Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Netanjahu: Izrael nem fogadja el Irán térnyerését Szíriában

 2018-07-23 21:29:00 

Netanjahu: Izrael nem fogadja el Irán térnyerését Szíriában

Izrael elutasította az iráni katonák szíriai állomásoztatására vonatkozó orosz javaslatot.

Netanjahu: Izrael nem fogadja el Irán térnyerését Szíriában

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja, a ynet szerint   arra mondott nemet, hogy  az iráni katonák  határától  számított száz kilométeres zónán túl állomásozhassanak szíriai területen. A lap értesülése szerint hétfői tárgyalásukon Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ezt  ajánlotta az izraeli kormányfőnek.

A Háárec szerint a mintegy két órás találkozón a felek Irán szíriai jelenlétéről szóló térképeket egyeztettek és hírszerzési információkat ismertettek az álláspontjuk alátámasztására.

Az izraeli televízió egy kormánytisztségviselőre hivatkozva közölte, hogy Netanjahu megerősítette: 

hosszú távon az iráni csapatok, valamint a teheráni vezetés által támogatott külföldi milíciák teljes kivonását követeli Szíriából.

Az izraeli kormányfő amellett is kitartott, hogy Iránnak ki kell vonnia a nagyhatótávolságú rakétáit és légvédelmi eszközeit is Szíriából.

Az orosz külügyminisztérium közleménye szerint a felek megvitatták a Szíria déli részében zajló terrorellenes hadműveleteket, de szót ejtettek az izraeli-palesztin rendezés kérdéséről is Vlagyimir Putyin orosz elnök és Benjámin Netanjahu július 11-én Moszkvában folytatott megbeszéléseinek tükrében.

Az orosz tárca közölte azt is, hogy a találkozón a "minden irányba dinamikusan fejlődő" orosz-izraeli kapcsolatok is szóba kerültek. Netanjahu kifejtette, hogy nem fogadja el Irán térnyerését Szíriában, sem a határa közelében, sem egy adott biztonsági övezeten túl, amire Oroszország vállalna garanciát.

Benjámin Netanjahu kormánya tagjainak elmondta, hogy az orosz delegációnak is a Moszkvában már elmondott izraeli álláspontot fogja hangsúlyozni, miszerint Izrael továbbra is ragaszkodik az 1974-es tűzszüneti egyezményben meghatározott, és évtizedek óta érvényes szíriai határvonalakhoz a Golán-fennsíkon, és tiltakozik Irán szíriai katonai jelenléte ellen.

atv.hu/MTI