Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bejrút fölött fotózták le a világ legdrágább vadászgépét

 Bejrút fölött fotózták le a világ legdrágább vadászgépét

 

Párszor már leírtam a 444-en, hogy az F–35-ös a világtörténelem legdrágább, mégis, elképzelt feladatára nagyon korlátozottan alkalmas vadászgépe, amely egyrészt túl kevés bombaterhet képes szállítani, másrészt gyengébben repül elődeinél, harmadrészt legnagyobb újítása, a lopakodótechnológiája mostanra már elavultnak számít. De mert észvesztően drága – egy példánya 377 millió dollárba is kerül, a kifejlesztésére pedig ezermilliárd dollárnál is többet költött eddig az Egyesült Államok, egy dologra biztosan jó:

a légi fölény bizonygatására.

Ezért is büszkélkedhetett el hirtelen az izraeli légierő azzal, hogy F–35-ösei két harci bevetésen is részt vettek már Szíria felett, és ezért is hozhatták nyilvánosságra ezt a felvételt:

Képtalálat a következőre: „Israel Television News Company”Az izraeli légierő felvételét az izraeli közszolgálati televízióban hozták nyilvánosságraFotó: Screenshot

Ezen Bejrút fölött látható az izraeliek F–35-öse. Mivel az iráni atomalku felmondása után Izrael és Irán egyre nyíltabban kerül szembe egymással Szíriában, a kép nyilvánosságra hozatala egyértelmű üzenet Iránnak és szövetségeseinek arról, hogy Izrael légi erejével nem vehetik fel a versenyt. (Via Haaretz)

Ezen Bejrút fölött látható az izraeliek F–35-öse. Mivel az iráni atomalku felmondása után Izrael és Irán egyre nyíltabban kerül szembe egymással Szíriában, a kép nyilvánosságra hozatala egyértelmű üzenet Iránnak és szövetségeseinek arról, hogy Izrael légi erejével nem vehetik fel a versenyt. (Via Haaretz)

 

Az izraeli légierő a világon elsőként alkalmazta éles bevetésen az F-35-ös típusú lopakodó vadászbombázót, amely a világ legkorszerűbb harci repülőgépének számít – közölte kedden Twitter-oldalán az izraeli hadsereg.

A hadsereg Amikam Norkin vezérezredest, a zsidó állam légierejének parancsnokát idézte, aki egy katonai konferencián beszélt erről.

„Mi vagyunk a világon az elsők, akik hadműveleti bevetéseken alkalmazzuk az F-35-ösöket” – mondta Norkin. “Az egész Közel-Kelet felett repkedünk az F-35-ösökkel. Műveleti képességeink részévé vált.

Mi vagyunk az elsők, akik F-35-ösökkel hajtottunk végre kétszer is támadást a Közel-Keleten, különböző frontokon – tette hozzá a légierő parancsnoka, aki a konferencián bemutatott egy felvételt a libanoni főváros, Bejrút felett repülő F-35-ösről. Norkin nem árulta el, hogy a felvétel mikor készült.

A vezérezredes szerint az F-35-ös rendkívül alacsony radarkeresztmetszete lehetővé teszi, hogy a gép észrevétlenül, mélyen behatoljon az Iránhoz hasonló ellenséges államok légterébe, és kijátssza az olyan korszerű légvédelmi rakétarendszereket is, mint az orosz gyártmányú Sz-300-as, amelynek hadrendbe állítását Teherán márciusban jelentette be.

Norkin nem pontosította, hogy az amerikai Lockheed Martin konszern által gyártott lopakodó kialakítású gépeket pontosan hol és mikor vetették be.

A dpa német hírügynökség szerint Norkin a hadsereg keddi közlésével párhuzamosan – szintén a Twitteren – a két héttel korábbi, Szíriában végrehajtott izraeli légicsapásokat kommentálta. Az izraeli légierő akkor saját közlése szerint a szomszédos Szíriából a Golán-fennsíkra mért iráni rakétacsapásra válaszolt.

„Az irániak 32 rakétát lőttek ki, négyet sikerült lelőnünk, a többi izraeli területen kívül csapódott be” – írta Norkin. Hozzátette: az izraeli megtorló csapásokat végrehajtó repülőgépekre több mint száz légvédelmi rakétát lőttek ki.

 

Izraelnek 2016 decemberében szállítottak le első alkalommal F-35-ösöket. Értesülések szerint a zsidó állam légiereje a típusból ötvenet készül hadrendbe állítani 2024-ig. A három változatban, köztük függőleges fel- és leszállást lehetővé tevő kialakításban is gyártott F-35 az Egyesült Államok egyik legdrágább, s éppen költségei miatt sokat bírált fegyverrendszerének számít. Beszerzése darabonként 100 millió dollárba kerül.

www.hirado.hu/kulfold/kulpolitika/cikk/2018/05/22/izrael-elsokent-alkalmazott-f-35-os-harci-repulogepeket-eles-bevetesen/