Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ukrán jelentés: 15 orosz megszállót öltek meg Donbasz közelében

 

 

Ukrán jelentés: 15 orosz megszállót öltek meg Donbasz közelében

 

 

 

Jelentések szerint „súlyos veszteségeket” szenvedtek el az oroszbarát szakadárok a kelet-ukrajnai Donbasz környékén. Az ukrán állami közlemények szerint 15 „oroszbarát megszállót” öltek meg és 10 másikat megsebesítettek.

 

A jelentés másik részében arról írnak, hogy egy ukrán katona esett Donbasznál, négy másik pedig megsebesült. Összesen 49 támadás érte az ukrán hadállásokat az oroszbarát szeparatisták részéről.

 

Luhanszk közelében tüzérséggel lőtték Sztanyicja Luhanszka települést illetve próbálták áttörni a Trockij falunál húzódó ukrán védelmi vonalakat. Ez utóbbi község azzal került a minap a hírekbe, hogy egy családi házat talált el egy nehéztüzérségi fegyver, egy család három tagja meghalt.

 

Az egyoldalúan kikiáltott Donyecki Népi Köztársaság legfelsőbb képviselője, Alekszandr Zacharcsenko szerint az „ukrán rezsim – Petro Porosenko elnökkel az élén – felelős a második világháború óta nem látott tragikus történésekért Donbaszban. Zacharcsenko azzal vádolta meg Porosenko, hogy ukrán civilek ellen követett el háborús bűnöket.

 

A donbaszi háború népirtásként emlegette, amely nem csak háborús cselekményekben nyilvánul meg, hanem az élethez nélkülözhetetlen javak térségbejutásának megakadályozásában.

 

Teraz.sk

Nyitókép: Pravda.sk

www.korkep.sk/cikkek/friss-hirek/2018/05/24/ukran-jelentes-15-orosz-megszallot-oltek-meg-donbasz-kozeleben

Nem tett jót az amerikai látogatás az ukrajnai fronton


Kiéleződött a konfliktus Kelet-Ukrajnában az amerikai külügyminisztérium különmegbízottjának múlt heti helyszíni látogatása nyomán – közölte Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő keddi moszkvai sajtótájékoztatóján.

 

Zaharova szerint Kurt Volker amerikai különmegbízott a fegyverszállítások nyílt támogatásával “alájátszik Kijev militarista hozzáállásának”, és nemcsak “olajat önt a tűzre”, de a konfliktus egyik részesének pártjára áll. Mint mondta, ezzel megkérdőjeleződik az Egyesült Államok közvetítői szerepe.

A szóvivő azzal vádolta Volkert, hogy a minszki megállapodások végrehajtásának előmozdítása helyett elutasítja a szakadár köztársaságok létének elismerését, pedig ezekkel Kijevnek közvetlenül kellene tárgyalnia a konfliktus rendezése érdekében. Megfogalmazása szerint

az ukrán vezetés “katonai kalandokra való bátorításként” értelmezte az amerikai különmegbízott magatartását.

Volker a múlt héten a Donyec-medencének az ukrán kormányerők által ellenőrzött részén és Kijevben tett látogatást.

A Kommerszant című gazdasági napilap keddi számában megszólaltatott egy névtelenül nyilatkozó orosz külügyi illetékest, aki veszélyesnek nevezte a Donyec-medencei szakadár köztársaságok térségében kialakult helyzetet, és arra figyelmeztetett, hogy mindennek súlyos következményei lehetnek, ha sürgősen nem tesznek intézkedéseket a feszültség csökkentése érdekében. A diplomata elmondta, hogy Ukrajna témája szerepel majd Vlagyimir Putyin orosz és Emmanuel Macron francia elnök kétoldalú megbeszélésén, amelyet a szerdán kezdődő Szentpétervári Gazdasági Fórum alkalmából tartanak.