Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vádat emeltek Sara Netanjahu ellen

 

Vádat emeltek Sara Netanjahu ellen

Két és fél évnyi folyamatos csalás miatt vádat emeltek a miniszterelnök felesége, Sara Netanjahu ellen. A vádirat szerint Netanjahu – kihasználva a miniszterelnök feleségi státuszát – következetesen jogtalanul számolt el százezer dollárnyi kajaköltséget a miniszterelnök rezidenciáján.

A Jeruzsálemi Törvényszékhez benyújtott vádirat csalárd módon, súlyosbító körülmények között, többrendbeli csalás elkövetésével és a bizalom súlyos megszegésével vádolja Netanjahut. A gyanú szerint a Sara Netanjahunak része van a miniszterelnökkel együtt a 4000-es, Bezeq-Walla ügyben, megvesztegetésben és a bizalommal való visszaélésben.

A törvény legfeljebb három évig terjedő börtönbüntetést ír elő a bizalom megszegéséért és legfeljebb öt évig terjedő büntetést a súlyosbító körülmények között történő csalásért, bár a bíróságok rendszerint a maximumtól kevesebb büntetést szabnak ki.

Az ügyészség május óta várt a vádemeléssel, mert úgy nézett ki, hogy vádalkut tudnak kötni a miniszterelnök feleségével. Végül a vádalku összeomlott, így most vádat emeltek ellene.

A kérdés, hogy mit lép a miniszterelnök. 1977-ben, amikor az akkori miniszterelnök, Jichak Rabin neje ellen emeltek vádat, Rabin lemondott a posztjáról. Netanjahutól senki sem vár ilyesmit, ugyanakkor politikailag gyengítheti a botrány, ami a Jerusalem Post értesülései szerint azt is előrevetíti, hogy akár hónapokon belül, de legkésőbb 2019 elején bizalmatlansági indítvánnyal megbuktathatják a parlamentben.

izraelinfo.com/2018/06/21/vadat-emeltek-sara-netanjahu-ellen/