Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az Iráni válság oka: A kínai olaj-jüan akciója, Irán nem használja a dollárt az olajkereskedelemben

 ADMIN

2018. MÁJUS 14. HÉTFŐ


A Washington által újból bevezetett szankciók Teherán ellen valójában támogatják a kínai határidős olajügyleteket, mondják az elemzők. A szankciók miatt a jüan sokkal előnyösebb valuta, mint a dollár az olajpiacon.

A májusi bevezetésük óta folyamatosan nőtt a renminbi fedezetű olajszerződések iránti érdeklődés. A forgalmazott napi mennyiség meghaladta a 250.000 tételt múlt szerdán, és a jüan szerződések aránya a globális kereskedelemben 12 százalékra emelkedett, szemben a márciusi nyolc százalékkal.

A szerződések felpörögtek,” – mondta Stephen Innes, az OANDA határidős brókercég ázsiai / csendes-óceáni kereskedelmi vezetője Szingapúrban. “Logikus, hogy Irán az olajat a jüanban denominált szerződések keretében értékesíti a dollár helyett.
.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }

Kína a világ legnagyobb olajfogyasztója, és Irántól, a világ egyik legnagyobb OPEC termelőjétől vásárolja a legtöbb mennyiséget. Peking vásárolja meg az iráni olajkivitel 25 százalékát, ami az igényeinek nyolc százalékát teszi ki.

A szankciók … potenciálisan felgyorsíthatják a harmadik (olaj) viszonyítási alap létrehozásának folyamatát,” – mondta Barry White, az INTL FCStone pénzügyi szolgáltató cég szingapúri származékos ügyvezető alelnöke.

A több jüan használatával az olajkereskedelemben Peking egyrészt megspórolja a dollár átváltásának költségeit, és elősegíti, hogy a renminbi globális valutává váljon, mondják az elemzők. A múlt héten a sanghaji határidős ügyletek dollárra átszámítva közel 75,40 dollár/hordó rekordot értek el, vagyis gyorsabban nőttek, mint a rivális Brent és a WTI. (1)  www.vilagvege2012.hu/2018/05/14/a-kinai-olaj-juan-duborgo-akcioba-lep-miutan-iran-nem-hasznalja-a-dollart-az-olajkereskedelemben/

(1) – https://www.reuters.com/article/us-iran-nuclear-china-oil

Új Világtudat | Az Élet Más Szemmel