Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gazdaság

Cikkek

Vízfogyasztási tilalom a Csallóközben

2018.01.08

 A helyi lakosság 2017. december közepe óta nem használhatják a csapvizet fogyasztásra Bakán, Csallóköznádasdon, Dercsikán, Egyházgellében, Lúcson és Sárosfán. A talajvízben határértéken túli értéket mutatott az atrazin szintje, ami az egyik leggyakrabban használt növényvédő szerek egyike.
A Nyugat-szlovákiai Vízművek már 2017 novemberének elején, s az azt követő hónapvégi vízminta alapján megállapította, hogy a vezetékes víz emberi fogyasztásra nem alkalmas. 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Gazdaság | Hozzászólások: 0

A litván kormánymegtiltotta a Kaspersky Lab orosz informatikai vállalat szoftvereinek használatát

2018.01.01

 A bejelentés szerint a Kaspersky-programokat letörlik olyan számítógépekről, amelyek a pénzügyi, energetikai és közlekedési szektorban felügyelnek kritikus hálózatokat, s az intézkedés alól magáncégek számítógépei sem jelentenek kivételt. A litván kormányzatban használt számítógépeken pedig csak akkor maradhatnak a Kaspersky szoftverei, ha a nemzeti kiberbiztonsági ügynökség úgy találta, a komputerekkel nem lehet érzékeny információkhoz hozzáférni.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Gazdaság | Hozzászólások: 0

A KÖZÉPKORI ADÓK ÖSSZEHASONLÍTÁSA A MAI ÁLLAPOTOKKAL

2017.11.13

 Ne felejtsünk el azonban valamit: ezt az adót nem a jobbágycsalád minden tagja fizette, hanem a jobbágycsalád együtt. A robot mérete nem személyre vonatkozott, hanem az egész családra együttesen. Így durván azt mondhatjuk, hogy egy akkori átlagember jövedelmének 25-30 %-át adózta le különböző formában, míg 70-75 % megmaradt neki.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Gazdaság | Hozzászólások: 0

KETTŐS MÉRCÉT ALKALMAZ A KORMÁNY A DEVIZAKÁROSULTAK ÜGYÉBEN

2017.11.07

A Párbeszéd újabb írásbeli kérdést intézett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez: nem visszatetsző-e, hogy a kormány az önkormányzatok devizaadósságát az elszabadult árfolyamon törlesztette, míg az állampolgárok korlátlanul viselték az árfolyamkockázatot? http://www.negyedik-dimenzio.eoldal.hu/cikkek/politika/idealista-valasztasi-program--szerintem-.html

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Gazdaság | Hozzászólások: 0

Bloomberg: Soros György milliárdokat juttat a jótékonysági szervezetnek az adófizetési határidő előtt

2017.10.21

 B.Péter http://canadahun.com/temak/soros

Bloomberg ( (biztos ezt is Orbán és a magyar szélsőjobb rángatja pórázon ) amerikai lap arra hívta fel a figyelmet, hogy a pénzáramoltatás mögött egyedül az a szándék húzódik meg, hogy Soros el akarja kerülni, hogy egy közel 40 százalékos szövetségi adókulcsot, plusz egyéb illetékeket vessenek ki az offshore vagyonára. A törvények szerint ugyanis Sorosnak év végéig tejelnie kellene az államkasszának a Quantum névre hallgató befektetési alapja (hedge found) után...

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Gazdaság | Hozzászólások: 0

Bloomberg: Így gyarmatosította a nyugat-európai tőke Közép-Kelet-Európát

2017.09.27

 Ha a Kelet-európai kormányok nem sajátítják ki a külföldi vállalatokat, akkor ez a helyzet aligha tud változni. A függés azonban kétirányú. A magyar és lengyel kormány ellenállhatnak az EU által kötelezővé tett kvótáknak, az EU pedig fenyegetőzhet az uniós források megvonásával. Ez utóbbi azonban nem valós veszély, mert az uniós pénzek hiánya (épp túlzott jelenlétük miatt) a német, francia és holland cégeket is ugyanúgy sújtaná a gazdasági környezet romlása miatt.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Gazdaság | Hozzászólások: 0

Tombol a kilakoltatási hullám

2017.09.02

 Közzétette az MNB a hitelfedezeti lakóingatlanok értékesítéséről szóló friss statisztikáit. Ezek alapján a második negyedévben 2947 család veszítette el lakásának a tulajdonjogát, de közülük 1763 a Nemzeti Eszközkezelőnek köszönhetően otthonában maradhatott.

A friss adatok alapján mostanság havonta közel ezer jelzáloghiteles veszíti el lakásának a tulajdonjogát. A második negyedévben ugyanis összesen 2947 család lakását kellett a hitel nem fizetése miatt értékesíteni, ebből

344-et a még korábban létező kényszerértékesítési kvótájuk alapján árvereztek el a pénzügyi intézmények,

241 árverezését ezen a kvótán kívül végezték el (hiszen ma már semmi sem tiltja számukra ezt),

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Gazdaság | Hozzászólások: 0

Magasházak Budapesten - felesleges és káros

2017.08.10

 A magas épületek építése mindenkor a hatalom kifejezése volt (egészen visszamenve az időben utalhatnánk a Biblia írójának értelmezésére, Bábel tornyára, ahol az akkori emberiség az Isten fölé akarta ezzel magát helyezni). A középkor itáliai városállamaiból ismerjük a gazdag családok vetélkedését abban, hogy kinek a lakótornya magasabb. A vetélkedés odáig fajult, hogy az éppen hatalomra jutó család esetenként visszabontatta a másikét, hogy azé ne legyen magasabb.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Gazdaság | Hozzászólások: 0

Drágán jön a tőke, előre hat évi munkabért kapnak meg a kormánytól

2017.07.26

 A befektetők idevonzásának ugyanis súlyos ára van. Akadnak ugyanis olyan cégek, amelyek 25-30 milliárd forintos munkahelyteremtő támogatásban részesülnek, ami annyit jelent, hogy egy-egy állás az adófizetőknek 4,5 millió forintba kerül. Nagy versenyelőnyt jelent, hogy a kormány tulajdonképpen előre kifizeti a cég dolgozóinak a teljes hat évi munkabérét. A vezérigazgató szavait alátámasztja Szijjártó Péternek egy ugyancsak kedden elhangzott bejelentése: a Bosch miskolci kéziszerszámgyárában regionális szolgáltató központot hoznak létre, 260 új munkahelyet teremtve, ehhez a magyar állam 358 millió forinttal járul hozzá, amely a bérköltségek egy részének a finanszírozását szolgálja. (A projekt összköltsége 1,6 milliárd forint.)

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Gazdaság | Hozzászólások: 0

Saját szabályait sem tartja be az OPEC, tovább esik az olajár

2017.06.03

 Még a legnagyobb olajtermelőknek is szükségük van a magasabb árra, hogy biztosíthassák költségvetésüket, de amíg az OPEC-en belül sincs teljes konszenzus és ilyen-olyan indokokkal egyes országok kibújhatnak a korlátozások alól, addig nem sok esély van az árak tartós emelkedésére.

Nigéria és Líbia esete azt mutatta meg, hogy korábbi problémáik ellenére képesek visszaállítani a termelést magasabb szintekre, ami a jövőben Venezuela számára is létkérdés lehet. 

Oroszország az alcsony olajárat az ellene való gazdasági lépésként érzékelheti.

 

 

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Következő »