Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gazdaság

Cikkek

Bloomberg: Soros György milliárdokat juttat a jótékonysági szervezetnek az adófizetési határidő előtt

2017.10.21

 B.Péter http://canadahun.com/temak/soros

Bloomberg ( (biztos ezt is Orbán és a magyar szélsőjobb rángatja pórázon ) amerikai lap arra hívta fel a figyelmet, hogy a pénzáramoltatás mögött egyedül az a szándék húzódik meg, hogy Soros el akarja kerülni, hogy egy közel 40 százalékos szövetségi adókulcsot, plusz egyéb illetékeket vessenek ki az offshore vagyonára. A törvények szerint ugyanis Sorosnak év végéig tejelnie kellene az államkasszának a Quantum névre hallgató befektetési alapja (hedge found) után...

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Gazdaság | Hozzászólások: 0

Bloomberg: Így gyarmatosította a nyugat-európai tőke Közép-Kelet-Európát

2017.09.27

 Ha a Kelet-európai kormányok nem sajátítják ki a külföldi vállalatokat, akkor ez a helyzet aligha tud változni. A függés azonban kétirányú. A magyar és lengyel kormány ellenállhatnak az EU által kötelezővé tett kvótáknak, az EU pedig fenyegetőzhet az uniós források megvonásával. Ez utóbbi azonban nem valós veszély, mert az uniós pénzek hiánya (épp túlzott jelenlétük miatt) a német, francia és holland cégeket is ugyanúgy sújtaná a gazdasági környezet romlása miatt.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Gazdaság | Hozzászólások: 0

Tombol a kilakoltatási hullám

2017.09.02

 Közzétette az MNB a hitelfedezeti lakóingatlanok értékesítéséről szóló friss statisztikáit. Ezek alapján a második negyedévben 2947 család veszítette el lakásának a tulajdonjogát, de közülük 1763 a Nemzeti Eszközkezelőnek köszönhetően otthonában maradhatott.

A friss adatok alapján mostanság havonta közel ezer jelzáloghiteles veszíti el lakásának a tulajdonjogát. A második negyedévben ugyanis összesen 2947 család lakását kellett a hitel nem fizetése miatt értékesíteni, ebből

344-et a még korábban létező kényszerértékesítési kvótájuk alapján árvereztek el a pénzügyi intézmények,

241 árverezését ezen a kvótán kívül végezték el (hiszen ma már semmi sem tiltja számukra ezt),

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Gazdaság | Hozzászólások: 0

Magasházak Budapesten - felesleges és káros

2017.08.10

 A magas épületek építése mindenkor a hatalom kifejezése volt (egészen visszamenve az időben utalhatnánk a Biblia írójának értelmezésére, Bábel tornyára, ahol az akkori emberiség az Isten fölé akarta ezzel magát helyezni). A középkor itáliai városállamaiból ismerjük a gazdag családok vetélkedését abban, hogy kinek a lakótornya magasabb. A vetélkedés odáig fajult, hogy az éppen hatalomra jutó család esetenként visszabontatta a másikét, hogy azé ne legyen magasabb.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Gazdaság | Hozzászólások: 0

Drágán jön a tőke, előre hat évi munkabért kapnak meg a kormánytól

2017.07.26

 A befektetők idevonzásának ugyanis súlyos ára van. Akadnak ugyanis olyan cégek, amelyek 25-30 milliárd forintos munkahelyteremtő támogatásban részesülnek, ami annyit jelent, hogy egy-egy állás az adófizetőknek 4,5 millió forintba kerül. Nagy versenyelőnyt jelent, hogy a kormány tulajdonképpen előre kifizeti a cég dolgozóinak a teljes hat évi munkabérét. A vezérigazgató szavait alátámasztja Szijjártó Péternek egy ugyancsak kedden elhangzott bejelentése: a Bosch miskolci kéziszerszámgyárában regionális szolgáltató központot hoznak létre, 260 új munkahelyet teremtve, ehhez a magyar állam 358 millió forinttal járul hozzá, amely a bérköltségek egy részének a finanszírozását szolgálja. (A projekt összköltsége 1,6 milliárd forint.)

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Gazdaság | Hozzászólások: 0

Saját szabályait sem tartja be az OPEC, tovább esik az olajár

2017.06.03

 Még a legnagyobb olajtermelőknek is szükségük van a magasabb árra, hogy biztosíthassák költségvetésüket, de amíg az OPEC-en belül sincs teljes konszenzus és ilyen-olyan indokokkal egyes országok kibújhatnak a korlátozások alól, addig nem sok esély van az árak tartós emelkedésére.

Nigéria és Líbia esete azt mutatta meg, hogy korábbi problémáik ellenére képesek visszaállítani a termelést magasabb szintekre, ami a jövőben Venezuela számára is létkérdés lehet. 

Oroszország az alcsony olajárat az ellene való gazdasági lépésként érzékelheti.

 

 

Lóránt Károly közgazdász az európai uniós pénzszivattyúról

2017.05.20

 Nettó ötmilliárd euró uniós támogatás érkezett, ám nettó harmincmilliárd euró jövedelemátutalás ment ki az országból. A centrum és perifériára vonatkozó közgazdasági elmélet (más néven függőségi elmélet) az 1960-as évektől fejlődött ki válaszként az úgynevezett fejlődési elméletre, amely utóbbi Walt Whitman Rostow amerikai közgazdász, Kennedy és Johnson tanácsadója nevéhez fűződik. Híres elméletében Rostow azt állította, hogy az egyes országok ugyanazon az öt fejlődési szakaszon mennek keresztül, kezdve a tradicionális (középkori) állapotoktól az eredeti nekiindulás előfeltételeinek megteremtésén, majd a nekiinduláson (take off) és a felzárkózáson keresztül a tömegfogyasztó társadalomig jutnak el.

 

A KORMÁNY FELÉLI A JÖVŐT! - ERDŐRÉSZEK TŰNHETNEK EL A KIRÁNDULÓK ELŐL

2017.05.18

 A szabályozás lehetővé teszi a 3 hektár alatti erdők pályázat nélküli értékesítését (ugyanúgy, mint a termőföldek esetében tette az NFA-törvény), utat engedve az állami erdővagyon elkótyavetyélésének. Emellett továbbra is tilos lesz az elhalt fa és gally gyűjtése, ami pedig már évszázadokkal ezelőtt is megengedett volt a rászorulók számára.

 

Minimálnyugdíj: drámai különbség Magyarország és Szlovénia között

2017.05.17

 500 euró (vagyis 155 ezer forint) – a ma megjelent Figyelő szerint ennyire emelkedik Szlovéniában októbertől a minimálnyugdíj. Emellett minden szlovén nyugdíjas kap még egy éves pótlékot is idén, amely a nyugdíj nagyságától függ és 90-400 euró között lesz.

28 500 forint – a költségvetési törvény szerint jövőre is ennyi marad a magyar minimálnyugdíj. A Magyar Nemzet szerint viszont 135 százalékra emelkedik a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény jogosultsági küszöbértéke a jelenlegi 130 százalékról. A változásra azért van szükség, mert a magyar minimálnyugdíj utoljára 2008 januárjában nőtt, kilenc éve 28 500 forint.

 

Hazánk is betörhet az űriparba – Az űrjogász a Mandinernek

2017.05.16

 Nagy potenciál van a magyar űriparban Tari Fruzsina, a Magyar Űrkutatási Iroda vezetője szerint. Úgy látja: a magyar cégek felkészültségükkel meglepték az Európai Űrügynökséget, amihez 2015-ben csatlakoztunk. A hazai szereplők egy önálló, sugárzásmérő műholdon dolgoznak. A műszaki végzettségekkel is rendelkező űrjogász szerint az együttműködések és a versengés korszaka között ingadozik jelenleg a világ. Habár az űrt kevésbé érintik a Föld geopolitikai folyamatai, Kína berobbanása a szektorba újra kiélezte az űrversenyt. A világűr kinyílt a piac felé, de a vállalatok továbbra is az állami megrendelések kiszolgálójaként működnek. 

 

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Következő »