Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MERKEL VÉGÜL MEGALÁZKODOTT PUTYIN ELŐTT

  

 HÍREK

MERKEL VÉGÜL MEGALÁZKODOTT PUTYIN ELŐTT

A német kancellárt Szocsiban fogadta pénteken az orosz elnök, ahol többek között az Északi Áramlat-2 földgázvezeték ügyéről esett szó.

Merkel egy olyan időszakban látogatott Szocsiba, amit a Berlin és Moszkva közötti feszült viszony jellemez. Németország ugyanis legfőbb szószólója volt az Oroszország elleni szankcióknak a 2014-es ukrán események után.

A tárgyalási utáni sajtótájékoztatón azonban Angela Merkel védelmébe vette az Északi-Áramlat-2 nevű földgázvezeték projektjét. Az orosz elnökkel egyetértett abban, hogy a földgázvezeték kizárólag kereskedelmi projekt. Merkel hangsúlyozta: stratégiai jelentősége van annak, hogy Ukrajna az Északi Áramlat-2 után is megőrizze tranzitország-szerepét, amit Németország támogatni fog.

Itt érdemes szólni picit a találkozónak apropót adó előzményről. A napokban ugyanis Washington szankciókat lengetett be, amelyek az Északi-Áramlat-2 projektjét érintenék. Berlin azonban azzal kontrázott, hogy hiába keres az USA piacot a földgázának, ha egyszer drágább, mint amit Oroszországból kapnak.

Putyin rámutatott, hogy az amerikai cseppfolyósított földgáz (LNG) 25-30 százalékkal kerülne többe Európának, mint a csővezetéken érkező orosz energiahordozó. Az Északi Áramlat-2 megépülése ellen kifejtett amerikai nyomásgyakorlással kapcsolatban kijelentette, hogy Donald Trump amerikai elnök azzal az Egyesült Államok érdekeit képviseli, ugyanakkor, mint állította, az új csővezeték nemcsak Németországnak, hanem más európai országoknak is az érdeke, a csökkenő brit és norvég kitermelés miatt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök Merkellel egyetértésben azt mondta: Németország az egyik legfontosabb kereskedelmi partnere Oroszországnak. Több százezer munkahely függ a két fél együttműködésétől, ennek tudatában érthető az, hogy az Európai Unió is a sajt piaci érdekeltségének elsőbbséget adó lépéseket tervez. Leszögezte: Oroszország is ilyen törvényekben gondolkodik.

A bevándorlás témája is előkerült
Újságírói kérdésre felmerült, hogy Németország több mint 700 000 szíriai bevándorlót fogadott be, és a helyzet megoldásához szükség lehet az orosz fél segítségére is. Merkel szerint azonnal el kell indítani az alkotmányozási folyamatot, és biztosítani kell a térségben a politikai fejlődést. Ha ugyanis ez nem történik meg, az nagyon rossz hír mindazon szírek számára, akik haza akarnának térni. Ehhez már az ENSZ segítségét is kérték. A német kancellár ugyanakkor aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök meggátolhatja a szíriaiak hazatelepítését.

Vlagyimir Putyin szerint először a térség gazdasági stabilitását kell elérni, amit azonban Szíria önerőből nem tud véghez vinni. Az Európai Unió segítsége kell ahhoz, hogy a szír gazdaság talpra álljon, és ha ez megtörtént, akkor már tettünk egy lépést a migrációs válság megoldása felé. Putyin azt hangsúlyozta, hogy a hazatelepülés folyamata a szíriai kormányerők által ellenőrzött területeken már megkezdődött.

Forras    nethir.com/merkel-vegul-megalazkodott-putyin-elott/