Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Már Európa sem akar dollárral fizetni az iráni olajért, egy diplomáciai forrás szerint

 Már Európa sem akar dollárral fizetni az iráni olajért, egy diplomáciai forrás szerint

ADMIN

2018. MÁJUS 17. CSÜTÖRTÖK


Az Európai Unió azt tervezi, hogy euróval fog fizetni az iráni kőolajért, kiküszöbölve ezzel a dollár tranzakciókat, mondta egy diplomáciai forrás a RIA Novostinak.
 (1)

Brüsszel ellentétes álláspontot képvisel Washingtonnal szemben azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok egyoldalúan kivonult az Iránnal kötött nemzetközi nukleáris megállapodásból, amelyet Barack Obama elnöksége során értek el. Donald Trump elnök ígéretet tett arra, hogy ismét szankciókat vet ki az Iszlám Köztársaságra.

Birtokában vagyok annak a titkos információnak, hogy az EU át fog térni a dollárról az euróra az iráni nyersolajért történő fizetésben,” – mondta el a forrás a hírügynökségnek.

A hét elején az EU külpolitikai vezetője Federica Mogherini azt mondta, hogy az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország külügyminiszterei és Irán megállapodtak, hogy gyakorlati megoldásokat dolgoznak ki, válaszul Washington lépésére a következő hetekben. Az európai blokk állítólag azt tervezi, hogy fenntartja és elmélyíti a gazdasági kapcsolatokat Iránnal, többek között az olaj- és gázellátás területén.

Mogherini hangsúlyozta, hogy a feleknek együtt kell működniük a szankciók megszüntetése érdekében a történelmi nukleáris megállapodás szerves részeként. “Nem vagyunk naivak és tudjuk, hogy minden fél számára nehéz lesz.
.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }

Az iráni nukleáris megállapodást, amelyet Átfogó Közös Cselekvési Tervnek (JCPOA) neveztek el, három évvel ezelőtt Bécsben írta alá Teherán és a P5+1 hatalmak (Kína, Franciaország, Oroszország, Egyesült Királyság, Egyesült Államok és Németország). A megállapodás eredményeként megszüntették az évtizedek óta tartó nemzetközi szankciókat cserébe azért, hogy Irán gátat szab ellentmondásos nukleáris programjának. 2016. január 16-án a megállapodásban részt vevő felek bejelentették az egyezmény végrehajtásának megkezdését.

A nemzetközi szankciók megszüntetése közel négy évtized után lehetővé tette Irán számára, hogy hozzáférjen a világ piacaihoz. Teheránnak azóta sikerült jelentősen növelnie nyersolaj exportját.

Azonban az olaj a nemzetközi piacokon az amerikai dollárhoz kötődik, ami megnehezíti az iráni partnerek számára a fizetéseket, és hogy Teherán fogadja ezeket. Mivel a dollár vezető szerepet játszik a nemzetközi pénzügyi piacokon, a szankciók újbóli bevezetése azt jelenti, hogy Iránt ismét próbálják elvágni a globális pénzügyi rendszertől.

Ugyanakkor az európai vállalkozások és az Iszlám Köztársaság között aláírt több tucat szerződést a megszűnés veszélye fenyegeti, ha Brüsszel eleget tesz Washington szankcióinak. Ez károsíthatja Irán gazdaságát, és az európai vállalatok elveszítenék a Közel-Kelet egyik hatalmas piacát. Az alternatív elszámolási devizákra való áttérés mindkét fél számára lehetővé teszi az amerikai szankciók ellenében folytatódó kereskedelmet. (2)

(1) – https://ria.ru/radio_brief/20180516/1520678796.html
(2) – https://www.rt.com/business/426856-europe-to-ditch-us-dollar/

Új Világtudat | Az Élet Más Szemmel

Az EU kiiktatná a dollárt az Iránnal folytatott kereskedelemből

Az Atlanti Tanács szerint a dollár megkerülésével lehetne áthidalni az amerikai szankciók által okozott problémákat.

 

Az Atlanti Tanács francia tagja szerint az EU vezetői fontolóra veszik, milyen válaszintézkedéseket lehet hozni az Amerikai Egyesült Államok ellen, amiért felmondja az iráni atomprogram kapcsán kötött egyezményt.

Számos lehetőség létezik, és ezek két kategóriába sorolhatóak. Az első kategória egyszerűen azzal kapcsolatos: hogyan védjük meg a saját érdekeinket? Hogyan biztosítjuk, hogy az európai vállalatok tovább működhessenek Iránban? Hogyan védjük meg őket a(z amerikai) szankcióktól?” – mondta Delphine O, az Atlanti Tanács francia tagja, hozzátéve, hogy a második kategóriába olyan intézkedések sorolhatóak, mellyel az EU az Egyesült Államokkal szemben tesz bizonyos válaszlépéseket, amiért a szankciók az európai cégeket sújtják.

A politikus elmondása szerint az EU elsősorban az első kategóriára kell szorítkozzon, és az USA elleni szankciók lehetőségével akkor kell érdemben foglalkozni, ha az amerikai érdekérvényesítés kézzel fogható veszteségeket okoz az európai vállalatoknak. A Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta; Irán azon elgondolása, hogy az Európai Unióval folytatott üzleteket dollár helyett euróban kell folytatni, megfelelő válasz lehet az új kihívásokra.

“Fontolóra veszünk minden olyan mechanizmust, ami lehetővé teszi számunkra, hogy dollár helyett euróban kereskedjünk, annak érdekében, hogy az amerikai szankciók ne legyenek ránk hatással” – mondta.

Hétfőn Irán berlini nagykövete, Ali Majedi azt mondta, az iráni fél létrehoz egy bankot annak érdekében, hogy az EU-val folytatott tranzakciók dollár helyett euróban történjenek. Ez a bank Németországban fog működni, és lehetővé teszi, hogy az Európai Unió a dollár kiiktatásával tovább kereskedhessen az USA által szankcionált országokkal, például Iránnal és Oroszországga