Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az Egyesült Államok kiléptetésével fenyegetett Donald Trump elnök a NATO-csúcsértekezlet

 

Ilyen feszült NATO-csúcs még nem volt

 

NYGKÖVETÉS

2018.07.12. 11:43 MÓDOSÍTVA: 2018-07-12 11:43:25

 

Az Egyesült Államoknak a szövetségből való kiléptetésével fenyegetett Donald Trump amerikai elnök a brüsszeli NATO-csúcsértekezlet csütörtöki zárónapján, arra az esetre, ha a tagországok záros határidőn belül nem emelik meg védelmi költségvetésüket – írta az MTI diplomáciai forrásokra hivatkozva.

Cikkünk folyamatosan frissül.

A vártnál is feszültebb lett a brüsszeli NATO-csúcs azután, hogy Donald Trump

·         nekiment a németeknek, mert kettős játékot játszva amerikai pénzen védetik meg magukat az oroszoktól, miközben üzletelnek velük;

·         nem elégedett meg a védelmi kiadások GDP-arányos kétszázalékosra növelésével, helyette négyszázalékos követeléssel állt elő, amit egyetlen tag sem támogatott;

·         és állítólag a NATO-ból való kilépéssel is fenyegetőzött, bár az erről szóló névtelen forrásokat később névtelen források visszautasították.

·         Mindenesetre a hírek szerint az amerikai elnök nyilatkozatai miatt válságtanács ült össze a NATO-csúcson.

Az AP úgy tudja, hogy NATO válságtanácskozást hívott össze a kijelentésre.

A Reuters szerint azonban a kemény szavak ellenére Trump nem fenyegetőzött kilépéssel a katonai szövetségből, amelynek fő ereje az Egyesült Államok védelmi erején alapszik.

Az illetékesek szerint Donald Trump élesen bírálta az észak-atlanti szervezetet, illetve azon tagállamokat, amelyek nem fordítják védelmi kiadásokra bruttó hazai termékük (GDP) legalább 2 százalékát.

 

Az eddig megcélzott 2 helyett a GDP 4 százalékát írná elő védelemre.

Sőt, az elnök arról beszélt, hogy nem is a két százalékot kellene elérni mielőbb – az alulteljesítő NATO-tagok ezt 2024-re ígérik, így Magyarország is –, hanem a NATO-tagoknak GDP-arányosan négy százalékot kéne fordítaniuk védelmi kiadásaikra.

Képtalálat a következőre: „north atlantic treaty organization (nato)”

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, Donald Trump amerikai elnök és Theresa May brit miniszterelnök (az első sorban, b-j) a NATO kétnapos brüsszeli csúcsértekezletének első napján, 2018. július 11-én.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely / MTI

Négyszázalékos igényét – kiemelve Németország kettős játékát, miszerint tartanak az orosz fenyegetéstől, de mégis üzletelnek Oroszországgal – Trump később a Twitteren is megerősítette.

Donald J. Trump

@realDonaldTrump

 

 

....On top of it all, Germany just started paying Russia, the country they want protection from, Billions of Dollars for their Energy needs coming out of a new pipeline from Russia. Not acceptable! All NATO Nations must meet their 2% commitment, and that must ultimately go to 4%!

8:12 - 2018. júl. 12.

·        

·         A védelmi kiadások látványos emelését elutasította a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg is, fontosnak tartva, hogy a tagországoknak el kell érniük a kitűzött kétszázalékos célt. Beszédes, hogy az orosz fenyegetéstől leginkább tartó balti államok – amelyek a NATO-n belül védelmi kiadásaikkal jól teljesítenek, megközelítve vagy meghaladva a két százalékot – sem tartják indokoltnak a kiadások GDP-arányosan négyszázalékosra való emelését. Erről az MTI szerint a lett miniszterelnök is beszélt egy interjúban.

Mások arról számoltak be, hogy Trump váratlanul lemondta a csütörtökre tervezett kétoldalú találkozóit. Az amerikai elnök mások között román kollégájával, Klaus Iohannisszal is egyeztetett volna.

Trump rendkívüli sajtótájékoztatót tartott

Trump a kijelentéseiről szóló hírek nyomán egy korábban nem tervezett sajtótájékoztatót tartott – miközben a brit kormányfő és a német kancellár egyelőre elhalasztotta saját tájékoztatóit.

Az amerikai elnök elmondta:

·         a NATO tagok elismerik a védelmi kiadások emelésének fontosságát, sőt, készek két százalék fölé menni;

·         A NATO erős és érős is marad képes lesz elboldogulni Oroszországgal;

·         Elkerülte a választ arról, valóban felvetette-e a kilépést: Az Egyesült Államok nagyon nem örülne ha a tagok nem tartanák be ígéreteiket. Végül hozzátette: 

A KILÉPÉST MEGTEHETNÉ A KONGRESSZUS HOZZÁJÁRULÁSA NÉLKÜL, DE NEM HISZI, HOGY EZ FELVETŐDNE.

·         Szerinte szó sincs arról, hogy Putyint segítené a feszült NATO-csúccsal, hiszen épp azon dolgozik, hogy a szövetség többet költsön a védelemre.

·         A németek kapcsán közölte: Berlin kész gyorsabban elérni GDP arányosan a 2 százalékos védelmi kiadást. Szerinte az Északi Áramlat sem lesz akkora probléma, ha javulnak a kapcsolatok Oroszországgal.

·         Nem szeretné, ha Oroszország fenyegetést jelentene, ezért is kell növelni a katonai költségvetést.

·         Kérdésre elmondta: Nem ismeri közelről Putyint.

 

index.hu/kulfold/2018/07/12/trump_mar_a_nato-bol_is_kilepne/