Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Turcsinov reagált Putyin fenyegetésére

 

Turcsinov reagált Putyin fenyegetésére

 


 

Vlagyinmir Putyin fenyegetései ellenére az ukrán állam létezik és létezni is fog, az ukrán katonák pedig a Donyec-medencében a megfelelő választ adják minden ellenük intézett támadásra – válaszolta Olekszandr Turcsinov, a kijevi nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) titkára csütörtökön az orosz elnöknek az aznapi interaktív televíziós fórumán tett kijelentései reagálva.

 

Putyin egyebek mellett figyelmeztette Kijevet, hogy

“nagyon komoly következménye lesz egészében véve az ukrán államiságra nézve”

ha az oroszországi labdarúgó-világbajnokság idején az ukrán hadsereg megpróbálja felszabadítani a Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai felkelők által megszállt területeket – emlékeztetett az UNIAN ukrán hírügynökség.

Turcsinov rámutatott arra, hogy az interaktív műsorba Putyinnak a Donyec-medence megszállt részéből telefonált be egy ijedt orosz állampolgár – Zahar Prilepin orosz író -, aki “az orosz terrorista” fegyveres csoportosulások tagja, és azon félelmének adott hangot, hogy az ukrán hadsereg a vb ideje alatt támadásba lendülhet, erre válaszolt Putyin az említett fenyegetéssel.

Az UNIAN idézte még Putyint, aki azt is kijelentette az önkényesen kikiáltott két felkelő- a donyecki és a luhanszki – területre utalva:

“segítséget nyújtunk mindkét el nem ismert köztársaságnak, és ezt megtesszük a jövőben is”.

“Az ukrán államiság szabad ukránok millióinak bátorságán, hazafiságán és hitén alapul, olyanokén, akik képesek megvédeni és gyermekeik számára megőrizni a szabadságot, a demokráciát és a függetlenséget” – hangoztatta Turcsinov. Kiemelte: “ez az alapvető különbség a mi államiságunk és az orosz között. Utóbbi ugyanis csak totalitárius körülmények között tud létezni, csendőrök, csekisták, KGB-sek által rácsokkal és szögesdrótokkal körbezárva”.

Turcsinov szavai szerint az orosz államiság megkínzott, áratlan emberek csontjain hever.

Putyin megfenyegette az ukránokat