Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Blikk: Kitörhet a harmadik világháború? Elindultak a szír vizek felé Putyin hadihajói

Kitörhet a harmadik világháború? Elindultak a szír vizek felé Putyin hadihajói

ma 17:56
Fotó: AFP
 
 
 
 
183
 
 
 
 

Isztambul — Könnyen lehet, hogy válaszlépésre készül Vlagyimir Putyin (64) orosz elnök az Egyesült Államok vezette hét végi szíriai légicsapások ­miatt.

Hirdetés

Legalább is erre utal, hogy Isztambulban a Boszporuszon láttak átkelni több orosz hadihajót, amelyek szír vizekre tartottak, fedélzetükön a szokásos fegyverzet mellett több tank és katonai szállítójármű volt látható, amelyeket nem is igyekeztek álcázni.

A szír kormányerők április 7-i gáztámadására válaszul szombat hajnalban az amerikai, a brit és a francia haditengerészet egységei porig romboltak három szír katonai bázist, amelyek az oroszok által támogatott Bassár el Aszad (52) szír elnök parancsnoksága alatt álltak. Putyin elnök már akkor válaszcsapással fenyegette meg a koalíciós erőket, ami után még az ENSZ szakértőiben is felmerült a konfliktus kiszélesedésének lehetősége, akár újabb világháború kitörése.

Lehet, hogy Vlagyimir Putyin viszszavágna /Grafika: Séra Tamás
 
 
 

Bár az orosz válaszcsapás eddig elmaradt, rendkívül nyugtalanító a két hadihajó térségbe irányítása. A hírek szerint rövidesen megérkeznek a szír partoknál, Tartusz városánál kialakított orosz haditengerészeti bázisra. Emiatt ismét napról napra feszültebb a helyzet a térségben.

http://www.blikk.hu/aktualis/politika/elindultak-a-szir-vizek-fele-putyin-hadihajoi/bhmhk0b