Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Izrael támadott Szíriában, Irán válaszolni fog a csapásra

 Izrael támadott Szíriában, Irán válaszolni fog a csapásra

Izraelinfo

 -

2018-05-02

A légicsapás egyik robbanása Szíriában - fotó: közösségi média

Legkevesebb 26, zömében iráni katona, köztük több tiszt halt meg vasárnap a hamai légibázison azokban a rakétatámadásokban, melyek a szíriai kormányerők több támaszpontját érték, s melyeket Damaszkusz és Teherán feltételezése szerint Izrael hajtott végre: Irán a megfelelő helyen és időben fog válaszolni az agresszióra – mondta kedden egy magas rangú helyi illetékes Damaszkuszban.

Tel-Aviv nem erősítette meg, hogy Izrael lőtte ki a rakétákat, de Izrael legtöbbször nem nyilatkozik szíriai műveleteiről. ”A cionista képződmény tanácsadóink elleni agressziója feljogosít minket arra, hogy válaszoljunk” – jelentette ki Alláeddín Burúdzserdi, a teheráni parlament külügyi bizottságának elnöke damaszkuszi látogatása végén tartott sajtótájékoztatóján.

A politikus emlékeztetett, hogy az iráni katonai tanácsadók a szíriai kormány meghívására érkeztek az országba – izraeli vezetők korábban többször figyelmeztették Teheránt, hogy nem fogják megengedni, hogy Irán kiterjessze befolyását Szíriában.

Az amerikaiaknak nincsenek kétségeik afelől, hogy az izraeliek hajtották végre a légicsapást. “A lehetséges forró konfliktusok listáján Irán és Izrael szíriai háborúja az első” – nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő vezető amerikai tisztviselő az NBC Newsnak.

A hírtelevízió három amerikai kormányzati forrásra hivatkozva azt írja, hogy izraeli F-15-ösök bombázták a hamai bázist, amely az iráni hadsereg 47. dandárjának a bázisa.

Az izraeliek csapása nem volt provokálatlan, az elmúlt két hétben Irán egyre több, lőszerekkel, kézifegyverekkel és légvédelmi rakétákkal megpakolt repülőt küldött Szíriába. Ezt a szíriai helyzet nem indokolná, mert bár igaz, hogy míg a szír légierő szerepét gyakorlatilag az orosz vette át, a szárazföldi műveletek irányítása egyre inkább az irániak kezébe kerül, a szíriai polgárháború történései nem indokolják ezt az erőkoncentrációt. A rezsim hadserege a hónap elején felszámolta a lázadók Damaszkuszhoz közeli enklávéját, a rezsimellenes erők általában is visszaszorulóban vannak.

“Nem tudok más okra gondolni, mint arra, hogy Irán már egy Izrael elleni hadművelethez halmoz fel készleteket a szomszédos Szíriában” – fogalmazott Jim Mattis amerikai védelmi miniszter. Szerinte Izrael azért kezdett akcióba, mert Irán és proxyhadseregei, mint például a Hezbollah, egyre jobban megközelítenék Izrael határát.

izraelinfo.com/2018/05/02/izrael-tamadott-sziriaban-iran-valaszolni-fog-a-csapasra/

 

Újabb izraeli légicsapás érte Szíriát – a betonbunkeren áthatoló rakéták robbanása földrengést idézett elő

A szíriai hírközlők jelentései szerint Hamá és Aleppó külső kerületeiben a Szíriai Arab Hadsereg birtokában levő laktanyákat, katonai bázisokat érte a támadás, ahol a Bassár el-Ászád elnököt segítő Iráni Forradalmi Gárda harcosai, tanácsadói is tartózkodnak, illetve állítólag iráni ballisztikus rakétákat is tároltak – jelentik a libanoni El-Ahbár című napilapra, az Et-Tisrín világhálós honlapra és a Szíriai Televízióra hivatkozva izraeli és arab hírportálok, illetve Múszá el-’Omár szíriai újságíró helyszíni twitteres beszámolója.

A Hamá és az Aleppó kormányzósági székvárosok katonai létesítményei elleni ma éjszakai támadásról szóló jelentések szerint a támadók úgynevezett betonbunkeren áthatoló rakétákat is bevetettek a szíriai kormányzati és az iráni célpontok elleni támadáskor.

A támadást követő percekben a Szíriai Televízió beszámolt róla, hogy az Európai – Földközi-tengeri Szeizmológiai Intézet a környéken a Richter-skála szerinti 2,6-os erősségű földrengést regisztrált. Az El-Ahbár című libanoni lap katonai szakértője elsőként jegyezte meg, hogy az a 2,6-es erősségű földrengés egyértelműen arra enged következtetni, hogy a két város közelében levő célpontokra indított rakéták a föld felszíne alatt robbantak.

A szíriai kormány ellenőrizte hírportálok és az állami tévé általában Izraelnek tulajdonítják a legújabb támadást is, ám a damaszkuszi kormány egyik hivatalos lapjának tekintett Et-Tisrín ezzel ellentétben azt közölte, hogy a Hamá és az Aleppó városok külső kerületeiben levő katonai létesítményeket támadó kilenc ballisztikus rakétát a Jordánia északi területein levő brit és amerikai katonai támaszpontokról indították. A Szíriai Arab Hadsereg jelentése szerint Aleppó és Hamá kormányzósági székhelyeken az éjszaka folyamán egész sor katonai létesítményt ért ellenséges támadás.A szíriai célpontok ellen ma éjszaka végrehajtott, a minden eddiginél erőteljesebb, nagyobb kárt okozó és a legtöbb halálos áldozatot követelő támadást több mint valószínű az izraeli légierő hajtotta végre.

magyarkozosseg.blog/ujabb-izraeli-legicsapas-erte-sziriat-a-betonbunkeren-athatolo-raketak-robbanasa-foldrengest-idezett-elo/