. Vagyis ha külföldre utazunk, érdemes vásárolni valamilyen kézfertőtlenítő kendőt vagy gélt és mindig magunkkal vinni azt.

Megjegyzi ugyanakkor, hogy az sem jó, ha túlzásba visszük a patikákban, drogériákban beszerezhető szerek használatát. Igaz ugyan, hogy nagy valószínűséggel valóban elpusztítják ezek az antibakteriális kézfertőtlenítők a baktériumok, vírusok nagy részét, de a potenciális kórokozókon kívül a saját mikrobasejtjeinket is károsíthatja, megbontva a bőr természetes védekező rétegét. Ha túl gyakran használjuk ezeket a készítményeket, ekcéma is kialakulhat. Makk Judit megjegyezte, az antibakteriális szerek túlzott használata elősegítheti az adott szerrel szemben rezisztens baktériumok kialakulását és környezetünkben való elszaporodását is.

Rettegnek a magyarok a kórokozóktól


A professzionális higiéniai termékekkel (adagolók, papírtörlők, toalettpapírok, szappanok, szalvéták, valamint ipari és konyhai törlőkendők) foglalkozó Tork márka tavaly ősszel nyilvánosságra hozott felmérése szerint Magyarországon a megkérdezettek 75 százaléka aggódik amiatt, hogy elkaphat valamilyen fertőző betegséget.
A nők 44 százaléka hord magával alkoholos kézfertőtlenítőt, míg a férfiaknál ez az arány jóval kevesebb, mindössze 18 százalék. Az is kiderült a felmérésből, hogy a férfiak átlagosan 7,5 alkalommal mosnak kezet naponta, a nők ugyanezt 9,5-ször teszik meg, így a hazai átlag 8,75 kézmosás naponta.

A túlzásba vitt tisztaság árthat az egészségnek

Makk Judit megemlítette az úgynevezett "higiénia elméletet" is. Az elmélet hívei szerint a túlzásba vitt higiéniának szerepe lehet abban, hogy bizonyos betegségek száma megnövekedett az utóbbi időben. Példaként Graham Rook, a London College Egyetem mikrobiológus professzora a súlyos allergiás reakciókat, bél-és emésztőrendszeri rendellenességeket, mint a bélgyulladás és a Crohn-betegség, valamint az autoimmun betegségeket - például az 1-es típusú cukorbetegség és a szklerózis multiplex - említi.

Vagyis az elmélet szerint ahhoz, hogy az immunrendszer megfelelően működjön, találkozni kell a környezetben előforduló baktériumokkal,antigén ingernek számító mikrobák sokaságával.