Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egy kémikus őszintén kitálal: A kémiai szúnyogírtás egy hét múlva kezdődik és sokan nem is tudják minek vannak kitéve!

 Egy kémikus

2018MÁJ01

Egy kémikus őszintén kitálal: Idén tavasszal hazánkban is folytatódik a biológiai szúnyogirtás országszerte. A kémiai eljárás egy hét múlva kezdődik és sokan nem is tudják minek vannak kitéve!

Második hetébe lép a katasztrófavédelem által irányított központi, biológiai szúnyoggyérítés – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője hétfőn az MTI-t.

Mukics Dániel közleményében ismertette: a múlt hétre tervezett 6300 hektárból 6000 hektárnyi vízfelületre juttatták el a szakemberek a kizárólag a szúnyoglárvákat elpusztító baktérium által termelt fehérjetartalmú készítményt. A Mohács térségében elmaradt 300 hektáron ezen a héten pótolják a munkát.

Hozzátette: ezen a héten Győr, Komárom és Mosonmagyaróvár térségében csökkentik a szúnyoglárvák számát ezer hektáron. Az elkövetkező hetekben, pedig az ország különböző térségeiben folyik majd a kémiai szúnyogirtás. 

Tudatta: a nyárias időjárás miatt az ország több pontján megindult a csípőszúnyogok rajzása. A kémiai eljárást, vagyis a kifejlett szúnyogok számát csökkentő esti permetezést május 7-én kezdik.

Dr. Lovasi Áron kémikus viszont kiemelten hangsúlyozta a következőket: Hiába nyilatkozzák a különböző szervek azt, hogy az ehhez használt irtószer emberekre, növényekre és melegvérű állatokra veszélytelen. Sajnos nem az az igazság. A tapasztalat mást mutat. Az irtószerből hektáronként több litert használnak a permetezéshez, és a szer ebben a koncentrációban igenis  veszélyes lehet a kisállatokra és esetenként emberekre is. Gyerekeknél tudvalévő, hogy figyelem zavart is okozhat! Nem hiába terjedt el az a szóbeszéd, hogy ilyenkor érdemes bemenni a házainkba, ha permetező repülő megy el felettünk. Óvatosságra intek tehát mindenkit! 

 

"A kémiai szúnyoggyérítést egyébként  kizárólag lakott területen végzik az esti órákban. Mivel a szer a méhekre veszélyes lehet, a méhészeket a héten elkezdik tájékoztatni." - tette hozzá.

Ezért csukd be az ablakot!

A deltametrin csak nagy dózisban okoz rossz közérzetet, így egy szimpla irtás nem okozhat problémákat. Mivel azonban egy nem természetes anyagról és idegméregről van szó, a vele való érintkezést maximálisan kerülni kell. Akár a levegőben, akár a földön történik a szúnyogmentesítés,  közben nem javasolt kimenni az utcára.

A központi szúnyoggyérítési programot a katasztrófavédelem irányítja, a szúnyoggyérítés aktuális heti ütemterve folyamatosan elérhető a katasztrófavédelem honlapján – olvasható a közleményben.Minden felelős embert arra kérünk, hogy ossza meg ezt az információt, főleg ha kisebb gyermeke van! Köszönjük!  

 

www.mindenegyben.com/hirek/egy-kemikus-oszinten-kitalal-iden-tavasszal