Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Izraeli hírszerzési miniszter: az iráni atomalkut alapvetően meg kell változtatni, vagy el kell törölni

 Hírszerzési miniszter: az iráni atomalkut alapvetően meg kell változtatni, vagy el kell törölni

Izraelinfo

 -

2018-04-26

Jiszráel Kac közlekedési és hírszerzési miniszter - fotó: Adi Cohen Zedek / Wikipedia

Jiszráel Kac izraeli közlekedési és hírszerzési miniszter szerint az Iránnal 2015-ben megkötött nemzetközi atomalkut alapvetően át kell alakítani, vagy el kell törölni – jelentette a ynet.

Jiszráel Kac szerdán ismertette véleményét az izraeli kormányzati körökben már számtalanszor bírált, Barack Obama volt amerikai elnök által megkötött atomegyezményről. Közölte, hogy álláspontjára jelentős hatással volt Donald Trump amerikai elnök Irán elleni fenyegetése Emmanuel Macron francia elnökkel tartott keddi megbeszélésén.

Az izraeli miniszter szerint Irán csak gazdasági megszorításoktól tartva tett engedményeket, és a Nyugat hibát követett el azzal, hogy nem tartotta fenn nyomását Teheránnal szemben, és túlzottan hamar aláírta vele az egyezményt 2015-ben.

“Macronnak és európai kollégáinak meg kell érteniük, hogy ha ma erős nyomás alá helyezik Iránt, azzal megelőzhetnek egy holnapi erőszakhullámot, talán egy háborút”- jelentette ki Jiszráel Kac.

izraelinfo.com/2018/04/26/hirszerzesi-miniszter-az-irani-atomalkut-alapvetoen-meg-kell-valtoztatni-vagy-el-kell-torolni/

Az iráni atomalku „életben tartása” Macron célja

 

Részlet/

Az európai vezetők arról próbálják meggyőzni az amerikai elnököt, hogy ne mondja fel az iráni atomalkut, amelyet Donald Trump élesen bírált – hangzott el az adásban.

Donald Trump május 12-ig adott határidőt az atomalku aláíróinak, hogy „javítsák ki az Iránnal kötött megállapodásban általa „szörnyűséges hiányosságoknak” minősített részeket. Ezt kérte az amerikai kongresszustól is. Trump több és gyakoribb nemzetközi ellenőrzést szeretne az iráni atomerőművekben, továbbá nem ért egyet azzal, hogy Teherán csak 2025-ig korlátozza nukleáris tevékenységét.

Európai érdekeket sértene az atomalku felrúgása

Az Iránnal 2015-ben kötött többhatalmi atomalku után az európai cégek a befektetési lehetőségeket keresték, az amerikaiak óvatosabbak voltak – mondta a Ma reggel adásában Ugrósdy Márton, a Magyar Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója.

 


Nem lenne szerencsés az európai vállalati befektetések jövője szempontjából, ha az Egyesült Államok keményebb szankciókat léptetne életbe Iránnal szembe. Teherán már most is arra panaszkodik, hogy egyetlen nyugati bankot sem találnak az európai befektetések finanszírozására.

Emmanuel Macron látogatása után pár nappal Angela Merkel látogat Washingtonba. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az Európai Unió két vezető hatalma között működik egyfajta koordináció. A hét legfontosabb feladata az iráni megállapodás életben tartása – fogalmazott a szakértő.

Szíriával kapcsolatban elmondta, hogy az Egyesült Államok „alapvetően a partvonalról fogja szemlélni a szíriai válságot, mert „elég nehéz indokolnia, hogy Afganisztán és Irak után miért kellene Szíriában felépítenie egy újabb államot.

 

Szépségtapasznak nevezte a napokban végrehajtott amerikai légi csapást, hangsúlyozva, a térségbe rendelt kétezres amerikai kontingens jóval kisebb, mint például az ott lévő iráni, amely több tízezres létszámban van jelen az országban.

www.hirado.hu/kulfold/kulpolitika/cikk/2018/04/24/az-irani-atomalku-eletben-tartasa-macron-celja/