Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egyelőre nem tör ki a harmadik világháború Szíria miatt

Egyelőre nem tör ki a harmadik világháború Szíria miatt

2018. április 13. 08:41

 
WASHINGTON, 08:41

Az USA egyelőre kivár és nem indítja el a Szíria ellen a napokban megígért légicsapást. A hivatalos washingtoni közlések szerint az amerikai, brit és francia szövetségesek még további hírszerzési megerősítésekre várnak az állítólag a szír hadsereg által elkövetett vegyifegyver-támadással összefüggésben.

Nem született döntés Szíriáról a nemzetbiztonsági tanács washingtoni ülésén — jelentette be közleményében a Fehér Ház. 

A Fehér Ház szóvivőjének aláírásával kiadott washingtoni közlemény szerint Donald Trump elnök elhalasztotta a döntést a Szíria elleni esetleges katonai csapásmérésről, mert még további konzultációkat tart szükségesnek a szövetséges országokkal.

Nem hoztunk végső döntést, továbbra is mérlegeljük a hírszerzési adatokat és elkötelezettek vagyunk a partnereinkkel és szövetségeseinkkel folytatandó egyeztetés mellett"

— olvasható a rövid kommünikében. Sarah Huckabee Sanders szóvivő közölte azt is: Donald Trump még egyeztetni kíván Theresa May brit kormányfővel és Emmanuel Macron francia államfővel.

Az amerikai elnök csütörtökön Twitter-bejegyzésben is foglalkozott Szíriával. A korábbi harcias üzeneteinél jóval békülékenyebb hangnemben most azt írta mikroblogjában:

Soha nem mondtam, mikor kerül sor a Szíria elleni támadásra, lehet, hogy nagyon hamar, lehet, hogy egyáltalán nem hamar."

A nemzetbiztonsági tanács megbeszélésén részt vett James Mattis védelmi miniszter is, aki csütörtökön délelőtt, a képviselőház fegyveres ügyekkel foglalkozó bizottságának meghallgatásán hangsúlyozta:

Bármilyen amerikai katonai csapás célja az, hogy megelőzze a szíriai háború oly' mértékű "elszabadulását", amelyben részt venne Oroszország, Irán, Törökország és mások is."

Az amerikai védelmi miniszter a képviselőházi bizottság előtt megjegyezte ugyan, hogy az esetleges katonai csapásmérésnek megvannak a kockázatai, de — tette hozzá — a vegyi fegyverek szíriai bevetését nem szabad eltűrni. A tárcavezető kitartott azon korábbi álláspontja mellett, hogy az Egyesült Államoknak nem szabad közvetlenül is részt vennie a szíriai polgárháborúban.

 
Fotó: AFP

Kiemelte azt is: ő személy szerint úgy gondolja, hogy Szíria "bűnös" a vegyi fegyverek "megbocsáthatatlan" alkalmazásában, de megjegyezte azt is, hogy a nemzetközi ellenőrző csoportnak nehéz lesz egyértelműen bizonyítania, ki is követte el a szombati vegyifegyver-támadást.

Az amerikai légicsapással való fenyegetés hatására Oroszország Tartuszban található haditengerészeti támaszpontjáról kihajózott a nyílt tengerre mind a 11 jelenleg hivatalosan ott levő flottaegység, amelyek között rombolók és rakétahordozó fregattok, illetve két Kilo osztályú tengeralattjáró is van. 

 
Fotó: AFP

A kihajózásnak hivatalosan az az indoka, hogy az orosz flotta éles lőszerekkel végrehajtott lőgyakorlatot tart a szír felségvizeken. Erre egyébként Oroszország figyelmeztette az európai légi irányítási rendszert is: kérve, hogy 72 órán át ne repüljenek a térségbe polgári repülőgépek.

https://888.hu/article-egyelore-nem-tor-ki-a-harmadik-vilaghaboru-sziria-miatt?source=hirstart