Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csillagászat

Cikkek

Dokumentumfilm szerint Kopernikusz elmélete hibás, a háttérsugárzás méréseinek alapján, valójában a Föld az Univerzum központja

2018.06.18

 Laurence Krauss, amerikai elméleti fizikus és kozmológus nyilatkozott 2005-ben:

"Ha megnézzük a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás térképét, akkor azt is láthatjuk, hogy a megfigyelhető szerkezete valójában furcsa módon összefüggésben áll a Föld Nap körüli keringési síkjával. Kopernikusz visszatért, hogy kísértsen minket? Ez őrültség. Mi az egész univerzumra nézünk ki. Kizárt, hogy létezne összefüggés a szerkezetének a Földünk Nap körüli mozgásával - a Föld Nap körüli keringési síkjával - az ekliptikával. Ez azt jelentené, hogy valójában mi vagyunk az univerzum központja."

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Csillagászat | Hozzászólások: 0

Az ALMA és a VLT mérései szerint 250 millió évvel az ősrobbanás után már keletkeztek csillagok

2018.05.17

 Egy nemzetközi csillagászcsoport a MACS1149-JD1 jelű távoli galaxist figyelte az ALMAantennarendszerrel, és a galaxisból ionizált oxigén nagyon gyenge sugárzását észlelték. Mire a Földet elérte, a valójában az infravörös tartományba eső emisszió hullámhossza a világegyetem tágulása miatt több mint tízszeresére növekedett, így aztán az ALMA detektálhatta azt. A csoport arra a következtetésre jutott, hogy a sugárzás 13,3 milliárd évvel ezelőtt (500 millió évvel az ősrobbanás után) keletkezett, így azt – minden távcsövet tekintetbe véve – az eddig legtávolabbról detektált oxigén bocsátotta ki 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Csillagászat | Hozzászólások: 0

Ősi formálódó galaxishalmazok: így ütköznek a fiatal csillagontó galaxisok

2018.05.06

 Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) csillagászai az ALMA és APEX távcsövek segítségével a világegyetem legmélyére, jelenlegi korának egytizedére a múltba pillantva megfigyelték a legnagyobb kozmikus objektumok keletkezését: fiatal csillagontó galaxisok ütközéseit. A csillagászok úgy képzelték, hogy ezek az események az ősrobbanás után hárommilliárd évvel zajlottak. Így igazán meglepte őket, hogy az új megfigyelések szerint már a világegyetem feleennyi idős korában is tartott ez a folyamat! Ezek a most megfigyelt ősi galaxisrendszerek a feltételezések szerint az ismert világegyetem legnagyobb struktúráit, a galaxishalmazokat építik fel éppen.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Csillagászat | Hozzászólások: 0

Az Univerzum határán II.: több mint 11 milliárd éves a legősibb spirálgalaxis

2018.02.15

 A jelenlegi galaxisfejlődési modellünk szerint a spirálgalaxisok is a sötét anyag összesűrűsödései mentén jöttek létre, méghozzá kisebb, irreguláris galaxisok összeolvadásából. Azonban ehhez a folyamathoz időre van szükség, és nem egészen tisztázott, hogy mikor jöhettek létre a legelső ilyen struktúrák.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Csillagászat | Hozzászólások: 0

Az egész Naprendszer modellünk mindvégig hibás volt

2018.02.04

 Tudván, hogy ez az igazság, a Naprendszer vizuális modelljén változtatni kell, mivel a kezdetektől fogva pontatlan. A valóságban a bolygóink a Nappal együtt száguldanak keresztül az űrön, és a szó szoros értelmében egy hatalmas kozmikus DNS spirál útvonalat járnak be, melynek alakja hasonló a Tejút galaxis örvényéhez.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Csillagászat | Hozzászólások: 0

Az utazó foton - Így néz ki a fénysebesség galaktikus léptékben

2018.02.01

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Csillagászat | Hozzászólások: 0

Az Univerzum határán: sikerült a valaha talált legtávolabbi galaxisról igazi képet alkotni

2018.01.18

 Az ősi objektum már akkor ott volt, amikor az Univerzum csak 500 millió éves volt, azaz 13,3 milliárd éve. Bár láttunk már más galaxisokat is, amelyek ebben az időszakban is léteztek (a legősibb a 13,4 milliárd éves GN-z11), de képtelenek voltunk felbontani őket, a köztünk lévő hatalmas távolságok miatt. A távoli galaxisok általában csak pár pixelen elmosódott vörös pontoknak látszanak (amikről a távolságon kívül szinte semmit sem tudunk biztosan meghatározni), de a gravitációs lencse miatt a kutatók képesek voltak tisztán felbontani az SPT0615-JD képét.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Csillagászat | Hozzászólások: 0

Felfedezték a legtávolabbi szupernagy tömegű fekete lyukat

2017.12.13

  Rendkívül nagy a tömege, tulajdonképpen a nagyon korai világegyetemben nem kéne ilyennek léteznie. Egyszerűen nem volt még elég idős a világegyetem ennek a létrejöttéhez. Zavarbaejtő.” – magyarázza Robert Simcoe, az MIT Kavli intézetének Francis L. Friedman Professzora. – „Ha egy nagy tömegű csillagból, mint magból kiindulva kiszámítjuk, mekkorára hízhat egy égitest a lehető leggyorsabb növekedést feltételezve, akkor sem kaphatunk 800 millió naptömeget ilyen rövid idő alatt. Ez irreális. Kell legyen tehát valamilyen más módja is a szupernagy tömegű fekete lyukak keletkezésének. Ám hogy pontosan mi lehet az, azt ma még senki sem tudja.”

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Csillagászat | Hozzászólások: 0

A NASA valamit nem mond el nekünk a 2017-2018-as jövőbeli eseményekről!

2017.11.06

 Az objektum a naprendszer külső részéből érkezett, hosszú utat tett meg, majd nem sokkal a Föld közelében irányt változtatott.

Egy üstökös, egy aszteroida, vagy akár más is lehetett, mivel a NASA sem tudta egyik elméletét sem megerősíteni. Hihetetlen, nem megszokott sebességgel haladt el mellettünk, és sok szakértő szerint a pályája is egyedülálló, amilyet még nem tapasztaltak más természetes objektumoknál.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Csillagászat | Hozzászólások: 0

GW170817: az alternatív gravitáció-elméletek kudarca

2017.10.31

 Az eddig megfoghatatlannak bizonyult sötét anyag és sötét energia érthető módon sok gondolkodót zavar, és sokak fantáziáját mozgatta meg a probléma. Számos fizikus állt már elő a kozmológia fősodrától eltérő magyarázattal, olyan alternatív kozmológiával, amelyben nincs szükség e két láthatatlan tömegformára a világunkban megfigyelhető jelenségek magyarázatához. A GW170817 megfigyelése azonban végzetes csapást mért lényegében az összes ma létező alternatív kozmológiai elméletre.

Világunk működését alapvetően meghatározza a négy alapvető fizikai kölcsönhatás természete. Ezek közül a gyakorlatban egyedül a gravitációs kölcsönhatás hatótávolsága kozmológiai léptékű, tehát ennek a kölcsönhatásnak a „buherálásával” állíthatóak fel olyan alternatív kozmológiák, amelyekben nincs szükség sötét anyagra és sötét energiára.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Csillagászat | Hozzászólások: 0

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Következő »