Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Macron durván beszólt Magyarországnak, nagyon nem érti a demokráciát

 

Macron durván beszólt Magyarországnak, nagyon nem érti a demokráciát

   

 


 

A Nemzetközi Károly-díjjal kitüntetett francia államfő szerint Európában a nacionalista erők térnyerését jelzi a Brexit vagy a lengyelországi, az olaszországi és a magyarországi választások eredménye, de nem szabad félni, nem szabad feladni a demokráciát.

Nem lehet tovább várni az Európai Unió megújításával, azonnal cselekedni kell, senkinek sincs joga a késlekedésre – ezt mondta Emmanuel Macron francia államfő csütörtökön a németországi Aachenben a Nemzetközi Károly-díj átvételekor mondott beszédében.

Emmanuel Macron a díj névadójára, Nagy Károly frank császárra (747-814) utalva kiemelte, hogy már a “Karolingok álma” is a népeit békés egységbe összefogó Európa volt, az EU-s integráció pedig éppen ezt, a békét és a fejlődést biztosítja, páratlanul hosszú ideje, hetven éve.

Az EU így olyan, mint egy “utópia, de mégis létezik”. Ez a hetven év és ez a megvalósult utópia a mai európaiak öröksége, amelyet nem szabad elherdálni. Félni sem szabad a mostani nyugtalan időkben, és nem szabad feladni a demokráciát és a jogállamiságot. Nem lehet engedni azon erők “kísértésének”, amelyek szerint az új kihívásokra a válasz a visszahúzódás a nemzeti keretek közé – mondta a francia államfő, hozzátéve, hogy a nacionalista erők térnyerését jelzi Nagy-Britannia távozása a közösségből (Brexit), vagy a lengyelországi, az olaszországi és a magyarországi választások eredménye.

A Nemzetközi Károly-díjat az európai egyesítésben kiemelkedő érdemeket szerző személynek vagy intézménynek ítélik oda 1950 óta minden évben. A korábbi kitüntetettek között van például Bill Clinton volt amerikai elnök, Wolfgang Schäuble volt német pénzügyminiszter, a Bumdestag elnöke, Dalia Grybauskaite litván államfő valamint két magyar, Konrád György író és Horn Gyula néhai kormányfő.

magyarkozosseg.blog/macron-durvan-beszolt-magyarorszagnak-nagyon-nem-erti-a-demokraciat/