Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Irán fenyeget, lezárja a Hormuzi-szorost, ha Amerika megakadályozza az ország olajkivitelét

 Irán azzal fenyeget, hogy lezárja a Hormuzi-szorost, válaszul Amerika azon kísérleteire, hogy megakadályozzák az ország olajkivitelét

 1  2018. július 7., szombat

Teherán le fogja zárni a Hormuzi-szorost és hatékonyan blokkolja az összes olajszállítást a Perzsa-öbölből, ha Washington sikeresnek bizo...

ujvilagtudat.blogspot.com/2018/07/iran-azzal-fenyeget-hogy-lezarja.html


Teherán le fogja zárni a Hormuzi-szorost és hatékonyan blokkolja az összes olajszállítást a Perzsa-öbölből, ha Washington sikeresnek bizonyul az iráni olajexport csökkentésére irányuló kísérleteiben, mondta az Iráni Forradalmi Gárda egyik parancsnoka.


"Az Egyesült Államok minden ellenséges kísérlete (az iráni olajkereskedelem megakadályozására) borsos költséget fog jelenteni számukra," - mondta Esmail Kowsari, a Forradalmi Gárda Sarollah-i bázisának helyettes parancsnoka az Iráni Fiatal Újságírók Klubjában, amely a legfelsőbb vezető, Ali Khamenei Ajatollah által ellenőrzött nemzeti műsorszolgáltatóval van kapcsolatban.


"Ha Irán olajexportja leáll, nem adunk engedélyt az olaj exportálására a Hormuzi-szoroson keresztül," - mondta Kowsari.

Az Egyesült Államok és Irán már jó ideje burkolt fenyegetések közepette kereskedik. Szerdán Hasszán Rohani iráni elnök szintén figyelmeztette Washingtont, hogy ne avatkozzon be Irán olajkereskedelmébe, és "következményekkel" fenyegette meg az Egyesült Államokat annak ellenére, hogy nem adott meg konkrét intézkedéseket. Néhány nemzetközi média azonnal összekötötte a megjegyzést a Hormuzi-szoros lezárásával.

 


Az Amerikai Központi Parancsnokság (Centcom) szóvivője, Bill Urban kapitány azzal válaszolt, hogy az amerikai haditengerészet és regionális szövetségesei készek a "szabad hajózás és a szabad kereskedelem" megőrzésére a Perzsa-öbölben.

A feszültségek legfrissebb eszkalálódását ténylegesen Brian Hook, az amerikai külügyminisztérium politikai tervezési igazgatója idézte elő, aki hétfőn azt mondta, hogy Washington célja "az iráni rezsimre gyakorolt nyomás fokozása, hogy nullára csökkenjenek az ország nyersolaj értékesítéséből származó bevételei". Az USA már felszólította szövetségeseit, hogy november 4-ig állítsák le az iráni olaj behozatalát, vagy pedig szankciókkal lesznek kénytelenek szembesülni.

A Hormuzi-szoros stratégiailag a világ egyik legfontosabb csomópontja, különösen az olajkereskedelem terén. Az összes tengeri olajszállítás körülbelül 30 százaléka ezen keresztül zajlik. Irán többször fenyegetőzött azzal az évek során, hogy lezárja a szorost, de még soha nem váltotta be ígéretét.

"Mit csinálnak itt? Menjenek vissza a Disznó-öbölbe," mondta még 2016-ban Ali Khamenei legfelsőbb vezető az USA-nak. "Mit csinálnak a Perzsa-öbölben? A Perzsa-öböl a mi otthonunk." (1)

(1) - https://www.rt.com/news/431812-iran-threaten-block-hormuz/