Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kovászolj uborkát(RECEPT) és idd meg a levét!

 

Ko­vá­szolj ubor­kát és idd meg a levét!

negyedik-dimenzio.eoldal.hu/cikkek/hasznoserdekessegek/miert-olyan-egeszseges-a-kovaszos-uborka-.html

ripost.hu

Megakadályozza a puffadást okozó baktériumok és gombák szaporodását, így segíti az emésztést. A koviubilé természetes probiotikumként működik, így járul hozzá a szervezeted megfelelő működéséhez.A kovászos lét öntheted savanykás levesekhez, de magából a kovászos uborkából is készíthetsz levest.

 

A kivételes tehetségű ókori orvos, Hippokratész meggyőződéssel hitte, hogy az egészség a táplálkozással, az emésztéssel szorosan összefügg.

Fokozható még a felsorolás? 

Igen! Nem elhanyagolható, hogy kovászos lé fogyasztása kifejezetten jó hatással van a változókori hőhullámokra, a gyomorfekélyre, az agyműködésre és a hangulatunkra, valamint a legújabb kutatások alapján még a diabéteszre is! Bevetheted másnaposság ellen is.Különlegessége még, hogy teljesen biztonságosan fogyaszthatod, hiszen túladagolása lehetetlen.

a koviubi leve testsúlyodat is igen kedvezően befolyásolja.

Minden diétázó álma! Nem okoz hiányállapotot, feltölt, tisztít, egyensúlyban tart, és persze nem utolsó sorban gyakorlatilag nulla a kalóriatartalma, hiszen az elkészítéshez szükséges szénhidrátot felemészti maga az erjedés folyamata.

Kirobbanó egészség?! 

Mivel igen erős a tisztító hatása, rendszeres fogyasztásakor nemcsak belül fogod észrevenni a változásokat. Energikusabb, karcsúbb, és kiegyensúlyozottabb leszel, és a bőröd is megváltozik. Ragyogóbb leszel, mint valaha.

https://ripost.hu/cikk-ezert-nagyon-egeszseges-a-kovaszos-uborka-leve

Egy amerikai egyetemen, a virginani College of William and Maryn alaposan utánanéztek, milyen hatást váltanak ki az emberi szervezetben az erjesztett savanyúságok, mint a kovászos uborka és a savanyú káposzta.

Arra az eredményre jutottak, hogy az erjedés során keletkezett vegyületek olyan neurokémiai reakciót váltanak ki, amelynek során több szerotonin, azaz boldogsághormon termelődik az agyban. Vagyis a kovászos uborka és a savanyú káposzta a legjobb természetes antidepresszáns. http://blikkruzs.blikk.hu/kikapcsolodas/szines-hirek/elkepeszto-ha-kovaszos-uborkat-eszel-ez-tortenik-az-agyaddal/eqnme61

 

A kovászoláshoz a 8-10 cm-es fürtös csemege uborka a legtökéletesebb választás. Ha nagyobb uborkát választunk, könnyebben elveszítheti a roppanóságát a meleg hatására. Kígyóuborka nem jó. Az uborkát hidegvízbe áztatjuk, kissé ledörzsöljük. Mind a két végét levágjuk, a szár felőlit ellenőrizzük, hogy nem keserű. Utána az oldalát késsel négy felől hosszában bevágjuk. Így a lé be tud jutni a belsejébe.

A kenyérnek nem alkalmas a vágott, csomagolt, kocka kenyér. Kovászos száraz kenyérre van szükség. A kenyeret egy vászondarabba becsomagoljuk, így az ázott kenyér nem esik szét a lében. A fotón nem így van.

1.   Az uborkához

2. 1.6 kg uborka - fürtös

3. 2 csokor kapor (friss)

4. 6 szem feketebors (egész)

5. 5 gerezd fokhagyma

6. 2,5 l víz (forralt)

7. 3 evőkanál só

8.  kovászos kenyér (sercli)

9. Ha módunk van rá, beleteszünk egy fél marék szőlőlevelet, fél tormalevelet, meggylevelet, mustármagot, 4-5 babérlevelet.

10.        2 evőkanál 10%-os biológiai erjesztésű ecet

Az üveg

11.        1 db 3 L-es befőttes üveg

 

1.    

 

 

 

A sót külön kellene beszerezned. Nem jó a finomított, csomómentesített jódozott só. Leginkább az adalékmentes erdélyi só(parajdi), vagy a himalája só a jó.

 

2.    Mossuk meg és áztassuk fél órát vízben. Vágjuk le az uborkák végeit.

 

3.     Az üveg aljába tegyük bele a kapor felét és a borsokat.

4.     Ezután rendezzük el benne az uborkákat.  

5.     A tetejükre tegyük a maradék kaprot és a fokhagyma gerezdeket. Öreg kapor is jó, de a friss sokkal élénkebb ízt ad.

6.     Az uborkákat álló helyzetben tedd az üvegbe. Ha kicsit megbillented az üveget, könnyen menni fog. Az első uborkasorra tegyél megint kaprot, erre jöhet a következő uborkasor, majd megint kapor. Ne legyenek szorosan az uborkák, mert nem járja át őket a sós lé.

7.     A kovászos uborkához lágy vízre van szükség. Ezért 15 percig forraljál sóval együtt 2,5 liter vizet, utána hagyjad melegre kihűlni.

1.      

 

8.     Végül felül zárjuk le a kenyérrel. A kenyérréteg az üveg szájáig érjen.

9.     Töltsd rá a sós vizet, amit sósnak kell érezned.  A 1 evőkanálnyi 10%-os ecet, 2 liter vízhez, kedvezően befolyásolja a savanyítást, amit a végén a kenyérre öntünk.

Csészealjjal zárjuk le az üveget és tegyük ki a szabadra. Meleg, tűző napra állítani az üveget nem jó ötlet! Annyira átemelkedhet az üveg tartalma, hogy a kovászolást végző élesztők elpusztulhatnak. Helyüket ilyenkor más mikroorganizmusok veszik át, és rossz irányba viszik az erjedést. Ennek következtében az uborka megpuhul, megromlik. Számos forrás megegyezik abban, hogy a szobahőmérsékleten (20°C) végzett erjesztés, általánosabban, a 18-26°C közötti hőmérséklettartomány a legkedvezőbb a zöldségek kovászolásánál, vagyis, a tűző napra helyezett, felforrósodó kovászos üveg semmiképpen sem tekinthető optimális gyakorlatnak.  Ha éjszaka hűvös, tegyük be a lakásba, hogy ne fázzanak meg a tejsavtermelő baktériumok.

Tegyünk az üveg alá egy nagyobb tálat, mert ki fog forrni az erjedő lé. A tetejéről szinte biztos, hogy elforrja a vizet és kilógnak majd kicsit az uborkák a léből. Ilyenkor mindenképp pótoljuk kellően sós vízzel, különben a felső ubik kiszáradnak.

 

Az időjárástól függően 3-5 nap alatt elkészül az uborka. Ezt kóstolással kell ellenőrizni. A harmadik napon, ha tényleg elég érett, akkor szedjük le róla a kenyeret és a kaprot. A vászonba csomagolt kenyeret könnyűszerrel, egyben kiemelhetjük.

Az uborkákat műanyag dobozba tesszük.

Ráöntjük a levét egy szűrőn keresztül, hogy kenyér ne mehessen már bele, és rádobjuk a fokhagymákat is. Zárjuk le a dobozt és tegyük a hűtőbe fogyasztásig.

Felhasználva: Varga Gábor Klasszikus kovászos uborka

/cookpad.com/hu/receptek/1926345-klasszikus-kovaszos-uborka/

www.foodandwine.hu/2017/06/12/amit-a-savanyitasrol-tudni-akartal-kovaszos-uborka/