Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A transzatlanti kapcsolatok felbomlásáról beszélt a német államfő

 hidfo.ru  2018.05.07. 09:06  Nyugati világTérségi hírek

 

 

A transzatlanti kapcsolatok felbomlásáról beszélt a német államfő

 

 

 

Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök interjút adott az ARD hírügynökségnek, melynek során arról beszélt, hogy az Amerikai Egyesült Államok nem egyenlő félként tárgyal az Európai Unióval, hanem gyarmatként tekint Európára.

Steinmeier az interjú során kifejtette, hogy az utóbbi időben komoly aggodalmak merültek fel a transzatlanti kapcsolatok alakulásával kapcsolatban, és nem pusztán amiatt, mert Donald Trump a Twitteren heves reakciókat ad a világpolitikai eseményekre. Elmondása szerint az Egyesült Államok nem egyenlő partnerként, hanem érdekszféraként tekint a világ országaira.

“Washingtonban az új adminisztráció nem egy olyan világközösség részeként tekint Európára, melynek tagjai együttműködnek, hanem sokkal inkább egy olyan aréna részeként, ahol minden ország meg kell találja az érdekérvényesítés megfelelő módját” – mondta.

Márciusban Peter Altmaier német gazdasági miniszter szintén arról beszélt, hogy az Egyesült Államok megpróbálja megosztani Európát az újonnan bevezetett szankciókkal.

Altmaier Angela Merkellel együtt utazott az Egyesült Államokba egy német-amerikai csúcstalálkozóra. Ennek során azt tanácsolta az amerikai vezetőknek, hogy ne próbálják meg aláásni a transzatlanti köteléket, valamint kijelentette; az európai vámunió országai közösen cselekszenek, és az USA Európa megosztására tett kísérletei kudarcot fognak vallani.