Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Merkel Szíria ügyében óvatosan, de támogatja Putyint/Frissítve/Új német-orosz barátság kezdődik

 

2018. 05. 22.

Merkel Szíria ügyében óvatosan, de támogatja Putyint

Újabb részlet szivárgott ki a Szocsiban május 18-án tartott Merkel-Putyin találkozóról. A kancellárnő most először nyilatkozott úgy, hogy nem utasítja el csak úgy Oroszország szíriai szerepét.

Merkel kifejezetten megemlítette az Asztana- folyamatot – ami totálisan új a nyugati szövetség bármely tagjától. Ugyanis ott Oroszország, Irán és Törökország vette át a szíriai biztonsági övezeteket garantáló hatalmak szerepét.

Merkel kijelentette, az Asztana-folyamatot és az ENSZ genfi közvetítő megbeszéléseit harmonizálni kell.

/Éljen a totál neokonszolgává vált, szankcióhozó, bombadobó, kereskedelmi háborúzó Trump! Kezdi Európát közelebb hajtani Oroszországhoz és Kínához./

Lovasistvan.hu, Deutsche Wirtschafts Nachrichten

orientalista.hu/blog-post/merkel-sziria-ugyeben-ovatosan-de-tamogatja-putyint/

Új német-orosz barátság kezdődik

Fellegi Tamás, 2018. május 23., 06:07

 

 
Cimkék
 
Oroszország
 
Angela Merkel
 
Vlagyimir Putyin
 
Ukrajna
 
szankciók

Múlt héten találkozott a német kancellár és az orosz elnök, az időzítés nem véletlen. Úgy tűnik, több tényező van, ami miatt a barátság felé kellene hajlania a két országnak, szemben az utóbbi évek időnként feszült viszonyával. Gazdaság, politika, történelem: mind ebbe az irányba mutatnak.

 

Nem jó rosszban lenni

A német-orosz viszony Németország egyesülése, illetve a Szovjetunió felbomlása után gyümölcsöző volt, egészen 2014-ig, amikor az ukrajnai események miatt a nyugati világ oroszellenes lett, és ehhez Németország is csatlakozott hol kisebb, hol nagyobb lelkesedéssel. Míg Amerika számára nem okozott gondot a viszony megromlása és szankciók életbe léptetése, Németország esetében annál inkább.

Németország földrajzilag közel van Oroszországhoz, fontosak a kereskedelmi kapcsolatok, és végül a történelem arra tanítja a két népet, hogy nem kellene egymással ellenségeskedni, ráadásul igazán nincs is miért, hisz a társadalmi rendszer nagyjából egyforma, az egymás kárára történő birodalmi hódítások kora rég lejárt, miközben a múltbeli konfliktusok mély történelmi nyomokat hagytak.

Már a hidegháborúban és vigyáztak


A két ország mindkét világháborúban szembekerült, mindkét konfliktus évekig tartott és sok szenvedést hozott, de a második világháborús konfliktus a történelem eddigi legbrutálisabb, és legtöbb halálos áldozatot követelő összecsapása volt. Azóta mindkét oldal óvatosabb, tudják, hogy jó viszonyra van szükség, ez persze a hidegháborúban csak felemás módon valósulhatott meg: az Nyugat-Németország kapitalista ellensége, az NDK hű kommunista csatlósa volt a Szovjetuniónak.

Igazán azonban nem volt rossz a nyugatnémet-szovjeti viszony: mindkét oldal kereste a kompromisszumot. Most mintha ugyanezt lehetne érzékelni: Németország mintegy illedelemből, a szövetségesekhez való alkalmazkodásként csatlakozott a szankciókhoz. Ukrajna kérdése ráadásul különösen kényes: a két fél között véres harcokban cserélt gazdát az ország a második világháborúban.

Irán miatti változás

Most azonban repedés keletkezett egy kérdésben Amerika is szövetségesei között: Amerika felmondta az Iránnal kötött egyezményt, a többi aláíró fél viszont megmentené azt. Ezért azonnal tárgyalniuk kell, így Németországnak és Oroszországnak is, és ha már sor került erre, a két fél egy nagyon fontos gazdasági kérdést is megtárgyalt: az Északi Áramlat olajvezetéket, amely közvetlenül juttatná el az orosz gázt Nyugat-Európába, Ukrajna megkerülésével.

Ukrajna ezzel ugyan tranzitbevételektől esik el, és a nyugat elvileg támogatja az országot, amiben lehet, ugyanakkor a hosszú ideje fennálló orosz-ukrán feszültség miatt túlzottan bizonytalan a tranzit gázszállítás, így a biztonságos szállítás érdekében szükség van az elkerülő útvonalra. Hogy Ukrajna és Oroszország között mikor rendeződik a helyzet, az négy év után felmérhetetlen, ugyanakkor nincs értelme, hogy ez a végtelenségig megterhelje az orosz-német kapcsolatokat.

privatbankar.hu/makro/uj-nemet-orosz-baratsag-kezdodik-318636