Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Putyin stratégiai szempontokból hagyja Netanjahut belemenni az Irán elleni légicsapásokba Szíriában

 

 

Oroszország aligha fogja korlátozni Izrael légicsapásait Szíriában – közölte Moszkvában Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, miután találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

A Reuters brit hírügynökség jelentése szerint az izraeli kormányfő optimistának tűnt a Putyinnal folytatott megbeszélés után. Elmondta: nincs oka azt feltételezni, hogy az oroszok a jövőben korlátoznák Izrael cselekvőképességét vagy ártanának a zsidó állam érdekeinek.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője előzőleg arról tájékoztatott, hogy Putyin alaposan megvitatta a kedd éjszakai izraeli légicsapások kérdését az orosz nemzetbiztonsági tanács tagjaival, mielőtt találkozott Netanjahuval. A két vezető “részletes véleménycserét” folyatott a szíriai helyzetről, azon belül is “az éjszakai izraeli légicsapásokról” – tudatta a Kreml.

Izrael kedd éjszaka hajtott végre légitámadást egy Damaszkusztól délre található katonai objektum ellen, s a csapást a Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimét támogató Irán jelentette fenyegetéssel indokolta. Teherán mellett Moszkva Aszad legfőbb támogatója a szíriai konfliktusban.

Izrael és Irán vezetése között egyre ellenségesebb a viszony. Teherán alapvetően elutasítja a zsidó állam létezését, ráadásul közeli szövetségese a mélységesen Izrael-ellenes Hezbollah libanoni radikális síita mozgalomnak. Irán és a Hezbollah is részt vesz a szíriai konfliktusban Aszad oldalán, Jeruzsálem pedig aggodalommal figyeli, ahogy Teherán egyre jobban megveti lábát a szomszédos országban.

Az izraeli légierő az utóbbi években többször is csapást mért olyan szíriai célpontokra, például a Hezbollahnak szánt iráni fegyverszállítmányokra vagy iráni katonai állásokra, amelyek Jeruzsálem szerint potenciális fenyegetést jelentenek Izrael biztonságára. Netanjahu az orosz elnökkel folytatott megbeszélés elején kijelentette: “Hihetetlen, de 73 évvel a holokauszt után is van még egy ország a Közel-Keleten, Irán, amely további hatmillió zsidó elpusztítására törekszik.”

Az izraeli miniszterelnök az Iránnal kapcsolatos megnyilvánulásaiban szinte leplezetlenül ellenséges a perzsa országgal szemben, és leghangosabb ellenzője volt az Irán nukleáris tevékenységét korlátozni hivatott, 2015-ben kötött többhatalmi atomalkunak. Netanjahu április végén azt állította, hogy Teherán még az egyezmény előtt atomfegyver kifejlesztésén dolgozott, így az atomalku hazugságon alapult. Izrael védelmi ereje korábban többször is jelezte, hogy kész megelőző csapást mérni Iránra, ha a helyzet megköveteli.

www.hirado.hu/kulfold/kulpolitika/cikk/2018/05/09/netanjahu-oroszorszag-aligha-fogja-korlatozni-az-izraeli-legicsapasokat-sziriaban