Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Izrael nem viccel Szíriával

 AMERIKA, LONDON, PÁRIZS

 izraelizráélszírialégvédelem

Izrael nem viccel Szíriával

 

Bokor Gábor

2018. április 24. 19:00

JERUZSÁLEM/DAMASZKUSZ,

Jeruzsálem bejelentette, megsemmisítenék a szíriai légvédelmet, ha ellene használja azt Szíria.

Avigdor Lieberman izraeli védelmi miniszter bejelentette, a zsidó állam megsemmisíti a Szíriában telepített orosz légvédelmi rendszereket, ha izraeli harci repülők ellen vetik be őket.

Egy dolognak rendkívül világosnak kell lennie. Ha valaki a gépeinkre lő, megsemmisítjük"

– fogalmazott.

A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy vannak Szíriában telepített orosz rendszerek, de ezeket nem vetették be izraeli erők ellen.

Fotó: AFP

Lieberman szerint Oroszország és Izrael között nyitottak a kommunikációs csatornák, valódi, néha nem egyszerű, de őszinte párbeszédet folytatnak az oroszokkal, aminek révén szerinte sikerült elkerülni a vitákat Moszkvával.

Izrael nem avatkozik be Szíria belügyeibe, de nem fogja engedni, hogy Irán, amely Moszkvával együtt Bassár el-Aszad szíriai elnök kulcsfontosságú támogatója, beássa magát az Izraellel szomszédos Szíriában"

– közölte kedden a politikus, aki az azzal kapcsolatos hírekre reagálva nyilatkozott, hogy Oroszország Sz-300-as légvédelmi rakétarendszerek szállítását fontolgatja Szíriának.

A szíriai orosz katonai létesítményekben az ennél fejlettebb Sz-400-as rakétarendszerek működnek, de nem aktiválták őket az április közepén szíriai célpontok ellen végrehajtott amerikai-brit-francia légicsapás-sorozatban. 

Oroszországhoz, Törökországhoz, az Egyesült Államokhoz és más országokhoz hasonlóan Izrael is hajt végre légicsapásokat Szíriában. A szíriai légvédelem az idén lelőtt egy izraeli harci repülőgépet, amely egy szíriai bevetésről tért vissza.

888.hu/article-izrael-nem-viccel-sziriaval