Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ukrán hírszerzés: Fehéroroszország felől támadhatnak az oroszok

 

Ukrán hírszerzés: Fehéroroszország felől támadhatnak az oroszok

 


 

Vadim Szkibickij, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési részlegének igazgatóhelyettese nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy Oroszország Fehéroroszország felől indít majd inváziót Ukrajna ellen.

 

Szkibickij kihangsúlyozta, hogy az ukrán hírszerzés figyelemmel kísér minden az Orosz Föderáció által végrehajtott katonai műveletet Fehéroroszország területén. Emlékeztetett, hogy 2016-ban és 2017-ben az Orosz Fegyveres Erők egységei, többek között a légi szállítású, gyors reagálású légideszant hadosztály számos hadgyakorlatot tartott Belorusszia területén.

„Tanulmányozták a repülőtereket és szemrevételezték a terepet, még a fehérorosz-ukrán határövezetbe is beléptek. Ezért fennáll annak a veszélye, hogy észak felől támadhat Moszkva”

– fogalmazott a hírszerzési részleg igazgatóhelyettese.

A portál emlékeztet arra, hogy tavaly szeptemberben Fehéroroszország területén, Nyugat-2017 fedőnevű nagyszabású orosz-fehérorosz hadgyakorlatot tartottak, amelyben összesen több mint 12 ezer katona vett részt. A Fehéroroszországgal szomszédos balti államok és Ukrajna aggodalmát fejezte ki a hadgyakorlat miatt. Azzal a hipotézissel álltak elő, hogy Moszkva arra használta fel a műveletet, hogy növelje katonai jelenlétét a régióban a NATO keleti szárnyán, valamint előkészítsen egy esetleges Ukrajna elleni inváziót.