Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csillagászat

Cikkek

Az Univerzum határán II.: több mint 11 milliárd éves a legősibb spirálgalaxis

2018.02.15

 A jelenlegi galaxisfejlődési modellünk szerint a spirálgalaxisok is a sötét anyag összesűrűsödései mentén jöttek létre, méghozzá kisebb, irreguláris galaxisok összeolvadásából. Azonban ehhez a folyamathoz időre van szükség, és nem egészen tisztázott, hogy mikor jöhettek létre a legelső ilyen struktúrák.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Csillagászat | Hozzászólások: 0

Az egész Naprendszer modellünk mindvégig hibás volt

2018.02.04

 Tudván, hogy ez az igazság, a Naprendszer vizuális modelljén változtatni kell, mivel a kezdetektől fogva pontatlan. A valóságban a bolygóink a Nappal együtt száguldanak keresztül az űrön, és a szó szoros értelmében egy hatalmas kozmikus DNS spirál útvonalat járnak be, melynek alakja hasonló a Tejút galaxis örvényéhez.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Csillagászat | Hozzászólások: 0

Az utazó foton - Így néz ki a fénysebesség galaktikus léptékben

2018.02.01

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Csillagászat | Hozzászólások: 0

Az Univerzum határán: sikerült a valaha talált legtávolabbi galaxisról igazi képet alkotni

2018.01.18

 Az ősi objektum már akkor ott volt, amikor az Univerzum csak 500 millió éves volt, azaz 13,3 milliárd éve. Bár láttunk már más galaxisokat is, amelyek ebben az időszakban is léteztek (a legősibb a 13,4 milliárd éves GN-z11), de képtelenek voltunk felbontani őket, a köztünk lévő hatalmas távolságok miatt. A távoli galaxisok általában csak pár pixelen elmosódott vörös pontoknak látszanak (amikről a távolságon kívül szinte semmit sem tudunk biztosan meghatározni), de a gravitációs lencse miatt a kutatók képesek voltak tisztán felbontani az SPT0615-JD képét.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Csillagászat | Hozzászólások: 0

Felfedezték a legtávolabbi szupernagy tömegű fekete lyukat

2017.12.13

  Rendkívül nagy a tömege, tulajdonképpen a nagyon korai világegyetemben nem kéne ilyennek léteznie. Egyszerűen nem volt még elég idős a világegyetem ennek a létrejöttéhez. Zavarbaejtő.” – magyarázza Robert Simcoe, az MIT Kavli intézetének Francis L. Friedman Professzora. – „Ha egy nagy tömegű csillagból, mint magból kiindulva kiszámítjuk, mekkorára hízhat egy égitest a lehető leggyorsabb növekedést feltételezve, akkor sem kaphatunk 800 millió naptömeget ilyen rövid idő alatt. Ez irreális. Kell legyen tehát valamilyen más módja is a szupernagy tömegű fekete lyukak keletkezésének. Ám hogy pontosan mi lehet az, azt ma még senki sem tudja.”

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Csillagászat | Hozzászólások: 0

A NASA valamit nem mond el nekünk a 2017-2018-as jövőbeli eseményekről!

2017.11.06

 Az objektum a naprendszer külső részéből érkezett, hosszú utat tett meg, majd nem sokkal a Föld közelében irányt változtatott.

Egy üstökös, egy aszteroida, vagy akár más is lehetett, mivel a NASA sem tudta egyik elméletét sem megerősíteni. Hihetetlen, nem megszokott sebességgel haladt el mellettünk, és sok szakértő szerint a pályája is egyedülálló, amilyet még nem tapasztaltak más természetes objektumoknál.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Csillagászat | Hozzászólások: 0

GW170817: az alternatív gravitáció-elméletek kudarca

2017.10.31

 Az eddig megfoghatatlannak bizonyult sötét anyag és sötét energia érthető módon sok gondolkodót zavar, és sokak fantáziáját mozgatta meg a probléma. Számos fizikus állt már elő a kozmológia fősodrától eltérő magyarázattal, olyan alternatív kozmológiával, amelyben nincs szükség e két láthatatlan tömegformára a világunkban megfigyelhető jelenségek magyarázatához. A GW170817 megfigyelése azonban végzetes csapást mért lényegében az összes ma létező alternatív kozmológiai elméletre.

Világunk működését alapvetően meghatározza a négy alapvető fizikai kölcsönhatás természete. Ezek közül a gyakorlatban egyedül a gravitációs kölcsönhatás hatótávolsága kozmológiai léptékű, tehát ennek a kölcsönhatásnak a „buherálásával” állíthatóak fel olyan alternatív kozmológiák, amelyekben nincs szükség sötét anyagra és sötét energiára.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Csillagászat | Hozzászólások: 0

Megdőlhet a gyorsulva táguló univerzum elmélete

2017.09.19

 A kutatók Ia (egy a) típusú szupernóvákat elemeztek a Hubble űrtávcső és földi teleszkópok segítségével. A szakértők akkor arra a következtetésre jutottak, hogy a világegyetem egyre gyorsuló tágulását egy rejtélyes matéria, az úgynevezett sötét energia hajtja.

Most azonban az Oxfordi Egyetem Fizika Tanszékének kutatói megkérdőjelezik a szabvány kozmológiai koncepciót. A Subir Sarkar által vezetett csoport a mára jelentősen megnövekedett adatállományt használta fel a kritika megfogalmazására - a katalógusban jelenleg 740 Ia típusú szupernóva szerepel, tehát nagyjából tízszer annyi, mint az eredeti vizsgálatkor használt mintában. Az információk elemzése után a szakértők arra jutottak, hogy a gyorsulva táguló világegyetem elmélete sokkal törékenyebb, mint korábban gondoltuk, a rendelkezésre álló adatok inkább arra utalnak, hogy a tágulás egyenletes.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Csillagászat | Hozzászólások: 0

A fényév a számítottnál rövidebb távolság, a relativitáselmélet szerinti állandó fénysebesség következtében/FRISSÍTETT/

2017.06.26

 A fény által az egy év alatt befutott távolságot a földi méterrúd és időmérés alapján határozzuk meg. Azonban galaxis közi térben, a gravitáló testektől távol, a felgyorsuló idő és hosszabb méterrudunk következtében, a galaxis közi térhez rögzített órával mérve, egy földi év alatt rövidebb távolságot tesz meg a foton, mint ahogyan azt a földi távolság és idő alapján számoljuk.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Csillagászat | Hozzászólások: 0

28 ezer km/h-val mozog, 700 ezer is lehet belőle, mi az?

2017.06.02

 A Földön az élet minden nappal egyre jobban függ a világűrtől, anélkül, hogy ezt igazán érzékelnénk. Elég csak a technológiai fejlődésre gondolni, vagy arra, hogy hamarosan hétköznapivá válhat az űrturizmus. De mi történne, ha egy nap a GPS nem mutatná az utat, a tévében szünetjel lenne, vagy, ami rosszabb, nem tudnánk előre jelezni a következő hurrikánt? Akár 700 ezer, 28 ezer km/órás sebességgel közlekedő űrszemét, és a növekvő törmelékfelhője nemcsak a globális kommunikációt, hanem végső soron a Föld lakosságát is veszélyezteti, amely folyamat visszafordíthatatlanná válhat. Mivel minden nagy ütközés megelőzése nehéz és költséges is, egyre sürgetőbb a megoldás keresése.

 

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Következő »