Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Megérkeztek Ukrajnába a Javelin rakéták melyekkel gond nélkül ki lehet lőni bármely páncélost

Kommentem:

Porosenko elnök nyilván éles bevetésben is szeretné kipróbálni a legújabb amerikai technikát. Ezért megindítja a dombaszi frontot, Ukrajna területi egységének helyreállítására. Azért a Kremlnek is lesz hozzá néhány szava. 

Megérkeztek Ukrajnába a Javelin rakéták

 

 

 


 

 

 

Már Ukrajnában vannak az amerikai Javelin típusú páncéltörő rakétarendszerek – erősítette meg Egyesült Államok Szövetségi Kormányzata hétfőn délután az ukrán Szabadság Rádió megkeresésére.

 

Órákkal később Petro Porosenko ukrán elnök is elismerte, hogy a kért fegyverek megérkeztek az országba, és köszönetet mondott a felajánlásért Donald Trump amerikai elnöknek.
„Üdvözlöm az érdeklődést mind ukrán, mind külföldi részről, ami a rakétarendszer szállítását érinti. Csak megerősíteni tudom, hogy megérkeztek a régóta várt fegyverek az ukrán hadseregnek. Ez jelentősen megerősítette harci képességünk és hozzájárul az euro-atlanti térség biztonságához” – írta közösségi oldalán Porosenko.

Az ukrán államfő köszönetet mondott Trumpnak, ahogy

ő fogalmazott a „tisztességes döntésért” amellyel támogatja Ukrajna szabadságát és a demokrácia védelmét.

„Washington nemcsak teljesítette közös megállapodásainkat, hanem vezető szerepet és fontos példát mutat Ukrajna többi partnerének, különösen a G7 országainak. Kreml ezt követően nagy árat fog fizetnie Ukrajnával szembeni agressziója miatt” – írta bejegyzésében az elnök.

 

A Javelin (gerely) rakétarendszert a világ leghatékonyabb páncéltörőjeként tartják számon. A rakéta az indítás után mintegy 150 méteres magasságba emelkedik, majd felülről csap le, a harckocsik páncélzata ugyanis a tetejükön a legvékonyabb. A Javelin olyan védelemmel ellátott harckocsik ellen is hatékony, amelyek a rakétát még becsapódás előtt meg tudják semmisíteni. A Javelin rakétáknak ugyanis tandem elrendezésű robbanófejük van, amelyben a kisebb rész a reaktív védelem működésbe lépésének semlegesítésére való, a nagyobb pedig ezután felrobbantja a célpontot.

Donald Trump a múlt év végén határozott úgy, hogy az Egyesült Államok élet kioltására is alkalmas védelmi fegyvereket, köztük Javelin rakétarendszereket ad Ukrajnának. A döntés ellen Moszkva hevesen tiltakozott.
Viktor Muzsenko ukrán vezérkari főnök január 17-én bejelentette, hogy a Javelinek két hónap alatt, de legkésőbb fél éven belül megérkezhetnek Ukrajnába.

Az amerikai védelmi minisztérium március elején hagyta jóvá 210 Javelin páncéltörő rakéta és 37 hozzá való indítóegység szállítását Ukrajnába. A fegyverszállítmány mintegy 47 millió dollárba kerül. Ellentmondó hírek jelentek meg viszont az elmúlt hónapokban arról, hogy ki fizeti ezt az összeget.

Porosenko az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) január közepén tartott ülésén azt mondta, hogy Ukrajna ingyen kapja az Egyesült Államoktól a Javelineket, továbbá egyéb védelmi fegyvereket összesen 350 millió dollár értékben. A tényt, hogy az Egyesült Államok 350 millió dollár értékben saját költségre készül védelmi fegyvereket szállítani Ukrajnának, néhány nappal előtte megerősítette Mary Jovanovich Kijevben akkreditált amerikai nagykövet is. Később viszont a Javelinek megvásárlásáról, illetve eladásáról beszéltek az ukrán és az amerikai médiában egyaránt. Ukrán híradásokban említést tettek arról is, hogy Washingtonban titkosították az Ukrajnának szánt Javelinek szállításával kapcsolatos információkat.

atv.hu