Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Donald Trump parancsára Szíriát bombázták, de ez még csak légvédelmi erőpróba

Képtalálat a következőre: „Gúta”

Do2018. április 14., 6:31

Élő tévés nyilatkozatban jelentette be Donald Trump amerikai elnök – helyi idő szerint péntek este 9 órakor -, hogy légicsapásokat mérnek Szíriára, válaszul az április 7-én a kelet-gútai Dúma városában elkövetett vegyifegyver-támadásra. A légicsapásokat az Egyesült Államok nem egyedül, hanem az Egyesült Királysággal és Franciaországgal egyeztetve és együttműködve hajtotta végre szíriai feltételezett vegyifegyver-raktárak ellen.

A légicsapás-sorozat – amely az eddigi legnagyobb katonai akció Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen – Trump elnök bejelentésekor már folyamatban volt.

Trump kiemelte: a légicsapások célja az elrettentés vegyi fegyverek előállításától, terjesztésétől és alkalmazásától.

A Dúmában elkövetett vegyifegyver-támadásról és Aszad elnökről Trump azt hangoztatta: “ezek nem egy ember tettei voltak. Ez egy szörnyeteg által elkövetett bűncselekmény volt”. Az amerikai elnök élesen bírálta Oroszországot és Iránt, az Aszad-rendszer két támogatóját: “Irántól és Oroszországtól azt kérdezem: milyen nemzet az, amely ártatlan férfiakat, nőket, gyermekeket legyilkoló tömegmészárossal akar közösséget vállalni” – tette fel a kérdés Trump.

Képtalálat a következőre: „president donald trump listens during during an event to unveil legislation that”

Donald Trump bejelentésekor a légicsapás már folyamatban volt Forrás: MTI/AP/Evan Vucci

Úgy vélte, Oroszországnak el kell döntenie, hogy ezen a sötét úton halad-e tovább, vagy csatlakozik a civilizált nemzetekhez. Trump hangsúlyozta azt is, hogy az Egyesült Államok semmilyen körülmények között nem akar meghatározatlan ideig Szíriában maradni. Amerikai televíziók híradásai szerint az Egyesült Államok és szövetségesei Tomahawk robotrepülőgépeket vetettek be. A Fox és a CNN jelentése szerint a szíriai fővárosban legalább hat robbanás hallatszott.

A hivatalos amerikai bejelentések szerint három célpontot támadtak:

  • egy kutatóközpontot a fővárosban, Damaszkuszban,
  • egy vegyifegyver-raktárat Homsz városa közelében
  • és utóbbitól nem messze egy olyan létesítményt, aminél vegyi fegyverekhez köthető eszközöket is tároltak.

Több sérültje van a támadásnak

A szíriai állami tévé azt jelentette, hogy az amerikai-brit-francia légicsapások csak anyagi kárt okoztak a damaszkuszi Barzeh kerületben lévő tudományos kutatóintézetben, amelynek egy olyan épülete dőlt romba, ahol oktatótermek és laborok vannak. A SANA szíriai hírügynökség arról számolt be, hogy azokat a rakétákat, amelyeket egy homszi katonai támaszpont ellen indítottak el a nyugati gépek, eltérítette a légvédelem, és másutt becsapódva három civil sebesülését okozták.

Kép megtekintése a Twitteren

https://pbs.twimg.com/profile_images/910377412482957312/44EFH8Tm_normal.jpg

 

Voice of East@VoiceofEastMag

 

 

 

Twitter Ads-információk és Adatvédelem

Egy szíriai katonai forrás szerint hat katona megsebesült egy Homsz tartománybeli fegyverraktárt érő rakétacsapásban. A Sín város mellett lévő fegyverraktár megsemmisült. A szíriai kormányhadsereggel szövetséges egyik milícia egyik parancsnoka pedig azt mondta, hogy a nyugati harci gépek célba vettek egy légitámaszpontot Damaszkusztól nyugatra is, a libanoni határnál. A szír külügyminisztérium pedig tudatta: a nyugati támadásoknak semmilyen hatásuk nincs a szíriai hadsereg elszántságára a lázadók ellen és az ország egész területének visszafoglalására vívott harcban. Azt írták:

“Ez az agresszió csak arra alkalmas, hogy feszültséget szüljön a világban és veszélyeztesse a nemzetközi biztonságot”.

Próbáltak civileket nem bombázni

A szíriai légicsapások során megpróbálták elkerülni, hogy civilek is áldozatul essenek – mondta James Mattis amerikai védelmi miniszter a péntek éjjel Washingtonban azon a tájékoztatón, amelyen jelen volt Joseph Dunford tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője is. Mattis közölte: az Egyesült Államok és szövetségesei sokkal erőteljesebb csapást hajtottak végre, mint tavaly. Megerősítette:

a csapásmérés egyszeri volt, és a szövetségesekkel koordinált akcióban hírszerzési információk alapján kifejezetten olyan célpontokat támadtak, ahol feltételezhetően szír vegyifegyver-készletek találhatók.

A védelmi minisztérium, a Pentagon vezetője hangsúlyozta: a légicsapások a szíriai kormány és nem a rendszer fő támogatója, Oroszország ellen irányultak, és Bassár el-Aszad elnöknek akarnak vele “nagyon erős üzenetet” küldeni. Mattis hangsúlyozta: egyelőre nem terveznek újabb légicsapásokat, a jövőbeni válaszlépések attól függnek, hogy a szír kormány bevet-e még vegyi fegyvereket.

 

https://pbs.twimg.com/ext_tw_video_thumb/984981490009227264/pu/img/BoY6UexSAz76sCEw?format=jpg&name=small

Twitter Ads-információk és Adatvédelem

Joseph Dunford tábornok közölte, hogy az első csapások azt a kutatóintézetet célozták meg, ahol feltételezések szerint a vegyi fegyverek kifejlesztése folyik, és azt a fegyverraktárt is érintették, ahol vegyifegyver-készletek találhatók. A tábornok azt is hangsúlyozta, hogy igyekeztek a lehető legkisebbre csökkenteni az orosz veszteséget. Hozzátette: az oroszokat előzetesen nem tájékoztatták a lehetséges célpontokról.

Mi történt Dúmában?

Az amerikai-brit-francia légicsapást kiváltó, arra hivatkozási alapot adó múlt szombati dúmai vegyifegyver-támadás körül sok még a kérdőjel. Ami biztos: a támadásnak mintegy 70 halálos áldozata volt. Az oroszok szerint a támadás azonban kamu volt. Azt állították, hogy megtalálták a színlelt vegyi támadásról készült felvételek szereplőit Dúmában, akik aztán elmondták, ezek hogyan készültek. A britek szerint viszont hazugság, hogy kamu volt a támadás: Karen Pierce brit ENSZ-nagykövet szerint az orosz állítás “groteszk, szemenszedett hazugság, a leghitványabb hamis hír, amit eddig láttunk az orosz propagandagépezettől”. Közben már három nappal a támadás után megérkezett a vegyifegyver-ellenőrök első csoportja Szíriába. Az ENSZ háborús ügyek kivizsgálásában illetékes nyomozói elítélték az állítólagos dúmai vegyifegyver-támadást. “Az ilyen támadások elkövetőit azonosítani kell, és felelősségre kell vonni” – áll az ENSZ Szírai Nemzetközi Nyomozó Bizottságának Genfben kiadott közleményében.

Emmanuel Macron francia államfő a légicsapás után azt közölte: a szíriai rendszer átlépett egy határt a vegyi fegyverek bevetésével, és ez nem tűrhető el. Mint mondta, az egyeztetett amerikai-brit-francia támadások arra irányultak, hogy megsemmisítsék a szíriai rendszer képességét vegyi fegyver előállítására és alkalmazására. “Nem kétséges a szíriai kormány felelőssége a dúmai vegyi támadást illetően, amelyben több tucatnyian haltak meg.”

A légitámadásban részt vevő másik szövetséges, Nagy-Britannia miniszterelnöke pedig azt közölte: korlátozott, a térségi feszültségeket nem eszkaláló akciót engedélyezett, amelynek célja a szíriai rezsim vegyifegyver-kapacitásának leépítése, és az, hogy elrettentse a szír vezetést ilyen fegyverek használatától. Theresa May szerint nem arról van szó, hogy a szövetségesek egy polgárháborúba akarnának beavatkozni, sem arról, hogy rendszerváltást kívánnának elérni.

Oroszország: ennek következményei lesznek

Anatolij Antonov, Oroszország Egyesült Államokban akkreditált nagykövete közleményben figyelmeztetett a szíriai légicsapások következményeire. A diplomata hangsúlyozta: “a legrosszabb aggodalmak váltak valóra. Figyelmeztetéseink nem találtak meghallgatásra. Egy előre eltervezett forgatókönyvet hajtottak végre. Most ismét fenyegetnek bennünket. Figyelmeztettünk, hogy az ilyen akciók nem maradnak következmények nélkül”.

Képtalálat a következőre: „путин в севастополе 14марта 2018года”

Moszkva szerint a légicsapással megsértették Vlagyimir Putyin orosz elnököt

Antonov szerint a légicsapásokért a felelősség Washingtont, Londont és Párizst terheli, és elfogadhatatlannak minősítette, hogy ezzel megsértették az orosz elnököt is. Az orosz diplomata végül megállapította:

az Egyesült Államoknak, amelynek a világon legnagyobb vegyifegyver-arzenálja van, “nincs erkölcsi alapja ahhoz, hogy más országoknak szemrehányást tegyen”.

Az Egyesült Államok és szövetségesei olyan pillanatban mértek csapást Szíriára, amikor az ország esélyt kapott a békés jövőre – ezt már Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő közölte. “E mögött azok állnak, akik erkölcsi vezető szerepre pályáznak e világon és a saját kizárólagosságukat hirdetik. Valóban kizárólagosnak kell lenni ahhoz, hogy valaki akkor vegye tűz alá az ország fővárosát, amikor Szíria esélyt kapott a békés jövendőre” – írta.

Dmitrij Szablin, az Állami Dumának a szíriai parlamenttel való kapcsolattartásért felelős koordinátora Damaszkuszban újságíróknak kijelentette: Egyesült Államok vezette koalíció azért mért csapást Szíriára, hogy megakadályozza a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) kelet-gútai vizsgálatát. A Rosszíja24 orosz hírtévé értesülése szerint orosz sérültje nincs a támadásnak.

A NATO helyesli

A NATO helyesli a szíriai hatalom vegyifegyver-létesítményei elleni brit, francia és amerikai légicsapásokat – közölte Jens Stoltenberg főtitkár, hozzátéve, hogy e támadások révén Damaszkusz kevésbé lesz képes további vegyi támadásokat elkövetni az ország népe ellen. “A NATO mindig elítélte, hogy Szíria visszatérően vegyi fegyvert vetett be a háborúban, és ezzel megsértette a nemzetközi szerződéseket. A vegyifegyver-támadásokért felelős személyeket felelősségre kell vonni” – mondta Stoltenberg. Maga a NATO amúgy nem vett részt a Szíria elleni nemzetközi katonai koalícióban.

Így reagált a világ a légicsapásra

Egymás után szólaltak meg az amerikai politikusok is. Chuck Schumer, a demokraták szenátusi frakciójának vezetője arra figyelmeztette Donald Trump elnököt, hogy “legyen óvatos”, nehogy a szíriai konfliktus “nagyobb háborúvá” szélesedjék. Schumer átfogó stratégiát és ennek kongresszusi megtárgyalását sürgette. A republikánus John McCain szenátor üdvözölte a légicsapásokat, és nemcsak a szíriai, hanem az egész közel-keleti helyzet rendezését sürgette.

Közleményt adott ki David Perdue republikánus szenátor, a szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának tagja és Mac Thornberry, a képviselőház fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának elnöke is. Perdue azt hangsúlyozta, hogy “Aszadnak tudnia kell, hogy nem tűrjük embertelen akcióit”, míg Thornberry aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy szerinte egyre gyakrabban követnek el vegyifegyver-támadásokat, amelyeket Oroszország támogat.

A szíriai ellenzék szerint a Bassár el-Aszad elnök rezsimje ellen szombatra virradóra végrehajtott légicsapás-sorozat Oroszország és Irán számára is üzenet. A katonai akció azt bizonyítja, hogy a nyugati hatalmak az ENSZ keretein kívül is cselekedni tudnak – jelentette ki a szíriai ellenzéki csoportok Isztambulban működő ernyőszervezete, a Szíriai Nemzeti Koalíció szóvivője. Hozzátette: a támadás válasz volt az orosz vétóra az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Irán elítélte a légicsapást. Az iráni külügyminisztérium szerint azért az Egyesült Államokat és szövetségeseit terheli a felelősség. Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője egyenesen bűncselekménynek nevezte a támadást. A török külügyminisztérium szerint viszont “helyénvaló válasz” volt a nyugati országok légicsapása, és egyetértett annak szükségességével Izrael is, mondván: a lépés “jogos ” volt a szíriai rezsim ellen annak “gyilkos akciói” miatt.

Önmérsékletet vár az ENSZ

Önmérsékletre intette “a rendkívül kényes körülmények közepette” az ENSZ tagállamait a világszervezet főtitkára a támadás után, és felszólította őket, hogy ragaszkodjanak a nemzetközi jog tiszteletben tartásához. António Guterres hangsúlyozta: elejét kell venni a helyzet eszkalálódásának és a szíriai nép további szenvedésének. Felhívta a figyelmet arra, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) a fő felelőse a béke és a biztonság fenntartásának, és arra kérte a testület tagjait, hogy legyenek egységesek, és vállalják ezt a felelősséget. A BT a héten négyszer is ülésezett Szíria ügyében, de nem sikerült határozatot elfogadni.

(MTI, CNN, Fox News)

Borítókép: Illusztráció / Fotó: MTI/EPA

 

Florence Parly francia védelmi miniszter a Twitteren osztott meg egy, a katonai műveleti központban készült videót. A felvételen – melyen a bizalmas katonai adatokat mutató képernyők kijelzőit kitakarták – az látható, ahogy szombat hajnalban megindult az összehangolt, amerikai-brit-francia támadás szíriai célpontok felé.

 

Már folyt az akció, amikor élő tévés nyilatkozatban jelentette be Donald Trump amerikai elnök, hogy légicsapásokat mérnek Szíriára, válaszul az április 7-én a kelet-gútai Dúma városában elkövetett vegyifegyver-támadásra. A légicsapásokat az Egyesült Államok nem egyedül, hanem az Egyesült Királysággal és Franciaországgal egyeztetve és együttműködve hajtotta végre szíriai feltételezett vegyifegyver-raktárak ellen.

Trump kiemelte: a légicsapások célja az elrettentés vegyi fegyverek előállításától, terjesztésétől és alkalmazásától.

A hivatalos amerikai bejelentések szerint három célpontot támadtak:

 

 

 

  • egy kutatóközpontot a fővárosban, Damaszkuszban,
  • egy vegyifegyver-raktárat Homsz városa közelében
  • és utóbbitól nem messze egy olyan létesítményt, aminél vegyi fegyverekhez köthető eszközöket is tároltak.

Az utcára vonultak Damaszkuszban

A légicsapást követő órákban utcai demonstrációkat tartottak több százan Damaszkusz főbb terein, így mutatva meg, hogy dacolnak a hajnali amerikai-brit-francia légicsapásokkal – írta az MTI az AP hírügynökségre hivatkozva. Az emberek a győzelem jelét mutatták, kitartóan tülköltek autóikkal, szíriai, iráni és orosz zászlókat lengettek. Hangszórókból hazafias énekek szóltak.

Többen majomnak, állatnak nevezték Donald Trump elnököt, válaszul arra, hogy a támadás előtt ő is állatnak nevezte Bassár el-Aszad szíriai elnököt.

Szíria és Oroszország azt közölte a légitámadásokkal kapcsolatban, hogy a szíriai légierő a támadó rakéták többségét megsemmisítette vagy eltérítette. A szíriai elnöki hivatal feltett a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson fenntartott csatornájára egy nyolc másodperces videót, amelyen Bassár el-Aszad elnök érkezik szombaton munkába, órákkal a légicsapások után. A videón futó szöveg az elnök állhatatosságát dicsérte.

A szíriai állami tévé és helyi hírügynökségi jelentések szerint három civil és hat katona sebesült meg az akcióban. A támadásról, annak előzményeiről, és a légicsapásra adott reakciókról itt írtunk bővebben:

Borítókép: részlet a francia miniszter által közzétett videóból

https://zoom.hu/hir/2018/04/14/donald-trump-parancsara-sziriat-bombaztak-hajnalban/