Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Amerikai figyelmeztetés Orbánnak

2018.12.18

 

Amerikai figyelmeztetés Orbánnak


A New York Times közölte azt a magyar vonatkozású Reuters-jelentést, amely szerint David Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete az Országgyűlés külügyi bizottsága előtt sürgette Magyarországot, hogy javítsa meg Ukrajnához fűződő viszonyát, és ne próbálkozzon azzal, hogy gátolja Kijev együttműködését a NATO-val.

„Ha Ukrajna elesik, Magyarország az orosz agresszió frontvonalába kerül”– idézi a beszámoló a nagykövetet. A New York Times által ismertetett Reuters-hír szerint Cornstein – mint az a nagykövetség által közzétett dokumentumban olvasható – azt mondta:

„Oroszország, jobban, mint valaha, teszteli a Nyugatot. Erős az az érzésünk, hogy NATO-szövetségesként az Ukrajnával való tárgyalás a legjobb módja annak, hogy előmozdítsuk az ukrajnai reformokat, és nem az, hogy blokkoljuk Ukrajna NATO melletti elkötelezettségét”

– hangzott el a Klubrádió nemzetközi lapszemléjében.

Bloomberg – elsősorban üzleti körökben figyelemmel kísért – hírügynökség azt emeli ki Cornstein beszédéből, hogy Orbán Viktor jelentősen megnehezíti az amerikai-magyar viszonyban az olvadás bekövetkeztét azzal, hogy nem viszonozza az Egyesült Államok ilyen irányú erőfeszítéseit. A nagykövet ezzel kapcsolatban szóvá tette a Közép-európai Egyetem kiűzését, valamint azt az esetet, amikor a magyar hatóságok Oroszországnak – és nem az Egyesült Államoknak – adtak ki elfogott orosz fegyverkereskedőket.

Hírklikk     karpathir.com/2018/12/17/amerikai-figyelmeztetes-orbannak/