Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csillagászat

Cikkek

Felfedezték a legtávolabbi szupernagy tömegű fekete lyukat

2017.12.13

  Rendkívül nagy a tömege, tulajdonképpen a nagyon korai világegyetemben nem kéne ilyennek léteznie. Egyszerűen nem volt még elég idős a világegyetem ennek a létrejöttéhez. Zavarbaejtő.” – magyarázza Robert Simcoe, az MIT Kavli intézetének Francis L. Friedman Professzora. – „Ha egy nagy tömegű csillagból, mint magból kiindulva kiszámítjuk, mekkorára hízhat egy égitest a lehető leggyorsabb növekedést feltételezve, akkor sem kaphatunk 800 millió naptömeget ilyen rövid idő alatt. Ez irreális. Kell legyen tehát valamilyen más módja is a szupernagy tömegű fekete lyukak keletkezésének. Ám hogy pontosan mi lehet az, azt ma még senki sem tudja.”

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Csillagászat | Hozzászólások: 0

A NASA valamit nem mond el nekünk a 2017-2018-as jövőbeli eseményekről!

2017.11.06

 Az objektum a naprendszer külső részéből érkezett, hosszú utat tett meg, majd nem sokkal a Föld közelében irányt változtatott.

Egy üstökös, egy aszteroida, vagy akár más is lehetett, mivel a NASA sem tudta egyik elméletét sem megerősíteni. Hihetetlen, nem megszokott sebességgel haladt el mellettünk, és sok szakértő szerint a pályája is egyedülálló, amilyet még nem tapasztaltak más természetes objektumoknál.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Csillagászat | Hozzászólások: 0

GW170817: az alternatív gravitáció-elméletek kudarca

2017.10.31

 Az eddig megfoghatatlannak bizonyult sötét anyag és sötét energia érthető módon sok gondolkodót zavar, és sokak fantáziáját mozgatta meg a probléma. Számos fizikus állt már elő a kozmológia fősodrától eltérő magyarázattal, olyan alternatív kozmológiával, amelyben nincs szükség e két láthatatlan tömegformára a világunkban megfigyelhető jelenségek magyarázatához. A GW170817 megfigyelése azonban végzetes csapást mért lényegében az összes ma létező alternatív kozmológiai elméletre.

Világunk működését alapvetően meghatározza a négy alapvető fizikai kölcsönhatás természete. Ezek közül a gyakorlatban egyedül a gravitációs kölcsönhatás hatótávolsága kozmológiai léptékű, tehát ennek a kölcsönhatásnak a „buherálásával” állíthatóak fel olyan alternatív kozmológiák, amelyekben nincs szükség sötét anyagra és sötét energiára.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Csillagászat | Hozzászólások: 0

Megdőlhet a gyorsulva táguló univerzum elmélete

2017.09.19

 A kutatók Ia (egy a) típusú szupernóvákat elemeztek a Hubble űrtávcső és földi teleszkópok segítségével. A szakértők akkor arra a következtetésre jutottak, hogy a világegyetem egyre gyorsuló tágulását egy rejtélyes matéria, az úgynevezett sötét energia hajtja.

Most azonban az Oxfordi Egyetem Fizika Tanszékének kutatói megkérdőjelezik a szabvány kozmológiai koncepciót. A Subir Sarkar által vezetett csoport a mára jelentősen megnövekedett adatállományt használta fel a kritika megfogalmazására - a katalógusban jelenleg 740 Ia típusú szupernóva szerepel, tehát nagyjából tízszer annyi, mint az eredeti vizsgálatkor használt mintában. Az információk elemzése után a szakértők arra jutottak, hogy a gyorsulva táguló világegyetem elmélete sokkal törékenyebb, mint korábban gondoltuk, a rendelkezésre álló adatok inkább arra utalnak, hogy a tágulás egyenletes.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Csillagászat | Hozzászólások: 0

A fényév a számítottnál rövidebb távolság, a relativitáselmélet szerinti állandó fénysebesség következtében/FRISSÍTETT/

2017.06.26

 A fény által az egy év alatt befutott távolságot a földi méterrúd és időmérés alapján határozzuk meg. Azonban galaxis közi térben, a gravitáló testektől távol, a felgyorsuló idő és hosszabb méterrudunk következtében, a galaxis közi térhez rögzített órával mérve, egy földi év alatt rövidebb távolságot tesz meg a foton, mint ahogyan azt a földi távolság és idő alapján számoljuk.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Csillagászat | Hozzászólások: 0

28 ezer km/h-val mozog, 700 ezer is lehet belőle, mi az?

2017.06.02

 A Földön az élet minden nappal egyre jobban függ a világűrtől, anélkül, hogy ezt igazán érzékelnénk. Elég csak a technológiai fejlődésre gondolni, vagy arra, hogy hamarosan hétköznapivá válhat az űrturizmus. De mi történne, ha egy nap a GPS nem mutatná az utat, a tévében szünetjel lenne, vagy, ami rosszabb, nem tudnánk előre jelezni a következő hurrikánt? Akár 700 ezer, 28 ezer km/órás sebességgel közlekedő űrszemét, és a növekvő törmelékfelhője nemcsak a globális kommunikációt, hanem végső soron a Föld lakosságát is veszélyezteti, amely folyamat visszafordíthatatlanná válhat. Mivel minden nagy ütközés megelőzése nehéz és költséges is, egyre sürgetőbb a megoldás keresése.

 

Cassini űrszonda fotója a Szaturnusz déli pólusán vörösen tündöklő sarki fényről

2017.04.28

 A kép valódi felvételből származik, a Cassini készítette a Szaturnusz déli pólusán vörösen tündöklő sarki fényről. A Földdel ellentétben a "koszorús" gázóriáson az aurora borealis nem pár órán át, hanem több napon keresztül észlelhető. A Nap ragyogó koronájának az egyik széle látszik ki a képen a jelenség és a planéta mögül. A gyűrűrendszer sávjai szabályos vonalban barnásan foszforeszkálnak, az egész olyan mesébe illő, mégis egy pillanatfelvétele a valóságnak!

 

Rejtélyes röntgensugárzást érzékeltek egy távoli galaxisban

2017.04.04

 A jelenséget a NASA röntgencsillagászati műholdja, a Chandra érzékelte, még 2014 októberében. A sugárzás forrását később a Hubble és a Spitzer űrtávcső azonosította, nagyjából 10,7 milliárd fényévre tőlünk.

A csillagászok észrevették, hogy egy, az égen található pont, a CDF-S (Chandra Deep Field-South) néhány óra leforgása alatt több ezerszer fényesebbé vált. Egy nappal később a pont elhalványult, szinte teljesen láthatatlan lett. A szakértők az esetről a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society-ban számoltak be.

Franz Bauer, a Chilei Pápai Katolikus Egyetem kutatója szerint a forrás felfedezése óta küzdenek az eredet megértésével.

 

Gigantikus gammagyűrű az égbolton

2017.03.25

 A világegyetem legnagyobb méretű szabályos alakzatát fedezte fel nemrégiben Balázs Lajos tudományos tanácsadó (MTA CSFK) és az általa vezetett kutatócsoport. A kilenc gammakitörésből (GRB) álló gyűrű látszó átmérője 36 fok az égen, ami 72-szerese a teliholdénak. Valódi mérete 5 milliárd fényév, és 7 milliárd fényévre van tőlünk. A gammafelvillanások önmagukban is rendkívüli jelenségek, hiszen másodpercek alatt annyi energiát sugároznak ki, mint amennyit Napunk 5 milliárd éves működése során összesen. Az OTKA által is támogatott kutatásokról a csoport vezetőjével beszélgettünk. 

 

Gravitációs hullámok: az európai detektor, a Virgo is beszáll a kutatásba

2017.03.22

 Befejeződött az európai gravitációshullám-detektor, a Virgo fejlesztése – jelentette be 2017. február 20-án az Európai Gravitációs Obszervatórium (European Gravitational Observatory, EGO). A Virgo készen áll, hogy csatlakozzon a LIGO két működő detektorához. Ezáltal lehetővé válik, hogy – hármas észlelés esetén – az égbolt egy nagyon szűk területére korlátozzák a gravitációs hullámokat keltő esemény helyét, és a gravitációs hullámok észlelését összeköthessék más csillagászati megfigyelésekkel.

 

1 | 2 | 3 | 4

Következő »