Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gazdaság

Cikkek

Bekeményítenek a követeléskezelők: Látszik már az újabb hitelcsapda?

2018.12.11

 a már forintosított és változó kamatozású devizahitelek esetében a következő évben a várható kamatemelés újabb bedőlési hullámot generál majd. Becslése szerint 300 ezer szerződés lehet veszélyben. Különösen az eredetileg több mint 8 millió forintos kölcsönt hosszú türelmi idővel felvettek kerülhetnek nagy bajba. Náluk a bedőlési arány akár a 80 százalékot is meghaladhatja. A követeléskezelők változó magatartását tehát az indokolhatja, hogy kell a hely az új és felmondásra kerülő hitelek kezeléséhez.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Gazdaság | Hozzászólások: 0

Orosz tábornok: bejelentésköteles lesz az észak-sarkvidéki hajózási útvonal használata az idegen hadihajóknak

2018.12.04

 A globális felmelegedés által megnyitott – de az év nagy részében még mindig atomjégtörőkkel üzemben tartott – északi hajózási útvonalon elvileg akár két héttel rövidebb idő alatt is eljuthatnak a rakományok a Távol-Keletről Nyugat-Európába, mint a déli, a Szuezi-csatornán át vezető úton. A Koppenhágai Üzleti Egyetem két évvel ezelőtt tanulmányt jelentetett meg, amely szerint 2040-től már kifizetődőbb lesz a sarkvidék felé navigálni, ha ott a jég a jelenlegi ütemben fogyatkozik.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Gazdaság | Hozzászólások: 0

BOROS IMRE: ÚJRA AZ ELADOTT 65 TONNA ARANYKÉSZLETRŐL

2018.11.25

 a múlt század ’90-es évei a központi banki aranykészletek részbeni értékesítéséről szóltak. No, de nem totális készletkisöprésről, mint nálunk. Ami erőteljes nyomásra, az 1989-ben az IMF égisze alatt meghirdetett washingtoni konszenzus miatt keletkezett. Mára az is kiderült, hogy ez azt a célt szolgálta, hogy a frissen piacgazdaságúvá alakított országokban – mint hazánk is – minden érdemleges profitot termelő vagyon dömpingáron a dollárbázisú világcégek és bankok tulajdonává váljon. A profitot privatizálni, a veszteséget nacionalizálni rendelte az új kurzus. Ebben Surányi „dicséretes” úttörőmunkát végzett hivatali idejében, a profitokat külföldiekkel privatizáltatta. Ehhez a privatizációs nyomuláshoz a rövid pórázra fogott jegybankoknak inkább dollárra, mint aranyra volt szükségük, hogy a nyomulást ki tudják szolgálni, ha kellett, készpénzzel.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Gazdaság | Hozzászólások: 0

Újraírja a Fidesz a túlóra szabályokat: négy héten át egy pihenőnappal lehetne dolgoztatni az embereket

2018.11.22

 A módosítás értelmében a heti két pihenőnap alapesetben bármely napra eshetne, az egyenlőtlen munkaidő-beosztásban, például a több műszakos munkarendben foglalkoztatottaknak pedig havonta egy munkaszüneti nappal kellene beérniük. Ez oda vezetne, hogy az érintetteket négy hétig reggeltől estig munkára kötelezhetnék – mutatott rá közleményében a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ). A munkáltatóknak ráadásul három év állna rendelkezésére ahhoz, hogy kifizessék a túlmunka díját, illetve biztosítsák cserében a szabadnapokat. Előfordulhat tehát, hogy valakit két és fél évig túlórára köteleznek, s majd utána kapja meg az ellentételezést - írják. 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Gazdaság | Hozzászólások: 0

Azt tudtátok, hogy Gyurcsány miatt évente százmilliárdokat fizet Magyarország

2018.11.21

 Az útdíjrendszer 2018-ban pedig nettó 187 milliárdot termelt az állami költségvetésnek. Azaz termelne, de a bevételek jelentős része elmegy Gyurcsány előnytelen szerződéseire.

Többek között az is kiderült, hogy a közutak fenntartása megközelítőleg 80-90 milliárd forintba kerül, de emellett az államnak évente ki kell fizetnie egy 110 milliárdos koncessziós díjat az autópályák tulajdonosainak. Bármennyire is meglepő, Gyurcsányék még az autópályákat is eladták a külföldi befektetőknek.
Az M5-ös és az M6-os autópályák építési költségeit többszörösen fizethetik ki az adófizetők 2031-ig és 2038-ig, hiszen ekkor járnak le a gyurcsányi szerződések.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Gazdaság | Hozzászólások: 0

Nyomtasd bébi, nyomtasd!

2018.11.12

 a példákból az MMT követői, például az ausztrál közgazdász professzor Bill Mitchell azt szűrték le, hogy nem attól lesz hiperinfláció, ha túl sok a pénz, hanem ha nincs mit megvenni belőle. Ebből pedig az következik, hogy amikor pont az a probléma, hogy embereknek nincs elég pénze, nem tudnak költeni és így nincs kereslet, akkor egyszerűen csinálni kell pénzt, az inflációtól és a deficittől pedig nem kell tartani. Nem kell többet adózni, nem kell új kötvényeket kibocsátani, csak csinálni kell több pénzt.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Gazdaság | Hozzászólások: 0

Az alacsony béreket csak magunknak köszönhetjük – magyar-német cégvezető

2018.11.12

 Azért ilyen sikeresek a nyugati cégek, mert levédték a piacaikat – véli Dömény István, az ELTEC-csoport elnöke. A feltaláló büszke rá, hogy külföldi cégeket épített fel szerte a világban és hogy hazai cégéhez sosem kért állami támogatást, arra viszont kevésbé, hogy tolmácsként magyar cégek külföldi felvásárlását segítette a kilencvenes években. Szerinte a magyar zsiványságból az egész ország megélhetne, de kishitűek vagyunk, és nem kommunikálunk egymással. Migrációról, német nyugdíjasexportról, korrupcióról és kizsákmányolásról is beszélgettünk a magyar cég elnökével.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Gazdaság | Hozzászólások: 0

A DEVIZAHITELEZÉS, AZ ÁRFOLYAMKOCKÁZAT, A DEVIZAFORRÁSOK, A NYERESÉG, A KORMÁNY ÉS A BANKOK

2018.11.11

 A magyar kormány pedig jócskán visszavett a bankellenes szólamokból, 2015-ben ugyanis Orbán lényegében kibékült a bankszektorral. Ekkor szerzett tulajdonrészt a magyar állam az Erste Bankban, és ekkor jelentette be a miniszterelnök, hogy megállapodást kötött az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Bank, azaz az EBRD elnökével. A megállapodás szövege a kormány honlapján is olvasható, Orbán vállalja benne, hogy fokozatosan csökkentik a bankadót, hogy a forintosítást úgy zavarják le, hogy az a magyar bankokra nézve ne jelentsen többletterheket, és a jövőben nem fogadnak el olyan jogszabályokat, amik rontják a magyar bankszektor profitabilitását. Természetesen ilyen jogszabály lenne az is, ha elrendelnék, hogy az árfolyamkockázatot a banknak vagy az adósnak és a banknak közösen kell viselnie.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Gazdaság | Hozzászólások: 0

Viszlát dollár! India orosz rubelben fizet az Sz-400-as légvédelmi rakétakomplexumért

2018.11.05

 Oroszországban korábban bejelentették, hogy az amerikai dollár helyett a nemzeti fizetőeszközt fogják alkalmazni partnereikkel a katonai és technikai együttműködések során. A hónap elején beszélt erről az orosz elnök, amikor azt mondta, hogy az orosz gazdaság védelme érdekében mellőzik az amerikai dollár használatát. Erre a lépésre azért volt szükség, mert Washington újabb oroszellenes szankciókat helyezett kilátásba.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Gazdaság | Hozzászólások: 0

Megjött a magyarok nagy találmánya, az aranyfedezetű kriptodeviza

2018.10.30

 Szabó András informatikai igazgató szerint szükséges, hogy a rendszerről bizonyítható legyen, hogy nagy biztonságot nyújt, ami a banki rendszerekhez hasonlítható. “Hiteles könyvelés blockchain alapokon” – ez a rendszer egyik alapja. Szükség van arra, hogy a rendszer módosíthatatlan legyen, az adatokhoz ne férhessen hozzá senki, aki módosíthatná a rendszert.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Gazdaság | Hozzászólások: 0

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Következő »